Fitch'ten Türkiye ekonomisi öngörüleri

Fitch'ten Türkiye ekonomisi öngörüleri

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerini ve küresel büyüme analizini açıkladı.

Fitch'ten Türkiye ekonomisi öngörüleri
16px
24px
26.05.2016 12:00
ABONE OLgoogle
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de büyümenin hızlanması ve büyümenin bileşenlerinin sürdürülebir bir temele oturması için reformlara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Türkiye'de büyümenin 2018'e kadar yüzde 3,5 civarında olacağını öngördü.
     
Asgari ücretin yüzde 30 artırılması ve yüksek miktardaki sığınmacıakışının yarattığı harcamaların Türkiye'de tüketimi desteklediğinive büyümenin ana yönlendiricileri olduklarını ifade eden Fitch, düşük turizm gelirinin ve ihracatçılar için zorlu ortamın ise büyümenin önünde engel oluşturacaklarını vurguladı. 
   
Fitch, Türk hükümetinin ortaya koyduğu programın yapısal zayıflıklarla mücadeleyi öngördüğünü, ancak programın uygulanmasında son yıllarda yavaş kalındığını, reform programına bağlılığın hala kanıtlanması gerektiğini ifade etti. 
     
Yayınladığı Global Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'ye de yer veren Fitch, Nisan ayında yüzde 6,6 seviyesine kadar gerileyen manşet enflasyonun, mevsimsel baskılardan kaynaklı olarak önümüzdeki aylarda toparlanmasının beklendiğini vurguladı. 
     
TCMB'nin politikanın planlanmış şekilde basitleştirilmesi çerçevesinde faiz koridoru üst bandını indirmeye başladığını ve çekirdek enflasyonun hedefin üzerinde seyretmeye devam etmesine rağmen efektif fonma faizinin aşağı geldiğini belirten Fitch, siyasilerden gelen baskılara ve yüksek çekirdek enflasyona rağmen TCMB'nin yatay bir politika faiz uygulayacağını öngördüklerini ifade etti. 
     
Raporunda devam eden siyasi ve jeopolitik gerilime de iyaret eden Fitch, bunların yüksek dış finansman ihtiyacı ile birleşmesinin Türk Lirası'nı yatırımcı güveninde değişime karşı kırılgan yaptığını da vurguladı. 
     
Fitch raporunda, Türkiye ekonomisi için 2016, 2017 ve 2018 GSYHbüyüme tahminlerini yüzde 3,5, 3,6 ve 3,5 olarak ortaya koydu. Manşet enflasyonun 2016 sonunda 2015 sonundaki yüzde 8,8'den yüzde 8,2'ye gerileyeceğini tahmin eden Fitch, enflasyonun 2017'de yüde 7,7 ve 2018'de yüzde 7,50 seviyesine gerileyeceğini öngörüyor. Fitch'in ABD Doları/Türk Lirası paritesi için 2016 sonu tahmini 2,91, 2017 sonu için 3,06 ve 2018 sonu için 3,23 seviyesinde. 

KÜRESEL BÜYÜME ANALİZİ

Fitch Ratings, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve enerji sektörü harcamalarındaki ayarlamaların global büyüme üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini bildirdi. 
   
Fitch yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda ABD özel sektör yatırım büyümesi için tahminini keskin şekilde düşürürken, ABD için 2016 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,8 olarak ortaya koydu. Fitch, ABD ekonomisi için büyüme tahminini 2013'ten bu yana ilk kez yüzde 2'nin altına indirdi. 
     
Bununla birlikte Çin için büyüme tahminini yukarı yönlü revize eden Fitch, 2016 ve 2017 için daha önce yüzde 6,2 ve 6,0 olarak ifade ettiği büyüme tahminlerini yüzde 6,3'e çıkardı. 
     
Fitch Baş Ekonomisti Brain Coulton yaptığı değerlendirmede, "Gelişmekte olan piyasa büyümesi için kısa vadeli tehdit, Çin'in uyguladığı teşvik politikası ve emtia fiyatlarının istikrar kazanmasının etkisiyle hafifledi. ABD'de tüketici harcamalarının sanayi sektöründekiyavaşlamadan etkilenmemesi muhtemel değil. Bununla birlikte ABD'de yurt içi özel sektör dengesizliklerinin ekonomiyi daha derin bir düzeltmeye iteceğine dair kanıt görmüyoruz. Çin'in genişlemeci politikalarında, kaldıraçları artırıcı ve kapasite artırımını yavaşlatıcı etkilerine rağmen büyük bir geri dönüş görmüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Fitch raporunda Euro Bölgesinde toparlanmanın istihdam piyasasında iyileşmenin, düşük enflasyonun ve büyümeye devam eden banka kredilerinin desteği ile rayında ilerleyen hanehalkı harcamalarına bağlı olarak devam ettiğini vurguladı. Fitch, Euro Bölgesi için 2016 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten 1,6'ya yükseltti. İngiltere için 2016 büyüme tahmini ise yüzde 2,1'den 1,9'a revize edildi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde