Fed konutu vuracak

Fed konutu vuracak

Türkiye tahvil faizlerinin yükselmesi kredi büyüme hızını ve emlak piyasasındaki yükselişi bozabilir

Fed konutu vuracak
16px
24px
28.06.2013 08:38
ABONE OLgoogle

Amerika Merkez Bankası’nın kararları sonrasında faizlerde yükseliş bekleniyor. Bu durum son dönemlerde hareketli olan konut kredisine dayalı konut satışlarını vuracak. Konut talebi azalacak.

Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltacağı beklentisiyle yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, gelişen ülkeler başta olmak üzere ülke tahvillerinin yükselmesine yol açtı. Türkiye tahvil faizlerinin yükselmesi kredi büyüme hızını ve emlak piyasasındaki yükselişi bozabilir.
2013’ün ilk çeyreğinde ev sahibi olanların yüzde 42’si konut kredisi kullanmayı tercih etti. Bu dönemde 273 bin 826 adet konut satışı gerçekleşirken, bunların 115 bin 508 adedi konut kredisi ile yapıldı.

The Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan uzmanlar ABD tahvillerindeki yükselişin devam edebileceğini bunun da Türkiye’de kredi faizlerine yansıyabileceğini ve konut talebinin azalacağını belirtti.

Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre Mayıs 2013’te 97.3 milyar TL’ye ulaşan konut kredileri bir yılda yüzde 26.30 büyürken Mayıs 2009’dan itibaren 2.5 katına çıktı. 2012 haricinde Türkiye ekonomisinin büyüdüğü her yıl, inşaat sektörünün büyüme hızı daha fazla oldu. Ancak 2012’de inşaat sektörünün büyüme hızı, milli gelirin artış hızının altında kaldı.

Konut fiyatları da kredi hacmindeki büyümeden olumlu etkilendi. Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’ne göre martta konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 12.5 arttı. Mayıs 2011’den beri konut fiyatları yıllık bazda yüzde 10’un üzerinde büyüdü. Reidin Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise ev fiyatları bir yılda yüzde 15.6 arttı. Kasım 2010’dan beri ev fiyatlarındaki artış hızındaki ivmelenme dikkat çekiyor.

Reidin Gelişen Avrupa Bölgesi İş Geliştirme Müdürü Mete Varas, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşlayabileceğini söyledi. Varas, “Bankaların borçlanma maliyetlerindeki artışı konut kredi faiz oranlarına yansıtması durumunda, beklentimiz kredi hacminde nispeten daralma konut fiyatlarında ise yukarı yönlü artış hızının yavaşlaması şeklinde olacaktır” dedi.

Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Bölümü Başkanı Tim Ash de Türkiye’de geçmiş dönemde iyi toparlayan kredi büyümesinde yavaşlama olacağını düşündüğünü aktardı. “Türkler kur oranı ve politik risk hakkında hassaslar ve bu ikisinde de ciddi gerileme yaşandı” diyen Ash, gelişen ülke piyasalarından para çıkışının süreceğini bunun da Türk varlıkları için aşağı yönlü risk yaratacağını da ekledi.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde