Felaketin üstü örtülüyor

Felaketin üstü örtülüyor

Santralı kontrol edemeyen Japonya reaktörlerin üstünü özel bir maddeyle örtecek

Felaketin üstü örtülüyor
16px
24px
31.03.2011 04:33
ABONE OLgoogle

Fukuşima Daiiçi nükleer santralında radyoaktif sızıntıyı önleyemeyen Japonya, 4 reaktörün üzerini özel bir maddeyle kaplamaya hazırlanıyor. Bölgede az miktarda plutonyum bulunmasının ardından dün de santralın 1 numaralı reaktörünün yanındaki deniz suyunda yasal sınırın 3355 katı daha fazla radyoaktif iyot tespit edildi.

2007’de santralda çalışan bir mühendisin, 2009’da da bir deprem uzmanının güvenlik zafiyeti konusundaki uyarılarının şirket yönetimi tarafından göz ardı edildiği ve kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı.

Çernobil’e çeyrek var

Nükleer felaketi kontrol altına alamayan Japonya, çareyi santraldaki 4 reaktörü devre dışı bırakıp üzerini özel bir maddeyle kaplamakta arıyor.

Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nın 1 numaralı reaktörünün yanındaki deniz suyunun, yasal sınırın 3 bin 355 katı daha fazla radyoaktif iyot içerdiği bildirildi.

Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Hidehiko Nişiyama, bölgenin boşaltılmış olduğunu ve çevrede balıkçılık yapılmadığını belirterek bu durumun insan sağlığına büyük bir tehdit oluşturmasının beklenmediğini savundu. Nişiyama, “İyot-131’in yarı ömrü 8 gündür. Sudaki konsantrasyonu göz önüne alınırsa, insanlara ulaşana kadar büyük ölçüde gerileyecektir” dedi.

Santralı işleten TEPCO şirketi ise nükleer tesisin çevresindeki deniz suyunun nasıl radyoaktif hale geldiğinin bilinmediğini açıkladı.

İyot-131 birçok uzmanca Çernobil felaketinde çok sayıda çocuğun tiroid kanserine yakalanmasının sorumlusu olarak görülüyor. Santralın çevresindeki toprakta önceki gün dünyanın en tehlikeli maddesi kabul edilen plutonyum, az miktar halinde tespit edilmişti.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde