Fed müfettişleri Ziraat’e girdi

Fed müfettişleri Ziraat’e girdi

ABD’li müfettişler, 2012 yılındaki bazı faaliyetlerinin şüpheli olduğu belirtilen Ziraat Bankası’nın New York şubesini incelemeye aldı

Fed müfettişleri Ziraat’e girdi
16px
24px
11.09.2014 07:52
ABONE OLgoogle
ABD Merkez Bankası’nın (FED) kara para aklamayla mücadelede gerekli önlemlerin alınması için Ziraat Bankası’na tanıdığı mühletin dolmasının ardından, müfettişler bankanın New York şubesinde incelemelere başladı.

FED, bazı dolar takas işlemlerini şüpheli bularak Ziraat Bankası’dan bu tür eylemlere aracılık yapmayacağına dair güvence istemiş ve bir eylem planı hazırlanması için 60 gün süre vermişti. Söz konusu “şüpheli” işlemlerin, İran’ın ambargolu petrol paralarının Türkiye’ye aktarıldığı 2012 yılının Temmuz-Aralık dönemine denk gelmesi dikkat çekiyor.

FED, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası’yla bir anlaşma imzalandığını ve bankanın kara para aklanmasına karşı önlemleri içeren bir rapor hazırlayacağını duyurmuştu.

Anlaşma, Ziraat Bankası İç Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Cesur ile ABD Merkez Bankası Kıdemli Başkans Yardımcısı F. Christopher Calabia arasında imzalandı. Anlaşmada, Ziraat Bankası’dan ABD yasalarına uygun hareket edeceğine dair taahhüt isteniyordu. Fed ayrıca, Ziraat Bankası’nın New York şubesinde gerçekleştirilen şüpheli işlemlerin bağımsız denetmenler tarafından inceleneceğini belirtmişti. Söz konusu işlemlerin 1 Temmuz ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştiği kaydedilmişti.

Kritik yıl 2012

Şüpheli işlemlerin gerçekleştiği 2012 yılı ABD bankacılık sistemi için önemli bir yıl olarak beliriyor. 2012’de İngiltere merkezli HSBC ile Standard Chartered bankaları, ABD Senatosu’nun da dahil olduğu kurumlar tarafından geniş çaplı bir soruşturmaya tabi tutulmuştu. Soruşturma sürecinin ardından bankaların; uyuşturucu ticareti, terörün finanse edilmesi ve İran’ın ambargolu parasının transfer edilmesine aracılık gibi faaliyetler yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Özellikle İran’dan gelen paranın aklanmasına aracılık edilmeyeceğine dair bankaların güvence vermesiyle, söz konusu işlemlerin Türk bankalarına kaydığı iddia edilmişti.

O dönem Genel Müdürlük görevini Süleyman Aslan’ın yürüttüğü Halk Bankası’nın gerçekleştirdiği işlemler ve İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın faaliyetlerine yönelik Türkiye’de de operasyonlar başlatılmış ancak konunun AKP’li bakanlara uzanmasının ardından yayın yasağı getirilmiş ve soruşturma rafa kaldırılmıştı.

Evinden ayakkabı kutuları içinde milyonlarca dolar çıkan Süleyman Aslan’ın Halk Bankası’ndaki görevinden ayrıldıktan sonra Ziraat Bankası yönetim kuruluna girmesi de aynı süreçte gerçekleşmişti. Öte yandan, Halk Bankası’nın ABD’de şubesi bulunmaması nedeniyle yerel regülatörler tarafından inceleme yapılamıyor.

Ziraat: Rutin bir inceleme

New York Şubesi’ndeki incelemelerin her yıl yapılan rutin işlemler olduğunu savunan Ziraat Bankası yetkilileri ise, kara parayla mücadele konusundaki eylem planının FED’e sunulduğunu belirtti. Banka yetkilileri New York şubesindeki bireysel işlemlerin olağan seyrinde sürdüğünü kaydetti. Türkiye’deki bankacılık kaynakları ise bunun “rutin” bir işlem olmadığını belirttiler.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde