Finans devi Türkiye’de küçülüyor! 93 şube kapattı, 1029 personel çıkardı

Finans devi Türkiye’de küçülüyor! 93 şube kapattı, 1029 personel çıkardı

HSBC bu yılın ilk 9 ayında 93 şubesini kapatırken, 1029 personel ile de yollarını ayırdı

Finans devi Türkiye’de küçülüyor! 93 şube kapattı, 1029 personel çıkardı
16px
24px
26.12.2016 12:25
ABONE OLgoogle

Bir süredir ‘Türkiye’den çıktı, çıkıyor’ tartışmaları ile finans dünyasına damgasını vuran küresel bankacılık devi HSBC Türkiye’deki operasyonlarını küçültüyor.

Banka 2016 yılının ilk 9 ayında 93 şubesini kapatırken, personel sayısı da bin 29 kişi azaldı. Şube ve personel sayısının yanı sıra belirli merkezlerdeki ATM’lerini de kapatan HSBC Türkiye, ONB Finansbank ile işbirliğine giderek para yatırma ve kart borcu ödeme gibi bankacılık işlemlerinin bu bankanın ATM’lerinden de ücretsiz olarak yapılabileceğini duyurdu.

HSBC de Türk lirası için artık daha karamsar

Yaklaşık 2 yıldır yeterli karlılığa ulaşamaması nedeniyle Türkiye’den çıkacağı söylenen HSBC 2015 yılı Haziran ayında, küresel küçülme planları kapsamında Türkiye ve Brezilya'daki faaliyetlerin durdurulacağını açıklamıştı. Yatırım bankacılığı faaliyetlerini azaltacak olan Banka’nın başta Çin olmak üzere Asya ülkelerine odaklanacağı belirtilmişti.

Bu kararın ardından HSBC Türkiye biriminin satışı gündeme gelmiş ancak görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine Banka Türkiye’den çıkma kararından vazgeçtiğini kamuouyuna duyurmuştu. Yaklaşık 2 ay önce HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı da, bir röportajında ‘Türkiye’de kalma’ niyetlerini net bir şekilde dile getirmişti. Ancak Banka’nın Türkiye’de devam kararı almasına rağmen şube ve personel sayısında giderek küçüldüğü dikkat çekiyor.

Davalar artıyor: HSBC hızla Türkiye'de küçülüyor

1 YILDA 1298 PERSONEL GİTTİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 2015 Aralık verilerine göre, 284 şubesi ve 4 bin 997 personeli olan HSBC Türkiye’nin 30 Eylül 2016 itibariyle 191 şubesi ve 3 bin 968 çalışanı bulunuyor. Banka’nın 2015 Eylül ayında ise Banka’nın 291 şubesi ve 5 bin 266 personeli bulunuyordu. Böylece HSBC Türkiye bu yılın ilk 9 ayında 93 şubesini kapatırken, son bir yılda ise kapatılan şube sayısı 100’e ulaştı.

Banka’nın ilk 9 ayda 1029 çalışanı ile yollarını ayrılırken, bir yılda ise personel sayısındaki küçülme 1298 kişiyi buldu.

Zararı 6 kat artan HSBC Türkiye'nin başına Türk GM geldi

QNB FİNANSBANK İLE İŞBİRLİĞİ

Bazı ilçelerdeki şubelerini birleştirerek küçülen Banka, müşterilerine İTÜ Metro, Sarıyer, Metro Levent, Kozyatağı Kozzy AVM ve Metro Şişli gibi merkezlerde ATM’lerini de kapattığını duyurdu. Müşterilerini bu konuda mail ve SMS ile bilgilendiren HSBC, QNB Finansbank ile yapılan işbirliği doğrultusunda, bu bankanın ATM’lerinden de vadesiz hesaba TL yatırma, kredi kartı TL borç ödeme gibi işlemlerin ücretsiz gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Ayfer Arslan/FinansCaddesi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde