Financial Times: AKP içindeki çatlak büyüyor

Financial Times: AKP içindeki çatlak büyüyor

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki fikir ayrılıklarını aktararak, AKP içindeki çatlağın büyüdüğünü yazdı.

Financial Times: AKP içindeki çatlak büyüyor
16px
24px
16.04.2015 15:40
ABONE OLgoogle
Gül’ün İstanbul’da düzenlenen Financial Times zirvesinde yaptığı konuşmanın da hatırlatıldığı haberin başlığı ‘Türkiye’nin eski cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gücünü yoğunlaştırma konusunda uyardı.‘

Gazetenin İstanbul temsilcisi Daniel Dombey imzalı haber, “AKP içindeki çatlaklar çarşamba günü, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün halefi Erdoğan’ın gücünü yoğunlaştırması hakkındaki konuşmasıyla derinleşti” sözleriyle başlıyor.

Erdoğan’ın hayata geçirmekte ısrarcı olduğu başkanlık sistemi ve sistemin neden olacağı ‘tek adam‘ yönetimine ilişkin tartışmaları hatırlatan Dombey, Gül’ün konuşmasına dair şu bölümleri aktarıyor: “Türkiye, parlamenter sistemin eksiklerinden ötürü uzun süre sıkıntılar çekti ama başkanlık sistemi hakkında konuşuyorsak çok dikkatli olmalıyız; kontrol mekanizmalarının çok açık olması gerekiyor. Kutuplaşma sona ermeli, iklim normale dönmeli.”

‘Türkiye’nin yeni bir atılıma ihtiyacı var’

Abdullah Gül’ün ‘son iki yılda Türkiye ekonomisindeki momentumun kaybedildiğini‘ söylediğinin aktardıldığı haberde, Gül’ün “Bu ülkede yeni bir atılıma ihtiyaç olduğu açık… Türkiye’nin kendi rotasına geri dönmesi için” dediği belirtildi.

Eski Cumhurbaşkanı Gül’ün AKP’nin kurucularından olduğunun hatırlatıldığı haber, şu ifadelerle devam ediyor:

“Gül’ün konuşması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bazı görüş ayrılıkları da dahil partideki başka anlaşmazlıklar olduğuna dair işaretlerin sonrasında geldi. Gül’ün, yolsuzlukla mücadele için başbakanın desteklediği askıda kalan yasa tasarısına desteğini açıklamak gibi, bazı konularda Davutoğlu’na benzer bir duruş sergiler görünüyor.”

AKP’den aday olamayanlara mesajlar

Ancak Dombey’e göre, konuşmadaki en dikkat çekici şey, Gül’ün Erdoğan’ın adını anmadan duyduğu kaygıyı dile getirerek kendisini alternatif bir lider olarak göstermesi.

“Bu, genel seçimlerde AKP’den aday olamayan ve yeni bir parti kurulmasını destekleyecek 70’den fazla milletvekiline verilen bir mesajdı” diye Dombey, Gül’ün muhalefet partilerinin seçimde güçlenecekleri ancak AKP iktidarının süreceği tahminine de yer veriyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde