Fed 3. kez faiz indirdi! Karar Türkiye için ne anlama geliyor?

Fed 3. kez faiz indirdi! Karar Türkiye için ne anlama geliyor?

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine gitti. Böylece banka fonlama faizinde hedef aralığı yüzde 1.50 – 1.75 aralığına çekti.

Fed 3. kez faiz indirdi! Karar Türkiye için ne anlama geliyor?
16px
24px
30.10.2019 20:15
ABONE OLgoogle

Politika yapıcılar son kez faiz artırımına gidilen Aralık 2018 toplantısında bu yıl için sıkılaştırma tahminlerini kademeli olarak azaltmaya başlamışlardı. Haziran toplantısında ise faiz indirimi sinyali geldi.

Fed 11 yıllık beklemenin ardından ilk kez Temmuz ayında faiz indirimine giderek 2015 yılında başladığı sıkılaştırma döngüsüne ara vermişti. Sonrasında ise Eylül ve Ekim'de ikinci ve üçüncü faiz indirimleri gerçekleşti.

Dolar/TL Fed'in faiz kararının ardından 5.72 seviyesinin altında işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında faiz indiriminin genişleme döngüsünün başlangıcı olmadığını, ancak faiz indirimlerinin devam edebileceğini söylemişti. Powell, "Bir daha hiç faiz artırmayacağımızı varsaymayın." uyarısında bulunmuştu.

Eylül toplantısında ise Powell, Fed'in risklere karşı sigorta sağlamak için faiz indirdiğini ifade etti.

KARAR TÜRKİYE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Amerikan Merkez Bankası faizleri yükselttiği zaman piyasaya verilecek paranın maliyetini artırıyor ve dolar daha değerli bir hale geliyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için Fed'in uygulayacağı düşük faiz piyasada doların değerini düşürüyor ve böylece dövize bağımlı olan ekonomiler bir nebze olsun rahatlıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde