Fıstık ellerinde patladı: Bayramda baklavaya zam yok

Fıstık ellerinde patladı: Bayramda baklavaya zam yok

Kilosu 80 liraya çıkan fıstık baklava üreticileri zorluyor. Fıstık, stok yapanların ellerinde patladı. Baklavacılar Antep’e fıstık fiyatı için çıkarma yapacak

Fıstık ellerinde patladı: Bayramda baklavaya zam yok
16px
24px
24.07.2014 10:40
ABONE OLgoogle
Kilosu 80 liraya çıkan fıstık baklava üreticileri zorluyor.  Ağustos ayının ilk haftasında 7-8 kişiden oluşan büyük baklava üreticileri, fıstık fiyatını düşürmek amacıyla Gaziantep’e gitmeye hazırlanıyor

Ramazan bayramına kısa bir süre kaldı. Baklava üreticileri bayramda için hazırlıklarını neredeyse tamamladı. Ancak artan fıstık fiyatları baklavacıları bir hayli zorluyor. Baklava üreticileri, maliyet hesabı yaparken bu yıl fıstık fiyatlarının 40-45 lira arasında olacağını öngördü. Ancak baklavalık fıstığın kilosu 80 liraya kadar çıktı. Türkiye’nin önde gelen baklava üreticilerinden Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, atan fıstık fiyatlarına isyan etti. Normalde fıstığın kilogramının 40 lira olması gerektiğini belirten Güllü, ancak fiyatın simsarlar yüzünden arttığını söyledi. 

Bize de sıra gelecek

Güllü, “Fıstıkta üretici değil, aradaki simsarlar büyük kazanç sağlıyor. Bizde bu yıl simsarlara fırsat vermemek için büyük baklava üreticileri olarak ağustos ayının ilk haftasında Gaziantep’e bir çıkarma yapacağız ve fıstık fiyatının düşmesi için çaba sarf edeceğiz” dedi.

Fıstıkların ağaçtan toplanmasının ağustosun başında gerçekleştiğin aktaran Güllü, bu yüzden Gaziantep’e gitmek için bu tarihi seçtiklerini kaydetti. Güllü, “Fıstığın fiyatı ağustos ayının ilk haftasında belirleniyor. Biz fiyatın düşmesi için gerekli tüm tedbirleri almaya çalışacağız. Şu anda stokta fıstık var. Bu yıl rekolte de iyi olacak. Fıstığı stok yapanların ellerinde patlayacak. Bu yüzen normalde fiyatın düşmesi lazım.  Ayrıca 1.5 milyon yeni ağaç dikildi. Ancak bunların ürün vermesi için en az iki yıl gerekli. Bu gerçekleşirse elbette konuşmak için sıra da bize gelecek” şeklinde konuştu.  

Bayramda baklavaya zam yok

Fıstık fiyatındaki artışa rağmen Ramazan Bayramı’nda baklavaya zam yapmayacaklarının altını çizen Güllü, ancak artan maliyeti üreticilerin kendi ceplerinde karşıladığını dile getirdi. Güllü şunları söyledi:

“Fıstık fiyatlarını ürünlerimize yansıtmadık. Tabii bunun da bir maliyeti var. Sadece fıstıktaki artışın bize maliyeti 400 bin lirayı oldu. Fıstığın normalde olması gereken fiyatı 40-45 liradır.” 

15 Liraya baklava olmaz

Faruk Güllü, baklava alacaklara da bazı önerilerde bulundu.  Güllü şu noktalara dikkat çekti:

“3 kilosu 50 liraya baklava olmaz. Oluyorsa o baklava değildir. Baklavada marka ürünlere dikkat edilmeli. Normalde baklavanın kilosu 40-50 liradır. En kötü ihtimalle 35 liranın altında fiyata satılan baklavalara dikkat edilmeli. İçinde ne tür ürünler kullanılıyor buna bakılmalı. Merdiven altı üretimlerde ucuz yağlar, toz şeker yerine glikoz şurubu, fıstık yerine bezelye kullanılıyor. Eğer markali ürün alırsanız, beğenmediğinizde bunu geri verme şansınız var. Bu yüzden vatandaşlar baklava alırken muhakkak dikkat etmeli.”

Bu yıl 100 milyon ciro hedefliyoruz

Faruk Güllü, şirket olarak geçen yıl 70 milyon liralık ciro yaptıklarını bu yılki hedeflerinin ise 100 milyon lira olduğunu söyledi.3’ü yurtdışında olmak üzere 55 mağazayla hizmet verdiklerini ifade eden Güllü, “Mağazaların 9’u bize ait. Geri kalanlar ise franchise. Bu yıl sonunda 70 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. İstanbul, Antalya, Estonya ve Bakü’de üretim yaptıklarını 2015 yılında Ankara’da bir üretim merkezi açacaklarını aktaran Güllü, yıl sonuna kadar 2 bin ton yani 14 milyon porsiyon baklava üretimi gerçekleştireceklerini bildirdi. 

4 ülkenin birinde üretime geçeceğiz

Başka Rusya olmak üzere, Amerika, Avrupa,Balkan ülkeleri, Çin ve Güney Kore’ye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Güllü, geçen yıl 3.5 milyon TL ihracat yaptıklarını bu yılki hedeflerin ise 4 milyon TL olduğunu kaydetti. Yurtdışında üretim konusunda yeni çalışmaları olduğunu ve bu konuda davet aldıklarını vurgulayan Güllü, Ôrtadoğu, Rusya, ABD ve Almanya’dan teklif aldık. 2015 yılında bu 4 bölgenin birinde baklava üretim tesisi planlıyoruz” açıklaması yaptı.

Baklava Arap değil Türk tatlısıdır

Faruk Güllü, tarihe bakıldığında baklavanın gerçekte Arap değil Türk tatlısı olduğunun görüleceğini söyledi. Güllü bir çok tarihçinin de bu konuda çalışmaları olduğuna değinerek, “Orta Asya’dan Türk boylarının yaptığı göçler dikkatle incelendiğinde baklava, Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiği görülecektir” şeklinde konuştu 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde