Forbes: Trafikte sadece kazalar öldürmüyor

Forbes: Trafikte sadece kazalar öldürmüyor

Ünlü Forbes dergisinin yaptığı bir araştırmada, trafikte sadece kazaların insanların hayatına mal olmadığını ortaya çıktı.

Forbes: Trafikte sadece kazalar öldürmüyor
16px
24px
04.08.2007 11:58
ABONE OLgoogle
 Araştırmaya göre trafikte sadece araç kazaları öldürücü değil; sürücüler veya yayalar trafiğe bağlı olarak birçok farklı şekilde ölüyor.

Amerika merkezli yapılan araştırmaya göre trafik, sebep olduğu gaz kirlenmesi, sıkışıklıkta sebep olduğu stresli uzun zamanlarla da uzun vadede erken ölüme yol açıyor. Birçok kişi, ya gücü yetmediği için ya da istemediği için işyerinden çok uzakta yaşıyor. Bu da hergün uzun bir trafik macerasını kaçınılmaz kılıyor.

Araştırmaya göre trafikte sıkışan sürücülerin, işe ya da randevuya geç kalma gibi durumlarda yüksek kan basıncı, kas tansiyonu ve kalp atışlarında hızlanma yaşanıyor. Araştırmada yer alan örneğe göre Amerikan Akciğer Derneği, Los Angeles kentinde coğrafik havza yapısı nedeniyle araç egzozlarının yanı sıra, lokomotif ve gemilerin bacalarına kadar birçok gaz kaynağının da etkisi altında olduğunu bir raporunda dile getiriyor.

Uzmanlar, işe ya da eve yetişme telaşındaki şoförlerin, maruz kaldıkları gazların hayatlarını kısalttığının farkında olmadıklarını belirtiyor. Solunan egzoz gazı, araba kazası gibi bir anda öldürmese de uzun vadede ömrü kısaltıyor. Uzmanlar, trafiğe çıkan sürücülerin, özellikle dizel yakıt yakan kamyon ve TIR'ların kullandıkları yollardan kaçınmalarını öğütlüyor. Eğer başka alternatif bir yol yoksa, camların mutlaka kapalı tutulması ve havalandırmanın "iç dolaşım" ayarında olması tavsiye ediliyor.

ABd'nin 25 metropolünü analiz eden Forbes dergisi, trafikte geçirilen süre, solunan egzoz miktarı, ölümcül trafik kazları gibi kategorilerde söz konusu yerleşim birimlerini de sıraladı. Buna göre ülkenin bazı noktalarında daha fazla öldürüyor. Buna göre trafiği en ölümcül yerler Riverside(California), Atlanta ve Los Angeles oldu. Ülkede en çok ölümlü araç kazasının meydana geldiği Riverside ve Los Angeles'taki şoförler, aynı zamanda yıllık bazda en çok egzoz gazı ciğerlerine çeken sürücüler. Her bir Los Angeles şoförü yılda ortalama 93 saatini sıkışan trafikte bekleyerek geçiriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde