Fransızlar helikopter ihale yasağını nasıl deldi?

Fransızlar helikopter ihale yasağını nasıl deldi?

Emniyet müdürlüğü için yürütülen helikopter projesi için çağrı dosyasını Almanya üzerinden aldılar

Fransızlar helikopter ihale yasağını nasıl deldi?
16px
24px
29.03.2012 12:00
ABONE OLgoogle

Ocakta yapılan pasaport ihalesini alan Fransızlar şimdi de helikopter ihalesi için kolları sıvadı. Fransız - Alman konsorsiyumu Eurocopter şirketi dışında üç şirket daha ilhaleyle ilgileniyor.

Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasal düzenlemeyi kabul ettiği için Türkiye ile diplomatik ve savunma alanındaki ilişkilerini koparma noktasına gelen Fransa, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca, Emniyet Genel Müdürlüğü için yürütülen “Orta Sınıf Helikopter Tedarik Projesine” göz dikti. Fransız - Alman konsorsiyumu olan Eurocopter firması, ihaleye katılmak için Almanya üzerinden “Teklife Çağrı Dosyası” aldı. Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Fransa’ya karşı uygulanan yaptırımlara devam edileceğini açıklamıştı. Türk hükümetinin tavrı nedeniyle helikopter projesinin nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.

Alınacak 7 helikopter için ihaleye ilgi gösteren şirketler şöyle:

* AgustaWestland - İtalya

* Bell Helicopter Textron - ABD

* Eurocopter - Fransız/Alman konsorsiyumu

* Sikorsky Aircraft Corporation - ABD

‘Yaptırımlar sürecek’ denildi

Fransa Anayasa Komisyonu’nun sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasal düzenlemeyi iptal etmesinin, Türkiye’nin bu ülkeye karşı uyguladığı yaptırımları etkilemeyeceği açıklanmıştı. Hükümet sözcüsü Arınç, mart başındaki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Sarkozy’nin yasayı yeniden Fransa parlementosuna getirmesini engellemek için Türkiye’nin önlemlerinin devam edeceğini belirtmişti.

Pasaport ihalesi yaptırım dinlemedi

Ancak tüm bu açıklamalara karşın Türkiye, Fransa ile yaşanan krizin en sıcak günlerinde, pasaport ihalesini Fransız devlet şirketine vermişti. Fransız Ulusal Meclisi ile Cumhurbaşkanlığı’nın da ana hissedar olduğu “Gemalto” şirketinin aldığı ihale ile ilgili süreç süreç şöyle gelişmişti:

Elektronik pasaport projesinin yürütülmesinde iki adım bulunuyor. Bunlardan ilki boş pasaport kitapçıklarının üretilmesi, diğeri bu kitapçıkların pasaport haline getirilmesi, kişi bilgilerinin ve fotoğraflarının girilmesi. Kitapçıkların üretilmesi aşaması, arka kapaklara çip (yonga) yerleştirilmesini de içerdiği için stratejik öneme sahip. Bu işlem, Darphane Genel Müdürlüğü tarafından ihaleyle yapılıyor.

Üretimi, 2005’ten itibaren Malezya firması IRIS ile Türk ortağı Kunt sağlıyordu. 22 Aralık 2011’de yeni ihale açıldı. 5 teklif arasından Fransız Gemalto birinci oldu. Sonuçlar değişmezse sözleşme imzalanacak. Firma, 5 milyon adet çipli kapak üretimi karşılığında yaklaşık 7.7 milyon Avro alacak. Teknik şartnamede, önerilecek çipin müdahaleye karşı koruma sağlaması (hack edilememesi) isteniyor. Fakat Gemalto’nun önerdiği proje bu şartı taşımıyor.

Barkın Şık/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde