Fırsatçılar türedi: Devlete milyon dolarlık tazminat davaları

Fırsatçılar türedi: Devlete milyon dolarlık tazminat davaları

PKK terörü nedeniyle işleri bozulan Güneydoğulu işadamlarının, devlete milyon dolarlık tazminat davaları açtığı ortaya çıktı.

Fırsatçılar türedi: Devlete milyon dolarlık tazminat davaları
16px
24px
12.02.2016 08:22
ABONE OLgoogle
PKK terörü nedeniyle işleri bozulan Güneydoğulu işadamlarının, devlete milyon dolarlık tazminat davaları açtığı ortaya çıktı. Durumu fırsata çevirmeyi hedefleyen avukatlar da kapı kapı dolaşıp, % 15 komisyon karşılığında işadamlarını davaya zorluyor

Güneydoğu'da terörle mücadele ve hendeklerin kapatılma sürecinde işleri bozulan işadamları, çareyi valilik ve devlet kurumlarına tazminat davaları açmak- ta buldu. Sadece Diyarbakır'da terör olayları nedeniyle 38'i otel olmak üzere 6 bine yakın işyerinin kapandığı, açılan dava sayısının ise bine yaklaştığı ifade edildi.

Maddi değeri yüksek davaların arkasında, komisyon peşinde koşan avukatların olduğu da belirtiliyor. Bölgede şuan kapalı olan ünlü bir otelin sahibi işadamı Nedim Çizmeci'nin Diyarbakır Valiliği'ne açtığı davanın değeri 30 milyon TL'yi geçiyor. Bölgede 4 restoran ve 2 oteli bulunan başka bir işadamı ise 120 milyon TL tazminat istiyor. 

FIRSATÇILAR TÜREDİ 

Diyarbakır MÜSİAD Başkanı İsmail Şanlı'ya göre tazminat dalgasında avukatların rant planlarının büyük etkisi var. Avukatların kapı kapı dolaşıp işadamlarından vekalet alma derdine düştüğünü söyleyen Şanlı, şu bilgileri paylaştı:

"1993'teki Lice davaları ile bazı AİHM kararlarını emsal gösteriyorlar. Bizim derneğimize de geldiler. 'Üyeleriniz varsa hemen yönlendirin' dediler. 'Vekâlet verin dava açalım. Bir yıl içinde parayı kazanırız' diyorlar. Kazanılacak tazminatın yüzde 15'ini istiyorlar." Bu hesaplara girilmesini doğru bulmadıklarını anlatan İsmail Şanlı, "Avukatların hırsı ve yönlendirmeleri nedeniyle kurunun yanında yaş da yanıyor. Ancak devletten de acil çözüm bekliyoruz. Devletin yanı sıra buradaki belediyeler de üzerine düşeni yapmalı. Örneğin Sur Belediyesi hiçbir vergi ve borcu ertelemedi" dedi. 

İŞADAMLARI MUHATAP ARIYOR

Sadece Diyarbakır değil tüm Güneydoğu'da yüzlerce tazminat davası açıldığını belirten Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, sürecin dalga dalga yayıldığını ifade etti. Birçok işadamının zararlarının tahsilinde bir muhatap bulamadığı için bu yolu tercih ettiğini söyleyen Akbal, "İşadamları konuyu AİHM'e kadar taşımayı planlıyor. Sadece işadamları değil, boşaltılan evler içinde de avukatlar ev sahiplerinden vekâlet topluyor. Süreç bu yönde ilerler ve emsal kararlar çıkmaya başlarsa milyarlarca dolarlık bir tazminat yükü ortaya çıkabilir" dedi.

BEDİRHANOĞLU: YATIRIMDA YAKALANDIK

Bölgenin önde gelen işadamları arasında yer alan Şahismail Bedirhanoğlu da hukuksal mücadele hazırlığında olduğunu söyledi. "Acil bir reform paketi lazım" diyen Bedirhanoğlu, şunları belirtti: "Biz bu sürece yatırımda yakalandık. Yeni otel ve restoranlar açmıştık. Önce 6-7 Ekim olayları oldu. Sonrası da malum bugünlere kadar geldik. Tesislerimiz kapalı. Ancak beni asıl üzen vergi memurlarının bize haciz davaları açmaları oldu. Ben de avukatlarıma tazminat davası için hazırlık talimatı verdim. Açmadım ama düşünüyorum."

Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde