Fon gelen şirkete yatırım esirgenmez

Fon gelen şirkete yatırım esirgenmez

Özel sermaye fonları şirketlerin şeffaflaşması ve büyümesini sağlıyor. Bu da doğrudan yatırım planlayan şirketin önünü açıyor.

Fon gelen şirkete yatırım esirgenmez
16px
24px
29.04.2011 15:00
ABONE OLgoogle

Türkiye’de ilk olarak 1991’de Bankers Trust’un 50 milyon dolarlık fonu ile giren özel sermaye fonları son dönemde şirket satın almalarındaki ivmelenme ve Teksaslı fon TPC Capital’in Yeni Rakı’yı satıp Türkiye’den ayrılmasının ardından yine gündemde. Yabancı sermayenin ağırlıklı biçimde fon olarak gelmesi yatırımların kısa dönemli olacağı endişesini doğuruyor. Ancak Ernst&Young Kurumsal Finansman Şirket Ortağı Demet Özdemir’e göre belli bir satış planı çerçevesinde şirketlere yatırım yapan fonlar bir nevi doğrudan yatırımın birinci aşaması.

Yılın ilk çeyreğinde sadece Türkiye’ye yatırım yapmak için kurulan fonların başını çektiği 20 işlem yapıldı. Özel yatırım fonlarının bu yıl 3 milyar dolarlık alım yapması bekleniyor. Fonlar için bu yılın gözde sektörü ise sağlık. İlk çeyrekteki 20 yatırımın beşi sağlığa geldi. Açıklanan en büyük işlem 112 milyon dolarla Turkven’in Doğa Koleji’ne ortak olması. Ancak en büyük çıkış işleminin de ilk çeyrekte olması fonlara olan güvensizliğin yeniden alevlenmesine neden oluyor. Ernst&Young Kurumsal Finansman Şirket Ortağı Özdemir’e göre bu gereksiz. Özdemir yatırım yaptıkları şirketleri satış ve kârlılığı arttırmaya yönelik adımlarla büyütmeyi hedefleyen fonların en erken 3-7 yıl içinde şirketten çıktığını belirtiyor.

Aile şirketlerinin şeffaflıktan uzak olduğunu söyleyen Özdemir fonların büyümenin yanı sıra bu kriterlerin de gelişmesini sağladığını kaydediyor. Özdemir TPC Capital’den Mey İçki’yi alan İngiliz Diego’nın da fon sonrası doğrudan yatırımın en iyi örneği olduğunu belirtti. Özelleştirme sırasında Mey İçki’yi alamayan Diego’nun 5 yılın ardından hedefine ulaşmasını Özdemir şöyle anlattı: “Diego özelleştirmede alamadı. TPC Capital ile şirkette kurumsallık ve şeffaflık arttı. Mali tablolar gelişti. Sonuçta Mey İçki, Diego için daha iyi alım oldu.”

Abraaj ile Çelebi ortak şirket kuruyor

Abraaj Capital ortağı ve yöneticisi Selçuk Yorgancıoğlu, havacılık sektöründe büyüme stratejisi kapsamında, Çelebi Ailesi ile beraber kuracakları ortak şirketin çalışmalarının yaz aylarında tamamlanabileceğini söyledi. Yorgancıoğlu ayrıca yıl sonuna kadar gıda sektöründe bir şirkete yatırımı tamamlayabileceklerini kaydetti.

Türkiye’ye ‘gold capital’ geliyor

Ernst&Young Kurumsal Finansman Şirket Ortağı Özdemir, Türkiye’ye gelen fonların ‘gold capital’ adı verilen büyüme sermayesi şeklinde olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Büyüme sermayesinin hedefi şirketi diğer ortaklarla, hissedarlarla birlikte büyütmek. Risk sermayesi, hedge fonlar ya da başlangıç sermayesi gibi riske gelmiyor. Büyüme gerçekleştiğinde ortaklar da kazançlı çıkacak. Büyüme sermayesinden korkulacak bir şey yok.”

Gold capital nedir?
Gold capital’in diğer fonlardan farkı daha uzun dönemli ve şirketi büyütmek amaçlı gelmesi.

Şebnem Turhan/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde