Fatih Projesi'nin kaymağını Lübnanlı Hariri yiyor: Milyarlık ödeme

Fatih Projesi'nin kaymağını Lübnanlı Hariri yiyor: Milyarlık ödeme

Fatih Projesi'nde Saudi Oger Telecom'a 966 milyon TL ödenecek!

Fatih Projesi'nin kaymağını Lübnanlı Hariri yiyor: Milyarlık ödeme
16px
24px
18.11.2015 10:51
ABONE OLgoogle
Lübnanlı Hariri ailesine ait Saudi Oger Telecom şirketinin "büyük ortak" olduğu Türk Telekom, "Fatih Projesi" kapsamında her okula 23 bin liralık altyapı bedeli çıkardı.

Türkiye genelindeki 42 bin okuldan Türk Telekom'a aktarılacak para 966 milyon TL'yi buldu. Türk Telekom'un yüzde 55'i ise Saudi Oger Telecom'a ait...

Dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2011'de Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile beraber büyük bir reklam kampanyası ve propagandayla başlattığı "Fatih Projesi" kapsamına alınan okullarda fatura şoku yaşanıyor.

Türkiye'nin 81 ilinde bulunan Anadolu Liseleri'ne (2014'te bütün liseler 'Anadolu' lisesi oldu), kısacası lise olan bütün okullara 23 bin TL fatura yükü geldi. Gerekçe, Fatih Projesi kapsamına alınan okulların sınıf  ve dersliklerinde internet geniş bant kullanılıyor olması. İnternet hizmeti veren kurum Türk Telekom olduğu için, devlet Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla proje kapsamındaki her okul için Türk Telekom'a 9 taksit şeklinde 23 bin TL para ödeyecek.

ERDOĞAN'IN "AKILLI TAHTA" DEDİĞİ PROJE TÜRK TELEKOM'A KAZANDIRDI

9 Eylül gazetesinden Mehmet Emin Al'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Okullarda Akıllı Tahta dönemi" olarak ifade ettiği ve adına "Fatih Projesi" dediği proje, 2011'in Aralık ayında başlatılmıştı.

Erdoğan, İstanbul'da bulunan Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi’nde düzenlenen törende projeyi tanıtmış, açılış konuşmasında ise "Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda FATİH Projesi start alıyor. İnşallah, bu yılın Eylül ayına kadar 3 bin 657 orta öğretim kurumunda, yani Türkiye genelindeki liselerin yarısında Fatih Projesi’nin kurulumu tamamlanmış olacak. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta FATİH Projesi hayata geçecek. 570 bin sınıfla birlikte, kütüphanelerde, laboratuvarlarda, öğretmen odalarında da akıllı tahtaları kuracak, 620 bin akıllı tahtayı okullarımıza, sınıflarımıza, öğrencilerimize kazandırmış olacağız” demişti.

İDARECİLER DE BORÇTAN SORUMLU

Proje kapsamına alınan okullarda akıllı tahtalarla beraber altyapısı tamamlanan veya devam eden okullara Türk Telekom tarafından hizmet bedeli olarak 23 bin TL fatura gönderiliyor. Projeyi yürüten ve ödemelerden sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı, ödeme için gerekli evraklara okul müdür veya müdür yardımcılarının imzalarını atmayı zorunlu kılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu ödemeler için ödenek çıkarması bekleniyor. Aksi taktirde idareciler bu borçtan sorumlu olurken, aynı zamanda su ve elektrik faturalarını ödeyemeyen okulların 23 bin TL ödemesinin mümkün görünmediği ileri sürülüyor.

OKUL MÜDÜR VE YARDIMCILARI İMZA ATTIKLARI İÇİN BORÇTAN SORUMLU!

Müdür ve müdür muavinlerinin Bakanlık tarafından başlatılan bu projenin borçlarından imza attıkları için birinci derecede sorumlu oldukları belirtiliyor. Yapılan ödeme sadece altyapı ücreti olduğu ve bu ödeme ile beraber her ay ayrıca abone kullanım ücreti olarak her lise yaklaşık 90 TL ödeme yapıyor. Türkiye genelinde proje kapsamında bulunan her Anadolu Lisesi'nden alınacak 23 bin TL düşünüldüğünde, 42 bin okul için Milli Eğitim Bakanlığı 966 milyon TL ödeyecek. Ödeme bir eğitim yılı içerisinde 9 taksit şeklinde ödenecek.

TÜRK TELEKOM KİMİN?

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi 2005 yılında Suudi şirketi Oger Telecom'a devredildi. O tarihte Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi gerçekleşmiş oldu. Hariri ailesine ait olan bu şirketin yönetim kurulu başkanı Muhammed Hariri. Türk Telekom'un yüzde 30'u ise Türkiye Hazinesi'ne ait. Yüzde 15'i ise Borsa İstanbul'da halka açıktır. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde