Fransa'dan Türkiye stratejik işbirliği daveti

Fransa'dan Türkiye stratejik işbirliği daveti

Fransa’nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ve AB İlişkilerinden Sorumlu Eski Bakan Pierre Lellouche'den nükleer enerjide işbirliği açıklaması

Fransa'dan Türkiye stratejik işbirliği daveti
16px
24px
25.03.2011 12:26
ABONE OLgoogle

Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche, Fransa ile Türkiye'nin günlük siyasi konuları abartmak yerine, ticari ilişkiler üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirtti.
Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Sekreteri Pierre Lellouche ve beraberindeki iş adamı heyeti, İstanbul Ticaret Odasını ziyaret etti.

Lellouche, düzenlenen basın toplantısında, Fransa ile Türkiye'nin ekonomik açıdan birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012'de 15 milyar Euro’ya ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

İki ülkenin, Afrika, Kafkaslar, Ortadoğu gibi bölgelerde ortaklık kurabileceğine, lojistik, enerji gibi alanlarda işbirliği yapabileceğine işaret eden Lellouche, “Günlük siyasi konuları abartmak yerine ticari ilişkiler üzerinde yoğunlaşmalıyız” dedi.

NÜKLEERDE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

Lellouche, Japonya'da yaşanan olaydan dolayı nükleer enerjinin gözardı edilemeyeceği görüşünü dile getirerek, nükleer enerji ve diğer enerji alanlarında Türkiye ile çalışma yapılabileceğini ifade etti.

Soruları da yanıtlayan Lellouche, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefine değinirken, sadece Fransa'nın değil AB içindeki bazı ülkelerin de Türkiye'yi “ortaklık” bağlamında değerlendirdiğini söyledi.

ASCAME, İKİ ÜLKENİN ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE GELİŞTİRECEĞİ İLİŞKİLER İÇİN FIRSAT

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş da, yemekteki konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin 16. yüzyıla uzandığını, ilk daimi Fransa Büyükelçisinin, 1535 yılında İstanbul'da göreve başladığını, dolayısıyla, Fransa ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Fransa'nın bir ülkeyle kurduğu en uzun tarihli diplomatik ilişkiler olduğunu anlattı.

Türkiye ile Fransa'nın, Avrupalı ve Akdenizli olarak iki ortak coğrafyayı paylaşan, bu nedenle birçok ortak çıkarı ve konusu olan iki ülke olduğunu kaydeden Dr. Yalçıntaş, “Ülkemiz farklılıklarına rağmen, daima Fransa ile ilişkilerini daha da geliştirme ve güçlü tutma konusunda kararlılığını koruyan bir tutum içerisinde olmuştur. Aynı şekilde Fransa'nın da bu tutumu destekleyen bir tavır sergilemesi bizi her zaman memnun etmiştir” diye konuştu.

Dr. Yalçıntaş, diplomatik ilişkilere paralel olarak ilerleyen iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin uzun bir geçmişe sahip olduğuna değinirken, Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacminin 12 milyar Euro’ya ulaştığı, Türkiye'de 2 bine yakın Fransız firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.
Dr. Murat Yalçıntaş, “Tabii ki bunlar sadece mevcut verilerdir. Bizler henüz kullanılmayan büyük bir potansiyelin olduğuna inanmakta ve bu kapsamda işbirliğimizin daha da gelişmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

Fransa ve Türkiye'nin sadece ikili ilişkiler anlamında değil, üçüncü ülkelerle geliştirilecek ilişkiler kapsamında da önemli ortak olduklarını kaydeden Dr. Yalçıntaş, şöyle devam etti:

“Tam da bu motivasyonla, geçen sene kutlanan Fransa'da Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında Paris Ticaret Odası işbirliği ile bir Bölgelerarası İş Forumu düzenledik. Bu forumla, Avrupa'nın Orta Asya ve Orta Doğu'ya açılan kapısı Türkiye ile Magreb ülkelerine açılan bir kapı olan Fransa'ya vurgu yapmak istedik. Forum kapsamında Orta Asya, Orta Doğu, Magreb, Fransa ve Türkiye'den 300'den fazla firmayı bir araya getirdiğimizi memnuniyetle belirtmek isterim. Bu, bizlere, Fransa ve Türkiye'nin el ele verdiklerinde önemli bir güç oluşturduklarını somut bir şekilde göstermiştir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde