Fransız Darty gidici gibi: Satıyoruz, kazanamıyoruz

Fransız Darty gidici gibi: Satıyoruz, kazanamıyoruz

'Türkiye'den çıktı çıkacak' söylentilerinin haklılık payı var gibi...

Fransız Darty gidici gibi: Satıyoruz, kazanamıyoruz
16px
24px
20.06.2012 08:27
ABONE OLgoogle

Darty Türkiye CEO'su Nedim Esgin, elektronik perakendeciliğindeki yoğun rekabet, yüksek promosyon ve uçuk kiralara dikkat çekerek "Sektör de biz de kâr edemiyoruz" dedi

Teknoloji marketleri arasındaki rekabet inanılmaz hal aldı. Düşen kâr marjları ise sektörde "Birileri pes edecek" dedikodusunu hep canlı tutuyor. Sektörün önemli oyuncularından Darty'nin Türkiye'deki kurucu ortağı ve CEO'su Nedim Esgin, "Sektör gerçekten kâr edemiyor, edemiyoruz" diyor.

Türkiye'de altıncı yılına giren Darty, bugüne kadar 100-120 milyon lira civarında yatırım yapmış. Esgin ile bu yılbaşında yaptığımız görüşmede, (son iki yıldaki yüzde 25'in üzerindeki büyümelerine güvenerek) nisanmayıs gibi 'başabaş' noktasına geleceklerine söylemişti. Ancak Esgin, eskisi gibi iyimser değil; "Bu rekabet ortamında maalesef 'başabaş'a gelmemiz bugün için mümkün görünmüyor" diyerek kendini tekzip etmek zorunda kaldığını söylüyor.

ORTAK BASKI YAPMADI

Fransa'nın başkenti Paris'te, Darty'nin ülkede en yüksek ciroyu elde ettiği iki mağazasını gezerken ve yemeklerde konu Türkiye'deki düşük kârlılığa ve konsolidasyon olup olmayacağına geldi. Esgin, başabaş noktasına gelememe ve kara geçememelerine karşın ortaklarından baskı olmadığını söylüyor. Ancak 7 yılın sonunda elbette onların da sorgulamaya başlayacaklarını tahmin ediyor. Peki sektör neden kar edemiyor, Darty'yi başa baş noktasına gelmesini ne engelliyor?

Esgin sıralıyor; Sert rekabet, yüksek promosyonlar ve uçuk kiralar... Sektörün bu üç kabusu nedeniyle Esgin, bu yıl eskisi gibi öldürücü rekabetin yapılmayacağını iddia ediyor. Bir diğer iddiası da şiddetli promosyon döneminin kapanacağına yönelik.

Esgin, piyasa dinamiklerinin bu yıldan itibaren değişeceğini ve artık hem kendilerinin hem de rakiplerin daha iyi hesap kitap yapacaklarını anlattı. Esgin'den Darty'nin bugüne kadar 3 mağaza kapattığını öğreniyoruz. İstanbul'da Flatofis, Ora AVM ve Ankara'da Malltepe... Ancak Üçü de AVM'ler kapandığı için kepenk indirmek zorunda kalınan mağazalar.

Tarık Yılmaz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde