Ferit Şahenk'i rahatsız eden olay

Ferit Şahenk'i rahatsız eden olay

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, ülke meselelerine takım tutar gibi yaklaşılmasını doğru bulmuyor.

Ferit Şahenk'i rahatsız eden olay
16px
24px
12.03.2011 09:37
ABONE OLgoogle

Ekonomide işlerin iyiye gittiğine işaret eden Şahenk, "Olumlu şeyleri görmeyip sadece olumsuzluklara odaklananlar var. Geçmişte yanlış değerlendirme yapmış olsan da bugün yapılan doğru şeylerin hakkını vermek lazım." diyor.

Genel Yayın Müdürümüz Ekrem Dumanlı ile Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk'e misafir olduk geçen gün. Garanti Plaza'nın teras katında öğle yemeğine geçmeden önce koyu bir sohbete koyulduk. Ferit Bey'in başdanışmanı Levent Veziroğlu, yönetim kurulu üyelerinden Süleyman Sözen ve Şadan Gürtaş da hazır bulundu ziyarette. 'Mart kapıdan baktırır...' atasözünün haklılığından bahsediyorduk ki Fenerbahçe kongre üyesi olan Ferit Bey, Beşiktaşlı olduğumuzu bildiği için yumuşak bir inişle sözü 2-1 mağlup olduğumuz Trabzon maçına getirdi.

"Çok üzüldüm maçı televizyondan seyrederken. Yanlış anlamayın, ben Bobo'yu seyretmekten keyif alıyorum. O da gol attı bakın. Çok kaliteli bir topçu bence. Guti de öyle." dedi. Fenerbahçeli olmasına rağmen kazandıkları son Beşiktaş maçında bizim takımın galibiyeti hak ettiğini söylemeyi de ihmal etmedi. Sehpanın üstünde Zaman medya grubunun çiçeği burnunda İngilizce dergisi Turkish Review (TR) vardı. Ferit Bey, dergiyi çok beğendiğini aktarırken, "Harvard Business Review'ü çağrıştırdı bende. Dünya ile entegre olan Türkiye adına önemli bir hizmet. Bu artık benim dergim Ekrem Bey. Kaliteli bir dergi." değerlendirmesinde bulundu.

Futbol konuşurken güncel tartışmalara girmemek mümkün mü? Ferit Bey, ülke meselelerine takım tutar gibi yaklaşılmasını doğru bulmuyor. Bakın konu ve isim belirtmemeye özen göstererek rahatsızlığını nasıl paylaştı: "Ülkede, özellikle ekonomide işler iyi gidiyor. Bunda mutabıkız. Biz bunu her yerde dillendiriyoruz. Ama olumlu şeyleri görmeyip sadece olumsuzluklara odaklananlar var. Geçmişte yanlış değerlendirme yapmış olsan da bugün yapılan doğru şeylerin hakkını vermek lazım."

Doğuş Holding, geçen seneyi hedeflerin üstünde bir sonuçla tamamladı. 2011 de ocak-şubat sonuçlarına bakılırsa harika geçecek. Bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ortadoğu'da yaşanan kaosa rağmen Türkiye'nin yoluna devam etmesi gerektiğinin altını çizen Ferit Bey, Garanti Bankası'nda yeni ortağı İspanyollardan da bol bol övgü aldıklarını paylaştı bizimle. Amerikalı GE'nin sattığı hisseleri İspanyol BBVA (GE yüzde 18,60'lık hisseye karşılık 3,7 milyar dolar almıştı.

BBVA yüzde 6,29'luk hisse için Doğuş'a 2,06 milyar dolar ödeyecek.) almıştı. Bu grup İspanya'nın yanı sıra Meksika, Şili, Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinde faaliyet gösteriyor. 30 Eylül 2010'daki piyasa değeri 37,1 milyar Euro idi. İspanyol ortağı Ferit Bey'e küçük bir ofis kuracaklarını ve yapıyı değiştirmeyeceklerini söylemiş ve eklemiş: "Bizim sizden öğreneceklerimiz daha çok. Türkiye'nin muazzam bir potansiyeli var. Burada olmak heyecan verici." Hatta BBVA, Garanti'den o kadar etkilenmiş ki İspanya'ya 4 yöneticiyi transfer etmek istemiş geçenlerde. Finans grubu başkanlığını da yürüten Süleyman Bey, "Bu kapıyı açarsak yarın tuttuğunu götürürler. Nazikçe olmayacağını ilettik." dedi. Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu'da Garanti markası ile bankacılıkta önemli adımlar atmaya hazırlanıyor iki grup. "Sürprizlere hazır olun." diyor Sayın Şahenk.

Ferit Bey, memleketi Niğde ile olan gönül bağını hiç koparmıyor. Baba ocağına kalıcı bir eser bırakmak için kolları sıvamış. Niğde Üniversitesi bünyesinde bir ziraat fakültesi kurduracak. YÖK'le ve diğer ilgili kurumlarla görüşmelerde sona gelindi. Otel ve benzeri bir yatırıma sıcak bakmamış Ferit Bey. Çünkü laboratuvarı, sahasında en iyi akademisyenleri ile bir ziraat fakültesinin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağı kanaatinde. Bununla birlikte bölgede birçok iş kolu ortaya çıkacağını ve bölge insanının iş imkânlarının artacağını düşünüyor. Memleketin iş ve aş meselesi fanatizmden uzak gayretli işadamlarının destekleri ile çözülecek. Fazla söze ne hacet!

Turhan Bozkurt/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde