Fiskobirlik havlu attı

Fiskobirlik havlu attı

Üreticiye fındık paralarını 10 aydır ödeyemeyen Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik), yeni sezonun açılmasına sayılı günler kala havlu attı.

Fiskobirlik havlu attı
16px
24px
09.07.2006 21:00
ABONE OLgoogle

Bu yıl taban fiyat açıklamayacak olan birlik, alım da yapmayacak. Kuruluşa fındık vermek isteyenlerin ürünü ise emanet usulü ile alınacak. Fiskobirlik’in üreticiye para ödememesi, serbest piyasada fındık fiyatlarını da hızla düşürüyor. Sezon başında 7 YTL’ye yükselen fiyatlar, 2,50 yeni liraya kadar geriledi. Fiyatların hızla düşmesinin en büyük sebebi, birlikten ümidini kesen üreticinin fındığı satmak için tüccarın kapısında kuyruğa girmesi. Fiyatlardaki düşüşün bu yıl 2 milyar dolar olan fındık ihracatının gerilemesine yol açabileceği ifade ediliyor.

Fiskobirlik’in yaklaşık 10 aydır para ödememesi, fındık üreticisini zor durumda bıraktı. Bu yıl fındık taban fiyatı açıklamayacaklarını ifade eden Fiskobirlik Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Filiz Fidanoğlu, birliğin birçok fındık üreticisine hâlâ para ödeyemediğine işaret ediyor. Yeni sezonda alım yapmayacaklarını dile getiren Fidanoğlu, “Üreticilerimize hâlâ fındık borcumuz bulunuyor. Bunu zamanla ödeyeceğiz. Depolarımızda fındık bulunmaktadır. Yeni sezonda birliğe fındık vermek isteyenlerin ürünlerini ise emanet usulü ile alacağız. Parasını da günün şartlarına göre ödeyeceğiz.” diyor. Halihazırda Fiskobirlik depolarında 51 ton fındık satılmayı bekliyor. Birliğin üreticiye borcu ise 135 milyon dolar. Depolardaki stokun piyasa üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu fiyatları düşürdüğünü anlatan AK Parti Ordu Milletvekili Cemal Uysal, “Fiskobirlik’in elindeki ürünü satamayacağını piyasa biliyor. Çünkü satmaya kalksa kilo başına 3 YTL zarar edecek. Bu da 150 milyon YTL gibi bir rakam yapar ki bunun karşılanması imkansız. Depolarda bu oranda fındık bulunması, arz bolluğuna yol açıyor. Sonuç olarak fiyatlar hızla düşüyor. Bunun sorumlusu Fiskobirlik.” ifadelerini kullanıyor. Bu yıl fındıkta çok iyi rekolte beklendiğini vurgulayan Uysal, Fiskobirlik’in yeni sezonda ürün alamayacağını söylüyor. Fiskobirlik’in sezon başında gerekli finansmanı sağlamadan fındığa yüksek fiyat vermiş olmasının bugünkü kaçınılmaz sonu hazırladığını dile getiren Uysal, bankaların birliğe kredi vermeme sebebini şöyle açıklıyor: “Biz Düzce milletvekilimiz Yaşar Yakış’ın başkanlığında Fiskobirlik yönetimi ile birlikte bankaları dolaştık. Ancak Fiskobirlik tarihi boyunca aldığı hiçbir krediyi ödememiş. Ayrıca piyasa fiyatının çok üzerinde alım yapmış. Bankalar, elindeki ürünü satamayacağını görüyor. Böyle bir kuruluşa doğal olarak kimse kredi vermez.” Üreticiler, borcunu ödeyemeyen Fiskobirlik’e tepkili. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, “Serbest piyasada sezon başında 7 yeni liraya kadar yükselen fındık fiyatlarındaki aşırı düşüşün sebebi Fiskobirlik’in yaklaşık 9 aydır aldığı ürünün bedelini ödememesi.” şeklinde konuşuyor. Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar da, aldığı ürünün bedelini 10 aydır ödemeyen Fiskobirlik’in, üreticinin sabrını zorladığını dile getiriyor.

Fiskobirlik’in krize girişi, borçları Hazine’ye devredilip Destekleme Fiyat İstikrar Fonu kaynaklarından kredilendirilmesinin de önüne geçilmesiyle başladı. Birlik, bu tarihten sonra bankaların kapısını çalarak kredi bulmaya çalıştı. Ancak mali yapısı bozuk olduğu gerekçesiyle hiçbir banka kredi vermeye yanaşmadı. Fiskobirlik’in ödeyemediği paraların sorumlusunun hükümet olmadığını ifade eden AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen yönetimin derhal istifa etmesini istiyor. Fiskobirlik Başkanı Salih Erdem’in “Tefeciden de olsa para bulup borcumuzu ödeyeceğiz.” şeklindeki sözlerine karşın bir sonuca ulaşılamadı.

Birlik hakkında soruşturma

Üreticiye borcunu ödememesiyle gündemde olan Fiskobirlik hakkında soruşturma başlatıldı. Birliğin denetim açısından bakanlığa bağlı olduğunu hatırlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, müfettişlerin inceleme başlattığını açıkladı. Devletin Fiskobirlik’e destek vermeyeceğini yineley

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde