Fezlekeleri saklama taktiğinde son oyun

Fezlekeleri saklama taktiğinde son oyun

Eski dört bakan hakkındaki yolsuzluk fezlekelerinin Soruşturma Komisyonu üyesi vekillere açılması beklenirken; fezlekelerde ‘dizi pusulasının eksik olduğu’ gerekçesiyle savcılığa gönderildi.

Fezlekeleri saklama taktiğinde son oyun
16px
24px
15.07.2014 04:58
ABONE OLgoogle
Eski dört bakan hakkındaki yolsuzluk fezlekelerinin Soruşturma Komisyonu üyesi vekillere açılması beklenirken; fezlekelerde ‘dizi pusulasının eksik olduğu’ gerekçesiyle savcılığa gönderildi. Buna göre savcılıktan dizi pusulasıyla dosyalar hazırlanana kadar fezlekeler üye vekillere açılmayacak.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları kapsamında haklarında Soruşturma Komisyonu kurulan eski dört bakanla ilgili fezlekeler; dizi pusulası eksik olduğu gerekçesiyle TBMM Başkanlığı aracılığıyla savcılığa geri gönderildi. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, fezlekeler içindeki evrakların listelendiği dizi pusulasının eksik olduğunu, savcılıktan pusulanın geldiği zaman fezlekelerin üye vekillere açılacağını kaydetti. Fezlekeler daha önce Adalet Bakanlığı ile TBMM arasında gidip gelmiş, savcılığa geri gönderilmiş, komisyona üyesi seçimi 64 gün sonra yapılarak sürecin uzaması sağlanmıştı.

17 Aralık operasyonuna adı karışan eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında düzenlenen fezlekelerin, Soruşturma Komisyonu’nun başkanlık divanı kararının 12 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete yayımlanmasının ardından açıklanması bekleniyordu. Ancak bu kez de yeni bir gerekçe yaratılarak fezlekelerin muhalefete açılması yine engellendi.

Fezlekelerdeki evrakların listesinin yer aldığı dizi pusulasının eksik olduğu gerekçesiyle bütün dosyalar bu eksikliğin giderilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı aracılığıyla savcılığa gönderildi. Bu kapsamda savcılıktan dizi pusulası olan dosyaların hazırlanarak tekrar TBMM’ye gönderildikten sonra fezlekeler üye vekillere açılabilecek.

Fezlekeler yeni döneme bırakma planı

Genel Kurul’da bu hafta gündemde bulunan torba yasanın görüşüldükten sonra yaklaşık 10 gün sonra TBMM’nin tatile girecek olması nedeniyle dizi pusulası eksikliği bahanesiyle savcılığa gönderilen eski bakanlar hakkındaki fezlekelerin açılması böylece yeni döneme sarkacak. Soruşturma Komisyonu’nun TBMM tatildeyken çalışması için Genel Kurul’un karar alması gerekiyor. Ancak iktidarın Cumhurbaşkanı seçimi öncesi fezlekelerin açılmasını engellemek için komisyonun tatilde çalışması yönünde karar almayacağı belirtiliyor.

‘Ne zaman gelirse o zaman bakılacak’

Fezlekelerin üye vekillerin bilgisine açılıp açılmayacağıyla ilgili açıklama yapan Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü, TBMM’ye gönderilen fezlekelerin dizi pusulası yapılmadan geldiğini ifade etti. Fezlekelerin içinde yer alan evrakların usulen listelenmesi gerektiğini dile getiren Köylü, ancak bunun eksik olduğunu belirtti. Köylü, bu kapsamda dizi pusulalarının usule uygun olarak hazırlanması için dosyalarla birlikte savcılığa gönderildiğini belirterek, “Ne zaman gelirse o zaman bakılacak” diye konuştu.

‘Seçim sonrasına kalması için bahane’

Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, AKP’nin fezlekeleri açmamak için elinden gelen her şeyi yaptığını ifade etti. TBMM’nin gelecek hafta tatile gireceğini anımsatan Aksünger, “Bu nedenle komisyon fezlekeleri görüşmek için toplanamayacak. Meclis kapalıyken komisyonun çalışması için Genel Kurul’dan yetki alınması gerekiyor” diye konuştu. AKP’nin fezlekelerin açılmaması için oyalama taktiği uyguladığına işaret eden Aksünger, “Cumhurbaşkanı seçimi sonrasına kalması için bahane buluyorlar. Geçen hafta Resmi Gazete’de karar yayınlandıktan sonra Komisyon Başkanı bize fezlekelerin açılacağını söylemişti” diye konuştu.

Fezlekeleri saklama taktikleri

17 Aralık operasyonu kapsamında eski bakanlar hakkında düzenlenen fezlekeler önce Adalet Bakanlığı’nda 26 gün bekletildikten sonra savcılığa geri yollandı. Savcılık bu kez fezlekeleri TBMM Başkanlığı’na gönderdi. TBMM Başkanlığı da fezlekeleri iade etti. Daha sonra yine gönderilen fezlekelerle ilgili soruşturma komisyonu kurulması kararı 5 Mayıs 2014’te kabul edildi. Ancak bu kez de TBMM Başkanlığı’nın muhalefet üyelerine itiraz etmesi, AKP’nin komisyona üye bildirmemesi nedeniyle komisyon seçimi 64 gün sonra yapıldı. Üyelerin belirlenmesinin ardından komisyonun başkanlık divanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından fezlekelerin açılması bekleniyordu.
Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde