Fransa'ya 8 maddelik yaptırım!

Fransa'ya 8 maddelik yaptırım!

Tarihi çarpıtanları tarihin affetmeyeceğini söyleyen Erdoğan, Fransa'ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları açıkladı.

Fransa'ya 8 maddelik yaptırım!
16px
24px
23.12.2011 06:09
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeye karşı oy kullanan parlamenterlere teşekkür ederken, "Biz tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi. Tarihi çarpıtanları tarihin affetmeyeceğini söyleyen Erdoğan, Fransa'ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, basın toplantısının ardından gazetecilerin Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayan düzenlemelere ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Fransa parlamentosundan Ermeni tasarısının geçmesinin ardından Türkiye'nin yol haritasının ne olacağı şeklindeki bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Sayın Başkan, gördüğünüz gibi böyle çok kritik bir ana rastladı bu. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısını yaptığımız bir günde gerçekten böyle bir kararın Fransa'da açıklanmış olması, alınmış olması bizler açısından da ayrı bir talihsizlik ama Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Fransa'da sözde soykırımı reddedenlerin, cezalandırılması yönündeki teklif maalesef bütün uyarılarımıza, bütün yapıcı ikazlarımıza, tavsiye ve telkinlerimize rağmen, ulusal mecliste oylanarak kabul edildi. Bu tabii Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır."

Erdoğan, "Bu oylamada cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık vardır, ayrımcılık vardır, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı, genel anlamda da İslamofobia üzerinden prim elde etme gayreti sadece Fransa adına değil, Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler adına da kaygı vericidir. Son derece kasıtlı, son derece art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir" dedi.

"Soykırımları anlatacağız"

"Tabi sadece Fransa halkını değil Afrika'yı da bilgilendireceğiz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ortadoğu'yu bilgilendireceğiz. Bu güne kadar unutturulmak istenen oralardaki soykırımları bizler dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok, bunu kabul etmiyoruz. Şu an bizim ülkemizde resmi gayri resmi olmak üzere 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı da vatandaş olmadan ülkemizde bulunanlardır."

'İlk etap' yaptırımları açıkladı

Başbakan Erdoğan, Fransa parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeye karşı oy kullanan parlamenterlere teşekkür ederken, "Biz tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi. Tarihi çarpıtanları tarihin affetmeyeceğini söyleyen Erdoğan, Fransa'ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları açıkladı.

Fransa ile ilişkilerin gözden geçirildiğini dile getiren Erdoğan, Fransa'nın tavrına göre önlemlerin alınacağını ifade etti. Önlemlerin etap etap hayata geçirileceğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

Büyükelçimizi istişare için geri çektik.

Şu andan itibaren ikili düzeyle gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri ekonomik görüşmelerle, kurs ve eğitim seminerlerini iptal ediyoruz.

AB çerçevesindeki eşleştirme programlarında Fransa ile işbirliğine gitmeyeceğiz.

Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz.

İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.

Askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen iniş kalkış izinlerini iptal ediyoruz. Her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz.

Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz.

2012 Ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eşbaşkanlıklarında yapılması tasarlanan Türkiye-Fransa Ekonomik Ticaret Komitesi toplantısına iptal ediyor ve bu toplantıya katılmıyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde