Fındıkta fiyat tartışması

Fındıkta fiyat tartışması

Giresun Ziraat Odası ile Ordu Ticaret Borsası fındık fiyatı yüzünden karşı karşıya geldi

Fındıkta fiyat tartışması
16px
24px
16.06.2010 23:03
ABONE OLgoogle

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, 2010 yılı yeni mahsul fındık sezonunda, Türk fındık üreticisi çiftçilerin fiyatının belli, levant kalite 5,50 lira, Giresun kalite 6,00 lira olduğunu bildirdi.

     Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, 16 Haziran'da gazeteler yer alan, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy'un, 'fındıkta yeni sezon fiyat endişesi' başlıklı haberini büyük bir üzüntü ile okuduğunu belirtti.

     Gürsoy'un, açıklamasında, 'Şu an 2009 mahsulü fındık, 4,90 liradan alınıp satılıyor. Ancak 2010 yeni mahsul fındık için Avrupalı 3,50 lira fiyat veriyor' ifadesinin yer aldığını ifade eden Akbaşlı, şöyle devam etti:
     ''Peki, sormak lazım Sayın Gürsoy'a Avrupa'nın fındık bahçeleri mi var? Avrupalı 3,50 lira da verebilir, 2,50 lira da verebilir. Önemli olan siz kaç liradan satacaksınız? Yoksa siz 3,50 liradan sattınız da (alivre) şimdi bu fiyatın alt yapısını mı oluşturuyorsunuz? Sanırım Sayın Gürsoy, bu sezon yaşanacak fiyat düşüşlerinden, kendilerinin sorumlu olmayacağının alt yapısı olması düşüncesi ile sezon öncesi beyanat veriyor. Sonra da çıkıp 'ben sezon öncesi söylemiştim' diyecektir herhalde. Yazıktır, günahtır. Yıllardır söylüyoruz. Bu milletin daldaki fındığını, bu millete sormadan satmayın. Yapmayın. Bu fukara millet bir yıl dalın ucuna bakıyor. Ama görüyoruz ki değişen hiçbir şey yok. Eski tas, eski hamam.'' 

     Akbaşlı, üreticinin perişan olmamasını düşünen, üretici dostlarının, üreticinin daldaki fındığını aylar öncesinden Avrupalı alıcı ile alivre yaparak anlaşanlar olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

     ''Aksine üretici dostları, aylar önce kendilerine fındık teklifi geldiğinde, hele bir eylül gelsin, üretici fındığını toplasın, maliyetlerini hesap etsin, sonra bakar bir fiyat veririz demektir. İki yıllık eski fındığı 4,90 liradan alanlar, hangi cüretle yeni fındığa 3,50 lira teklif edebilir. Kaldı ki, etseler dahi bu tekliflerine kimler 'evet' diyebilir. Biz fındık üreticileri olarak, kimseye bedava verecek fındığımız yok. Bunu kim isterse istesin. 2010 yılı yeni mahsul fındık sezonunda, Türk fındık üreticisi çiftçilerin fiyatı bellidir. Levant kalite 5,50 lira, Giresun kalite 6,00 liradır. Parayı cebine koyan, gelir fındığı alır. Umarım bunları, Sayın Gürsoy'un Avrupalıları da okur.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde