Fonlama maliyeti hafta başına göre 10 baz puan yükseldi

Fonlama maliyeti hafta başına göre 10 baz puan yükseldi

Merkez Bankası, 5 hafta sonra likidite politikasında değişikliğe gitti; 5 yılın zirvesindeki fonlama maliyetini 10 baz puan artırdı.

Fonlama maliyeti hafta başına göre 10 baz puan yükseldi
16px
24px
03.03.2017 15:27
ABONE OLgoogle

Yıllık enflasyonun çift haneye yükselmesi ile 8 Şubat'tan beri ilk kez 3.74'ü aşan dolar/TL'deki yükselişi Merkez Bankası'nın bugün likidite politikasındaki sıkılaştırmayı Ocak ayı sonundan beri ilk kez bir miktar kuvvetlendirmiş olması kısmen de olsa hafifletti.

Enflasyon verisi öncesi 3.72'nin hemen altında işlem gören dolar/TL beklentilerin üzerindeki enflasyon verileriyle 3.7460'ı test etti. Kur gün içinde her iki yönlü oldukça dalgalı bir seyir izledikten sonra TCMB'nin likidite adımlarının da desteğiyle TSİ 17:26 itibariyle 3.7225/3.7247 seviyesinde işlem gördü.

ÜFE'de dokuz yılın rekoru! Enflasyon çift haneye ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Şubat'ta tüketici fiyatları yüzde 0.47 beklentilerinin oldukça üzerinde yüzde 0.81 artış gösterdi. Bu artış yıllık enflasyonu Ocak ayındaki yüzde 9.22'den yüzde 10.13'e yükseldi.

Fonlama maliyeti hafta başına göre 10 baz puan yükseldi

Merkez Bankası (TCMB) son faiz kararını açıkladığı 24 Ocak'tan beri uyguladığı, kimi zaman eleştirilen ancak TL'deki değer kaybı ve negatif ayrışma trendini tersine çeviren likidite politikalarında günlük olarak bir değişikliğe gitmiyordu. Yaklaşık beş haftadır uyguladığı sıkı para politikası ile bankanın ortalama fonlama maliyeti iki tam puan yükselerek beş yılın zirvesinde stabil bir seyir izliyordu.

Ancak banka bugün yüzde 9.25'ten sağladığı fonlamayı bir miktar azalttı ve bankaları yüzde 11'den gecelik piyasadan daha çok borçlanmaya yöneltti. Fonlama maliyeti bugün hafta başına göre 10 baz puanım üzerinde bir artışa yüzde 10.53'ten günü tamamladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde