Fındıkta 8 Milyar Dolar boşa gitti

Fındıkta 8 Milyar Dolar boşa gitti

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Gürsoy, siyasilerin oy nedeniyle 8 Milyar Doları sokağa attığını söyledi

Fındıkta 8 Milyar Dolar boşa gitti
16px
24px
02.03.2010 15:26
ABONE OLgoogle

Dünyada 5 dolardan et, 30 sentten ekmek, 70 sentten süt alınabilirken kimsenin 10 dolardan fındık alacak kadar saf olmadığını söyleyen Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Gürsoy, fındık sorununun Türkiye’ye 8 milyar dolara mal olduğunu anlattı. 

Türk fındığındaki fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle mevcut pazarların Azerbaycan ve Gürcistan’a kaptırılmak üzere olduğunu belirten Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, devletin fiyatı yüksek tutmak için fındık alımına 8 milyar dolarlık harcama yaptığını söyledi. Gürsoy “Üreticiyi fakirliğe sürüklemeye neden olan bu para boşuna çarçur edildi” dedi.

Ordu’da fındıkla ilgili son gelişmeleri değerlendiren Gürsoy, dünyada 5 dolardan et, 30 sentten ekmek, 70 sentten süt alınabilirken kimse 10 dolardan fındık alacak kadar saf olmadığını belirterek şöyle konuştu: Bu nedenle pazarlarımız maliyette en az beş kat avantajlı olan Azerbaycan ve Gürcistan’ın himayesine geçiyor. Şu an fındığın genel ihracattaki yeri yüzde ikilere kadar düştü. Yani yüksek fiyat politikası üreticiyi zengin değil fakir yaptı. Böyle bir üretim neye dayanarak teşvik edilebilir? Son birkaç yılda 77 fındık ihracatçısı tasfiye olmak zorunda kaldı. 18 fındık kırma tesisinin şu an sadece dördü faaliyette. Devlet fiyatı değil üreticiyi desteklemeli.”

Yanlış politika yüzünden insanların dağa taşa fındık ektiklerini anlatan Gürsoy, Şu an 200 bin ton arz fazlası olduğuna dikkat çekerek fındık ekim alanının 200 hektardan 700 hektara yükseldiğini üretimin ise 400 tondan 900 tona çıktığını kaydetti. Gürsoy ayrıca 166 bin hektar alanda yılda 200 bin ton kaçak fındık üretimi yapıldığına da vurgu yaparak “Yılda ortalama 30-40 bin tonluk stok yeterli iken devlet arz fazlası yüzünden 500 bin tonluk stokla uğraşmak zorunda kalıyor” dedi.

Devletin yeni fındık stratejisine de değinen Gürsoy, tarım bakanlığı tarafından fındık ağaçlarını söküp alternatif tarım yapanlara dekar başı 600 TL destek verildiğini dile getirerek .şöyle devam etti: “Bu geç kalınmış bir uygulama olsa da atılan somut adım üreticiyi teşvik edecektir. Ancak şu an kimse fındığını sökmüş değil. Çünkü alternatif olarak ne yapılacağı bilinmiyor. Üretici hala korkuyor. Devletin bu konuda da çiftçiyi bilinçlendirmesi gerek. Şu an tek alternatif kivi. Ancak onda da arz fazlası oluşmak üzere. Farklı ürün konusunda devletin eğitim vermesi gerek.”   

Çin ve Japonya fındığı sevdi

Türk fındığının 1 milyarı aşkın nüfusa sahip Çin’de de hızla yaygınlaştığını belirten Gürsoy, “Yaptığımız tanıtım kampanyaları sayesinde geçen yıl Çin ve Japonya’ya toplamda 2 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirdik” dedi. 5 ülkede Türk fındığını tanıtan Fındık Tanıtım Grubu yeni hedef pazar olarak Rusya’yı seçti. FTG bu ülkede iddialı bir tanıtım kampanyasına hazırlanıyor. Rusya televizyonlarında yayınlanacak tanıtım filminde Ruslar için önemli değere sahip olan bir milli sporcu, Türk fındığını tanıtacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde