GSM operatörlerinin 3,6 milyarlık vergi oyunu

GSM operatörlerinin 3,6 milyarlık vergi oyunu

Cep telefonu operatörleri, data kullanımında yüzde 5 ÖİV oranını faturalarda kullanarak 3.6 milyar liralık vergi kaybına neden oluyor

GSM operatörlerinin 3,6 milyarlık vergi oyunu
16px
24px
28.07.2017 05:23
ABONE OLgoogle

Cep telefonu operatörü şirketlerin faturalardaki keyfi vergi uygulamaları, milyonlarca liralık vergi kaybına neden oluyor. Cep telefonunda sesli iletişimin Özel İletişim Vergisi (ÖİV) bedeli yüzde 25, internet data kullanımı bedeli ise yüzde 5 olarak uygulanıyor.

Ancak operatörler, daha az olması nedeniyle faturanın büyük çoğunluğunu data kullanımı üzerinden gösteriyor. Örneğin, 50 liralık paketin 40 lirasına data üzerinden ÖİV tahakkuk ettiriliyor, 10 lirasına ise konuşma üzerinden ÖİV uygulanıyor. Buradaki ÖİV kaybı, KDV kaybına da neden oluyor.

KAYIP DEVASA BOYUTTA

Türkiye'de cep telefonu kullanan abone sayısı yaklaşık 76 milyon. SÖZCÜ'nün yaptığı hesaplamalara göre bir faturadaki ortalama vergi kaybı ise en az 4 TL civarında. Toplam abone sayısı hesaplandığında, vergi kaybı aylık 304 milyon TL, yıllık da 3.6 milyar TL'yi buluyor.

Yasal boşluktan yararlanan operatörlerin bu uygulamasının bakanlar arasında rahatsızlık yarattığı ve kabinede de konunun ele alındığı ifade ediliyor. Durumdan rahatsız olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da Maliye Bakanlığı'na şikayette bulundu.

Sözcü'nün edindiği bilgilere göre, Maliye Bakanlığı da yapılan şikayet doğrultusunda bu uygulamalar nedeniyle operatörler hakkında inceleme başlattı.

Her operatörün ÖİV konusunda farklı uygulamaları bulunuyor. Bakanlar, bu uygulamaların tüm operatörlerde sıradan hale gelmesi durumunda vergi kaybının ciddi bütçe açığına neden olabileceğinden endişe ediyor.

KARŞI ÇIKAN BAKAN DA VAR

Bakanlar Kurulu'nda, vergi kaybı nedeniyle genel bir rahatsızlık olmasına karşın, bazı bakanlar arasında görüş ayrılığı olduğu da ifade ediliyor. Cep telefonu operatörü şirketlerin yönetimine yakın bazı bakanların, kayıplara karşı önlem alınmasına karşı çıktığı iddia ediliyor. Cep telefonu operatörleri, müşterilerine sadece konuşma, SMS ve internet paketleri sunmuyor.

Sinema, TV ve dergi gibi çok sayıda uygulama da operatörler tarafından tüketicilere satılıyor. Dışarıdan alınan bu hizmetlere yüzde 18 KDV ödeyen operatörler, müşterilerine bunları çoğu zaman yüzde 1 vergi ile satarak, hem haksız rekabet sağlıyor, hem de vergi kaybına neden oluyor. Burada operatörler daha fazla abone sayısına ulaşarak, bir nevi ‘sürüm'den kazanmayı amaçlıyor.

VERGİ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Cep telefonu operatörlerinin uygulamalarının en önemli sebebinin denetimsizlik olduğuna dikkat çeken vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, tüm kullanımların BTK kayıtlarıyla da karşılaştırılarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Türkmen, atılması gereken adımlar konusunda şu ifadeleri kullandı:

“Yüksek vergi oranının olduğu her yerde vergi kayıp ve kaçağı oluyor. Kaçak akaryakıt, kaçak parfüm, sigara, içki… Burada, iletişimdeki ÖTV'nin tamamen kaldırılması lazım. Veya tek oran yapacaksınız. Birini yüzde 5, diğerini yüzde 25 yaparsanız millet vergi kaçırır. Aynı durum LPG'de de söz konusu. Sanayide kullanırsan şöyle, evde kullanırsan böyle diyorsun, adam öyle işlem yapıyor. Bu anlamda ya bunu kaldırmak ya da makul bir oranda eşitlemek lazım. GSM şirketlerinin, tabii Türkiye'nin en büyük şirketleri bunlar, bu tür yola tenezzül etmesi ilginç. Maliye Bakanlığı bir denetimde BTK kayıtlarıyla o GSM şirketlerinin kayıtlarını karşılaştırır, hemen cezalı tarhiyat yapar, o paket satarak kazandıkları paraları devlete vermek zorunda kalırlar.”

Taylan Büyükşahin/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde