Fener’e Bakan aranıyor

Fener’e Bakan aranıyor

Savcılar, Deniz Feneri soruşturması için hâlâ bakanlıktan Almanya’ya gidiş onayı bekliyor

Fener’e Bakan aranıyor
16px
24px
29.10.2010 09:06
ABONE OLgoogle

Türk savcıların bir türlü Almanya’ya gidememesi, Almanya’daki soruşturma dosyasının Türkiye’ye gelme sürecini anımsatıyor. Almanya’dan aylar süren yolculuğun ardından dosya Ankara’ya ulaşmış, ulaşan dosyanın çevirisi de yine aylarca sürmüştü. Bu durum, “soruşturmanın kaplumbağa hızıyla” ilerlediği eleştirilerine yol açmıştı.

Almanya’daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan ve ekibi tam “13 aydır” bu ülkeye gidemedi. Almanya’nın olumlu yanıtının Ankara’ya ulaşmasına karşın “iki aydır” savcıların Adalet Bakanlığı’ndan beklediği onay çıkmadı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Normal şartlarda Adalet Bakanlığı’nın eylül ayının sonuna kadar savcıların Almanya’ya gitmesine onay vermesi gerekirdi. Ekim ayının sonu geldi hâlâ savcılara yanıt verilmedi. Cumhuriyet savcısı da hiyerarşik yapı içerisinde ‘Niye gitmiyoruz’ diye soramıyor” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmayı yürüten Nadi Türkaslan ve ekibi Ekim 2009’dan bu yana Almanya’ya gitmek istiyor. Türkaslan, Deniz Feneri e.V. davası ve soruşturmasına ilişkin delilleri incelemek, karşılaştırmak, tanık ve zanlıların ifadesini almak istiyor. Almanya’nın Hessen Eyaleti Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Almanya Büyükelçiliği yoluyla Türkiye’ye ulaştırılan onay ise yaklaşık iki aydır Adalet Bakanlığı’nda bekletiliyor. Ankara’da son iki aydır yaşanan bu gelişmeyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan CHP’li Kart şunları söyledi:

“Eylül ayı başında Adalet Bakanlığı’na ulaşan ve Almanya’nın onay verdiği yazıda Türk savcıların taleplerine ‘evet’ deniliyor. Hatta Almanya Türk savcılar gelemeyecekse Deniz Feneri evrakları için 150 bin Avro’luk masraf talebinin karşılanması halinde belgeleri gönderebileceklerini bildiriyor. Ancak savcılar ‘gidelim’ diyorlar. Onlar bakanlığın vereceği tercümanı da istemiyorlar. Almanya’ya gittiklerinde Büyükelçilik kanalıyla tercümanı buluruz yanıtını veriyorlar. Normal şartlarda Adalet Bakanlığı’nın eylül ayının sonuna kadar Türkaslan ve ekibine yanıtı bildirmesi gerekirken ekim ayının sonu geldi savcılara onay çıkmadı.”

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde