Fiyat altıya katladı rakam, 600 milyon TL oldu

Fiyat altıya katladı rakam, 600 milyon TL oldu

Emlak Konut GYO'nun son dönemlerdeki ihalelerinde rakamlar çarpıcı şekilde yükselmeye başladı. Bunun en son örneği Sultangazi arsası için düzenlenen ihalede yaşandı.

Fiyat altıya katladı rakam, 600 milyon TL oldu
16px
24px
08.07.2010 09:46
ABONE OLgoogle

Emlak Konut GYO'nun son dönemlerdeki ihalelerinde rakamlar çarpıcı şekilde yükselmeye başladı. Bunun en son örneği Sultangazi arsası için düzenlenen ihalede yaşandı. Arsanın fiyatı altı kat artırılırken, elde edilecek hasılattan Emlak Konut GYO'ya verilecek pay da sekiz kat yükseldi

Emlak Konut GYO, son dönemde arka arkaya düzenlediği AVM ve ticaret merkezi arsası ihaleleriyle dikkat çekiyor. Henüz ihale aşamasında olan ticaret merkezlerinin etrafındaki arsalar da ani bir yükselişle değerini katlıyor.

Bunun son örneği Sultangazi arsasının ihalesinde yaşandı. Emlak Konut GYO'nun üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesine beklenmedik bir artış oldu. İhalenin tek katılımcısı olan Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat Ortak Girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını 6 Temmuz'daki ikinci oturumda altıya, kuruma vereceği payı da sekize katladı.

Ortak girişim, arsa fiyatını tam altı kat yükselterek 100 milyon TL'den 600 milyon TL'ye çıkarırken, kuruma vereceği payı da sekize katlayarak ilk oturumda sunduğu 20 milyon TL'lik teklifi ikinci oturumda 162 milyon TL'ye çıkardı.

Emlak Konut'un ihaleye çıkardığı Sultangazi'de arsa 166 bin 692 metrekare büyüklükte. İmar planlarına ve verilen izinlere göre arsa üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM ve ticaret merkezi yapılabilecek. Özel koşullu ticaret alanı imarına sahip olan arsanın 2.20 emsal değeri var. Bu, arsa üzerine 366 bin 722 metrekare inşaat yapılabileceği anlamına geliyor.
Öte yandan 180 metre yüksekliğe kadar yapı izni olan ticaret merkezinin plan notlarında arsaya iş merkezleri, alışveriş merkezleri, otel, rezidans, konut, konaklama tesislerinin yanı sıra sosyal ve kültürel kuruluşlar da yapılabileceği belirtiliyor.

 Emlak Konut’un kazancı 240 milyon TL

BAŞAKŞEHİR’DE DE RAKAMLARIN YÜKSELMESİ BEKLENİYOR
Rakamların yükseldiği bir diğer arsa da Emlak Konut GYO'nun, Başakşehir Kayabaşı'ndaki ticaret imarına sahip 24 bin 532 metrekarelik arsası oldu. 1 Temmuz'da gerçekleştirilen ihalenin ilk oturumuna Makro İnşaat ve Başyapı İnşaat olmak üzere sadece iki şirket katıldı. Arsa ve üzerinde geliştireceği projenin değerini 55 milyon TL olarak öngören Başyapı, bu rakamdan Emlak Konut'a ise 15 milyon 400 bin TL teklif etti.

Diğer şirket Makro İnşaat'ın rakamları ise 50 milyon TL ve 15 milyon TL olarak şekillenirken, açık artırma ve pazarlık sürecinin netleşeceği ikinci oturum için Emlak Konut'un tarih vermesi bekleniyor.

 FİNANS MERKEZİ CİVARINDA DA FİYAT İKİYE KATLANDI

Emlak Konut GYO'nun Finans Merkezi'ne yapılması planlanan ticaret merkezi projesinde de benzer bir artış yaşandı. Ümraniye Site Mahallesi'ndeki 20 bin 714 metrekare büyüklükteki arsa için 1 Temmuz'daki ikinci oturumda rakamlar, dikkat çekecek kadar yükseldi.

Emlak Konut GYO'nun kendine bağlı kurumu olan Emlak Pazarlama ile ortağı Yeni Sarp İnşaat, 127 milyon 500 bin TL’lik ilk teklifini rekor bir yükselişle ikinci oturumda teklifini 164 milyon TL’ye çıkardı. Kuruma vereceği payı da ilk oturumda 31 milyon 875 bin TL olan belirleyen ortak girişim, ikinci oturumda bu payı yaklaşık ikiye katlayarak 61 milyon 500 bin TL'ye yükseltti.

Arsa, 2.5 emsal değere sahip olduğundan 51 bin 786 metrekare inşaat iznine sahip. Plan notlarına göre arsada alışveriş merkezi, sosyal ve kültürel tesis, otel ve hastane gibi birimler yapılabilecek.

 Batıda gayrimenkul  durgunluk döneminde

Gayrimenkul Yatırım Oraklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. çeyrek 2010 raporu basına açıklandı.

Raporda dikkat çeken ilk açıklama küresel ekonomik krizin kaynağı olarak görülen gayrimenkulün ABD ve Avrupa'da yeni bir durgunluk dönemine girmesi oldu.

Açıklanan raporda Türkiye'de konut kredilerine olan talebin artmasına karşılık, fiyat ve kiralarda genel bir durağanlığın hakim olduğunun altı çizildi.

Haziran ayında düzenlediği Restate İstanbul Gayrimenkul Zirvesi ile sektörde fikir alışverişine zemin hazırlayan GYODER'in yayınladığı raporda, son sekiz çeyrek boyunca küçülen yerli inşaat sektörünün yükseliş trendine girdine vurgu yapıldı. 

Raporun devamında sektörün 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 oranında büyüdüğüne değinilerek, yükseliş sinyalinin 2009'un son çeyreğinde geldiği belirtildi.

Raporda ayrıca gelişmiş ülkelerde ekonomi büyürken Türkiye ekonomisinin ise yüzde 11.7 büyüdüğünün altı çizildi. Bunarağmen ABD ve AB ülkelerindeki inşaat ve gayrimenkulde toparlanmanın zayıf olduğu bilgisi de raporda yerini aldı.

Konut satışları zayıfladı

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, verilerin ve eğilimlerin yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinin birçok dünya ülkesine göre büyümesini göreceli olarak sürdüreceğini söyledi.
Tanes, "Son sekiz çeyrekteki kayıpların çok azı telafi edilebildi. Yeni konut başlangıçları, arzı ve satışları zayıfladı. Konut kredi talebi göreceli de olsa hızlı bir büyüme trendi içinde" diye konuştu.

Ofisler doluyor

Krizin ilk etkilendiği gayrimenkuller arasında yer alan AVM yatırımlarının canlandığına değinen Tanes, A sınıfı ofislerdeki boşluk oranlarının ilk kez gerilediğine de işaret etti. Tanes'e göre otel yatırımları cazibesini korurken, lojistik alan yatırımlarında durgunluk sürüyor. Sektördeki kredi kullanımı durağanlaşırken yabancılara gayrimenkul satışı ise devam ediyor.

Zararlar telafi edilemedi

Raporu değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, ilk çeyrekte yaşanan büyümenin moral olduğunun altına çizerek, "Ancak özellikle Avrupa kaynaklı yeni riskler nedeniyle dünya genelinde ekonomik iyileşmenin yavaş olacak" şeklinde konuştu.
Tanes, "Türkiye'de sekiz çeyrek sonrası inşaatın ilk kez pozitif değerlere çıkması çok sevindirici bir durum. Ancak bu  büyüme geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi  edebildi" dedi.

Bir bakışta

-  Türkiye’de 8 çeyrekten bu yana ilk kez inşaat sektörü büyüyor
-  Türkiye'de yabancılara gayrimenkul satışı devam ediyor
-  ABD ve Avrupa’da kriz kaynaklı yeni durgunluklar kapıda
-  Ofislerde doluluk oranı yükseliyor

Tebernüş Kireçci/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde