Fitch'ten gelişen piyasalara risk uyarısı

Fitch'ten gelişen piyasalara risk uyarısı

Fitch Ratings, gelişen piyasalarda negatif görünümün 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğuna da dikkat çekti.

Fitch'ten gelişen piyasalara risk uyarısı
16px
24px
14.01.2016 16:00
ABONE OLgoogle
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2016 yılında gelişmekte olan piyasaların bir çok sektörde geniş bir bantta riskler le karşı karşıya olduğu, ülke, banka ve şirket notlarının baskı altında olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Fitch, gelişmekte olan piyasa noktalarında çekirdek sektörlerde negatif görünümün 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğuna da dikkat çekti. 
     
ABD'de faizlerin yükselmesi, güçlü ABD Doları, zayıf emtia fiyatları, cansız global ticaret ve artan siyasi risklerin gelişmekte olan piyasaları zorlayacak faktörler olduğunu ifade eden Fitch, makroekonomik ters rüzgarların gelişmekte olah piyasalarda şirketleri ve bankaları da etkilemekte olduğunu vurguladı.

Kur oynaklığının birçok kaldıraçlı şirket için, özellikle de döviz cinsinden borcunu refinanse etmesi gerekenler için bir tehdit olduğunu anlatan Fitch, gelişmekte olan ülkelerde bankaların zayıflayan varlık kalitesiyle karşı karşıya olduklarını ve azalan devlet desteğinedeniyle kırılgan olduklarını vurguladı.
     
Özel sektör borcunun son 10 yılda hızla artarak kamu borç seviyelerini aştığına işaret eden Fitch, bu durumun gelişmekte olan piyasa ekonomilerini, finansal sistemlerini ve ülke kredibiliteleriniaşağı yönlü risklere açık hale getirdiğini belirtti. Aralarında Türkiye, Çin ve Rusya'nın olduğu 7 büyük gelişmekte olan ekonomisi anamiz eden Fitch, analizların özel sektörde borçlarının 2014 sonunda tahmin edilen GSYH'nın yüzde 77'sine çıktığının tespit edildiğini vurguladı. Fitch, bu oranın 2005 yılında yüzde 46 olduğunu da hatırlattı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde