GAP’ta milyonlarca lira çöpe gitti

GAP’ta milyonlarca lira çöpe gitti

GAP kapsamında Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 30 milyon TL’ye yapılan Samsat Sulama Projesi bitmesine rağmen su akmıyor.

GAP’ta milyonlarca lira çöpe gitti
16px
24px
25.08.2013 08:02
ABONE OLgoogle

 GAP kapsamında Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 30 milyon TL’ye yapılan Samsat Sulama Projesi bitmesine rağmen su akmıyor. Milyonluk proje çürümeye bırakıldı 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kırsal Kalkınma Ajansı tarafından 1988’de planlaması yapılan Samsat Pompaj Sulama Projesi’nin temeli 1997’de atıldı ve 11 yılık uğraş sonucu 2008’de tamamlanarak 2 bin 806 hektarlık kuru tarım alanını sulu tarım alanına döndü. Ancak Samsat Sulama Birliği’ne devredilen proje sadece dört yıl işleyebildi.

Samsat Sulama Birliği, Adıyaman- Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (AKEDAŞ) olan elektrik borcunu ödeyememesi sonucu elektriği kesildi. Yaklaşık olarak 30 milyon liraya mal olan su kanalı ve pompaj makineleri çürümeye bırakıldı.

Samsat Sulama Birliği’nin AKEDAŞ’a 2011 ve 2012 yıllarına ait ödenmemiş iki faturası bulunduğunu ve toplam borcun 918 bin 661 lira 86 kuruş olduğunu belirten yetkililer, bu koşullar altında elektrik verilemeyeceğinin altını çizdiler.

UMUTLAR HÜSRANA DÖNDÜ

Sulama projesine büyük umutlar bağladıklarını ama umutlarının boşa çıktığını dile getiren çiftçiler ise “Biz bu projenin gerçekleşmesini çok istiyorduk. Bu ilçemizin kurtuluşu olacaktı ama olmadı. Bizim tek geçim kaynağımız çiftçilik. Biz eskiden tütün ekerdik, Tekel’in özelleşmesi ve kota sisteminin getirilmesiyle tütüncülük de bitti. Sulama sisteminin gelmesiyle umutlarımız artmıştı. Çünkü çoğu aileler işsiz kaldıkları için göç etmek zorunda kaldılar. 2000 yılında ilçenin nüfusu 13 bin iken bugün ilçenin nüfusu 8 bine indi. 5 bin insan evlerini bırakarak başka şehirlere iş bulma umuduyla gitti. Bu sorun çözülmezse hepimiz göç etmek zorunda kalacağız. Biz yerimizden yurdumuzdan toprağımızdan ayrılmak istemiyoruz. Umarız yetkililer devreye girer ve bu sorun çözülür” açıklamasını yaptılar.

Yaser Tastan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde