Forbes zenginine eşinden darbe!

Forbes zenginine eşinden darbe!

“Türkiye’nin En Zenginleri” listesine giren holding patronuna eşinden büyük darbe..

Forbes zenginine eşinden darbe!
16px
24px
13.03.2010 14:56
ABONE OLgoogle

Forbes Türkiye Dergisi’nin geçen yıl hazırladığı “Türkiye’nin En Zenginleri” listesinde 220 milyon dolarlık servetiyle 101’inci sırada yer alan Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldırım’ın ortağı olduğu tüm şirketlerdeki hisselerine mahkeme kararıyla tedbir konuldu.

Eşi Kiraz Yıldırım’dan boşanmak için geçen Temmuz ayında dava açan ve Türkiye’nin sayılı zenginlerinden olan Mehmet Yıldırım’ın, dava sürecinde mal varlığını kardeşlerinin üzerine geçirdiğini tespit eden Kadıköy 2’nci Aile Mahkemesi’nin ihtiyadi tedbir kararı, şirket kayıtlarına önceki gün geçti.

Beykoz Kundura Fabrikası’nı almıştı

Ekim 2003’te özelleştirilen Beykoz Kundura fabrikasını 29.7 milyon dolara satın alarak dikkat çeken Yıldırım Holding, Ali Rıza Yıldırım, Yüksel Yıldırım ve Mehmet Yıldırım kardeşlerin ortaklığında faaliyetlerini sürdürüyor.

Son yıllarda yapılan özelleştirme ihaleleri ile adını duyuran; Yılyak Kömür, Eti Krom, Gemlik Gübre ve Yılport Liman İşletmeleri gibi 11 şirketi bünyesinde bulunduran Yıldırım Holding AŞ’de Genel Müdür olarak görev yapan 2 çocuk babası Mehmet Yıldırım, 27 yıllık eşi Kiraz Yıldırım’dan boşanmak için 25 Temmuz 2009’da Kadıköy 1’inci Aile Mahkemesi’nde dava açtı.

Sermaye artırımına katılmadı

Ancak boşanma davasından kısa bir süre önce ve dava açıldıktan sonra Mehmet Yıldırım’ın ‘sistemli olarak’ mal varlığını kardeşlerinin üzerine geçirdiğini iddia eden Kiraz Yıldırım, tedbir kararı alınması için mahkemeye başvurdu. Mahkemeye sunulan Ticaret Sicil kayıtlarına göre Mehmet Yıldırım, önceki sermaye artırımlarına diğer iki kardeşiyle aynı oranda katılırken, dava sürecinin başlamasıyla birlikte bazı sermaye artırımlarına hiç katılmadı. Bazı artırımlarda ise düşük miktarda katıldı. Örneğin Yıldırım Holding’in son yapılan 250 milyon TL’lik sermaye artırımına Ali Rıza Yıldırım ve Yüksel Yıldırım 100’er milyon TL ile katılırken, Mehmet Yıldırım 50 milyon TL’lik payla katıldı. Yine Yıldırım Dış Ticaret’in 22 Haziran 2009’da yapılan sermaye artırımına Ali Rıza Yıldırm ve Yüksel Yıldırım eşit oranda katılırken, Mehmet Yıldırım sermaye artırımına katılmayarak şirketteki hissesini azalttı.

Karar 5 Mart’ta çıktı

Mal kaçırma olayının sistemli olduğunu, tedbir konulmaması durumunda dava bitiminde Mehmet Yıldırım’ın üzerindeki tüm malvarlığını üçüncü kişilere devredeceğini hesap eden Kiraz Yıldırım, avukatı aracılığıyla Kadıköy 2’nci Aile Mahkemesi’nde dava açarak hisseler üzerine tedbir kararı konulmasını istedi. Mahkeme heyeti; 5 Mart’ta, Mehmet Yıldırım’ın eşini zarara uğrattığına karar vererek ortağı olduğu tüm şirketlerdeki hisseler üzerine tedbir kararı konulmasına hükmetti. Mahkemenin tedbir kararı önceki gün Gemlik Ticaret Sicil Müdürlüğü ve Gemlik İcra Müdürlüğü’ne ulaştırıldı. Kararda, ‘Kiraz Yıldırım’ın haberi ve onayı olmadan Mehmet Yıldırım hisselerini üçüncü bir şahsa devredemez’ hükmüne yer verdi. Mehmet Yıldırım’ın da hazır bulunduğu boşanma davasında üçüncü celse geçen haftalarda yapılırken dava sürecinin tanıkların dinlenmesiyle devam ettiği öğrenildi.

Yıldırım Kardeşler adını özelleştirmelerle duyurdu

Temelleri, Garip Yıldırım tarafından 1963’te kurulan ‘Garip Yıldırım ve Oğulları’ adlı inşaat malzemeleri satan küçük bir ticarethane ile atılan Yıldırım Holding’in yönetiminde Ali Rıza Yıldırım, Yüksel Yıldırım ve Mehmet Yıldırım bulunuyor. Yıldırım Kardeşler adını, Ekim 2003’te özelleştirilen Beykoz Kundura Fabrikası’nı 29.7 milyon dolara satın alarak kamuoyuna duyurdu. Ardından Şubat 2004’te özelleştirilen Gemlik Gübre’yi satın alarak dikkat çektiler. Yıldırım Holding, 2004 Eylül ayında ise 58.1 milyon dolara Etibank’a ait Elazığ Eti Krom’u bünyesine kattı. Zaman içinde çok hızlı bir büyüyen Yıldırım Kardeşler; enerji, kimya, denizcilik ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 11 şirketin sahibi.

Forbes’ın bu yılki listesinde yok

Forbes Türkiye’nin geçen yıl açıkladığı en zengin işadamları listesinde 220 milyon dolarlık serveti ile 101. sırada yer alan Mehmet Yıldırım’ın ismi bu yıl açıklanan listede yer almadı. Geçen yıl açıklanan listede Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım ve kardeşi Yüksel Yıldırım, 275 milyon dolarlık servete sahipken en küçük kardeşleri olan Mehmet Yıldırım’ın serveti 220 milyon dolar olarak yer aldı. Forbes’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı son listede ise Ali Rıza Yıldırım ve Yüksel Yıldırım kardeşlerin serveti 600’er milyon dolar olarak yer alırken, Mehmet Yıldırım ismi listede yer almadı.

Dinçer Gökçe / Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde