Fiyat artışı kaçınılmaz

Fiyat artışı kaçınılmaz

Sanayiciye göre üç ay içinde üretim ve istihdamda iyileşme olmayacak

Fiyat artışı kaçınılmaz
16px
24px
02.09.2011 09:09
ABONE OLgoogle

Sanayicilerin geçen yıla göre gelecek 3 aya bakışları üretimde ve istihdamda olumsuz. Sanayiciler arasında gelecek üç ayda ‘üretim hacmim artacak’ diyenlerin sayısı 1 yılda 13 puan, ‘istihdamım artacak’ diyenlerin sayısı 6 puan azaldı. Buna karşın satış fiyatlarını arttırmaya yönelik planlar hazır.

 Sanayicilerin üretimde ve istihdamda gelecek üç aya bakışları geçen yıla göre olumsuz çıktı. Sanayiciler arasında gelecek üç ayda “üretim hacmim artacak” diyenlerin sayısı 1 yılda 13 puan, “istihdamım artacak” diyenlerin sayısı 6 puan azaldı. Buna karşın sanayicilerin satış fiyatlarını arttırmaya yönelik planları olduğu görüldü.

Merkez Bankası’nın Reel Kesim Güven Endeksi ağustos sonuçlarından yapılan derlemeye göre bu yılın ağustos ayında her 100 sanayiciden 33’ü gelecek üç ayda üretim hacminin artacağını söyledi. Geçen yılın aynı döneminde ise her 100 sanayiciden 46’sı üretim hacminde artış beklentisindeydi. Böylece 1 yılda sanayicilerin üretim hacmi konusundaki beklentilerinin 13 puan azaldığı belirlendi. Bu yılın temmuz ayında ise her 100 sanayiciden 39’unun üretim hacminde bir artış beklediği, 1 ayda sanayicilerin üretim hacimlerindeki artış beklentisinin 6 puan azaldığı tespit edildi.

Geçen yılın ağustos ayında her 100 sanayiciden 24’ü istihdamında artış yaşanacağını söylerken bu rakam bu yılın anılan ayında 18’e geriledi. Geçen yıla göre “satış fiyatı artacak” diyenlerin sayısı ise 7 puan arttı. Bu yıl ağustosta her 100 sanayiciden 29’u gelecek üç ayda ürünlerinin satış fiyatının artacağını söylerken geçen yılın aynı döneminde fiyatın artacağını söyleyenlerin sayısı 22.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde