Ford Otosan İngiltere'yi karıştırdı

Ford Otosan İngiltere'yi karıştırdı

İngizli bakanın Avrupa Yatırım Bankası'nca Ford Otosan’a verilen 80 milyon sterlin tutarındaki krediyi desteklemesi öfke yarattı.

Ford Otosan İngiltere'yi karıştırdı
16px
24px
05.11.2012 06:06
ABONE OLgoogle

 İngiltere Maliye Bakanı Osborne’nin, Avrupa Yatırım Bankası'nca Ford Otosan’a verilen 80 milyon sterlin tutarındaki krediyi desteklemesi öfke yarattı.

Ford şirketi, İngiltere’deki “Ford Transit” araçlarının üretildiği Southampton bölgesindeki tesisini kapatacağını açıklarken Avrupa Yatırım Bankasınca yeni Transit modeli üretimini üstlenen Ford Otosan’a verilen 80 milyon sterlin tutarında krediyi İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’nin desteklemesinin öfke yarattığı belirtiliyor.
 
Daily Mirror gazetesi, “George Osborne, ateş altında” ifadesini kullandı. Daily Mirror gazetesi, “George Osborne, Birleşik Kraliyet'teki istihdam kaybından sorumlu tutulan Türk kamyon tesisine yönelik 80 milyon sterlin kredisini destekliyor” başlığı ile verdiği haberinde “Maliye Bakanı, AB’nin Ford Otosan’a ödemesi ilgili kızgın sorularla karşı karşıya” diye yazdı.

Ford Otosan’ın Kocaeli tesislerinde son Ford Transit modelini üretildiğine dikkat çekilen haberde Southhampton tesisinin kapatılması ile bin 100 çalışanın işsiz kalacağına vurgu yapıldı.

İngiliz gazetesi, geçen Ekim ayında söz konusu krediyi onaylayan Avrupa Yatırım Bankası’nda “güvernör” olarak görev yapan AB üyesi 27 ülkenin bakanlarından biri olan Osborne’un “ateş altında” olduğunu belirterek “Maliye Bakanı, politikacıların Ford’un buradaki tesislerinden birini kapatma kararında kilit bir rol oynadığına inandıkları AB (kredi) ödemesine ilişkin kızgın soruları ile karşı karşıya” dedi.

"TÜRKİYE, AB ÜYESİ BİLE DEĞİL"

Gazete, bu bağlamla “Sayın Osborne, faizi sadece yüzde 2 olan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki şirkete yönelik büyük nakit kredisine destek verdi. Ülke ise AB üyesi bile değil” diye yazdı. Daily Mirror, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin ilgili Gölge Bakanı Chuka Ummuna’nun Osborne’den neden kredinin sağlanmasına izin verdiğini açıklamasını isterken sarfettiği “Ford’un Southampton tesisinin kapatılması, bin 100 çalışanın işsiz kalması ile sonuçlanan ve Ford’un İngiltere’de araç üretimine son veren yıkıcı bir darbe” sözlerini yansıttı. Southampton tesisinde geçen yıl 28 bin Transit aracın montaj edildiğine dikkat çeken gazete, Ford’un, Türkiye’deki yıllık araç üretimini ise 210 binden 290 bine çıkarmayı planladığını da belirtti.
 
FIAT'IN TÜRKİYE AÇIKLAMASI İTALYA'YI KARIŞTIRMIŞTI

Fiat CEO’su Marchionne'nin, bir gazeteye verdiği demeçte, ”Fiat’ı, yurtdışından kazandıklarımla İtalya’da tutacağım” diyerek, otomotiv devinin Türkiye, Brezilya ve Polonya gibi ülkelerde bulunan fabrikalarının, İtalya’ya göre firmaya daha çok getirisi olduğunu açıklaması ülkede tartışma yaratmıştı. Kriz, İtalya Başbakanı Mario Monti’nin devreye girmesiyle çözülmüştü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde