Fitch'ten Türk şirketleri için karamsar değerlendirme

Fitch'ten Türk şirketleri için karamsar değerlendirme

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye şirketlerinin kredi görünümüne ilişkin bir rapor yayınladı

Fitch'ten Türk şirketleri için karamsar değerlendirme
16px
24px
31.08.2016 11:58
ABONE OLgoogle
Uluslarası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk şirketlerinin zorlaşan piyasa koşulları ve kur riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Türk şirketleri 2016'da biraz daha zayıf ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek seviyede ekonomik belirsizlikle karşı karşıya. Bunlar da yakın vadede kurumsal finansal esneklik üzerindeki temel riskleri oluşturuyor" denildi.

Fitch'e göre, Türk şirketleri halihazırda muhafazakar borçluluk profilinden fayda sağlıyor olsalar da, bu yıl ve 2017'de zayıflayan ekonomik koşullar, mevcut sağlıklı kredi notu alanını zayıflatabilir.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu türk şirketlerinin liranın değer kaybına karşı da kırılgan olduğunu belirtti. "Temmuz'daki darbe girişimi sonrası lirada görülen düşüş büyük oranda toparlansa da kur 2015'te yüzde 20, Hazrian 2016'da yüzde 7 değer kaybetti" diyen Fitch, "TL operasyonu olan ancak dolar cinsi borçlanan ve hedge yapmayan şirketler için bu durum operasyonel borçlanmalardan daha yüksek fonlama anlamına gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

'TURKCELL DAHA FAZLA RİSK ALTINDA'

Fitch üç Türk şirketi hakkında ayrıca değerlendirmelerini de paylaştı.

Telekom sektöründe Turkcell'in döviz cinsinden borcunun artması halinde risklere daha fazla maruz kalabileceğini belirten Fitch, Türk Telekom'un ise borcu için hedge pozisyonunu ciddişekilde artırdığını ve nakitini aktif şekilde dövize kaydırdığını vurguladı. Diğer sektörlerde ise kur riskinin daha az olduğunu belirten Fitch, Tüpraş'ta döviz nakit gelirleri ve yükümlülükleri arasında küçük bir eşleşmezlik olduğuna dikkat çekerken, geçtiğimiz ay görünümü zayıf finansal performans ve beklenenden yüksek temettü ödemesi nedeniyle 'negatif'e revize ettiğini hatırlattı. 
BusinessHT
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde