Firmaların 'Helal sertifika' kurnazlığı pes dedirtti

Firmaların 'Helal sertifika' kurnazlığı pes dedirtti

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz helal gıda sertifikası veren kuruluşları topa tuttu.

Firmaların 'Helal sertifika' kurnazlığı pes dedirtti
16px
24px
22.11.2014 09:11
ABONE OLgoogle
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Kopuz helal gıda sertifikası veren kuruluşları topa tuttu. Kopuz, “Firmalar ihracat yapabilmek için sertifika alıyor. Adrese teslim helal gıda sertifikası gönderiyorlar” dedi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, helal gıda sertifikası veren firmaların güvenilirliğini tartışmaya açtı. Ülkemizde 80’e yakın helal gıda sertifikası veren firma olduğunu hatırlatan Kopuz, helal gıda sertifikası alan firmaların yeteri kadar kontrol edilmediğine dikkat çekti.

Kontroller yapılmıyor

Kopuz, “Hayvanı keserken helal kesim yapıyoruz diyorlar: Ancak bu kesimi yapan kişinin sarhoş olup olmadığına, besmele çekip çekmediğine ve nerede kesildiğine bakan yok. Adrese teslim helal sertifikası veriyorlar. Sertifika veren firmalar gerekli kontrolü yapmıyor" dedi.

Davranışlarımızı etkiliyor

Helal gıda konusunun nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye içinde çok önemli bir konu olduğunu belirten Kopuz, “Yediklerimiz önce kanımıza, sonra genlerimize, oradan da ruhumuza geçiyor. Toplumun kavgası belki de bu yediklerimizle ilgili çünkü yediklerimiz davranışlarımızı etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Çocuklarına yediriyor mu?

Türkiye'de gıda güvenliği konusunda önemli eksiklerin bulunduğunu vurgulayan Kopuz, denetimin öncelikle üretim yapan firmaların vicdanında başlaması gerektiğini söyledi. Kopuz, “Firmalar ne kadar helal üretim yapıyorum diye kendine sormalı. Bu işler ahlaki değerlere uygun yapılmalı. Kendi çocuğuna yediremediği şeyi başkasına yediren Müslüman olabilir mi?" şeklinde sitem etti.

İhracat için sertifika

Müslüman ülkelerin helal gıda sertifikasına büyük önem verdiğini belirten Kopuz, bu nedenle ihracat yapacak firmalar için bu belgenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Üretici firmaların bu nedenle helal gıda sertifikasına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kopuz, bunu da bu sertifikayı veren firmalara olan ilgiyi artırdığını kaydetti.

Ticari kaygı gütmemeli

Bu işi yapan firmaların devlet tarafından organize edilip, gönüllü ve ticari kaygı gütmeden yapılması gerektiğini vurgulayan Kopuz, insanların arkada gözü kalmadan rahatlıkla bu gerçekten helaldir diyebilmesi gerektiğin ifade etti.

TSE yetersiz

Helal gıda sertifikası veren tek resmi kurumun Türk Standartları Enstitüsü olduğunu hatırlatan Kopuz, “Devlet bu işi yapacaksa TSE üzerinden yapabilir. Ancak TSE'de kamuoyunda helal gıda konusunda bir algı oluşturamadı. Özel kuruluşlardan yardım alınarak bu iş yapılmalı” diye konuştu.

Duyarlı değiliz

Helal gıda konusunda toplumun çok duyarlı olmadığını açıklayan Kopuz, “Hassasiyet oluşması için Cuma hutbelerinde konu anlatılabilir. Örneğin kaçta kaçımız alışveriş yaptığımız yerlerde bu hassasiyete dikkat ediyoruz. Veya kaçta kaçımız yemek yediğimiz restaurantın buna önem gösterip göstermediğine bakıyoruz” dedi.

Yunus Tiryaki/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde