Faruk Bildirici’den kendi gazetesi Hürriyet’e eleştiri: ''Ben parasını alır yayımlarım içeriği beni ilgilendirmez'' diyemezsin

Faruk Bildirici’den kendi gazetesi Hürriyet’e eleştiri: ''Ben parasını alır yayımlarım içeriği beni ilgilendirmez'' diyemezsin

Hürriyet’in Okur Temsilcisi Faruk Bildirici bugünkü yazısında, Hürriyet'in Bahçeli'nin ilanını yayımlamasını tepki gösterdi..

Faruk Bildirici’den kendi gazetesi Hürriyet’e eleştiri: ''Ben parasını alır yayımlarım içeriği beni ilgilendirmez'' diyemezsin
16px
24px
02.07.2018 08:37
ABONE OLgoogle

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici bugünkü yazısında, gazetesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 70 kişinin ismini verdiği 'teşekkür' listesinin yayınlanmasına tepki gösterdi:

"Bir gazete, ‘Ben parasını alır yayımlarım, içeriği beni ilgilendirmez’ diyemez; yasal ve etik sorumluluklar göz ardı edilemez."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Haziran'daki seçimlerin hemen sonrasında bazı gazetelere ilan vererek çoğunluğunu gazetecilerin oluşturduğu 70 kişilik bir liste yayınladı.   Bahçeli'den tuhaf teşekkür ilanı: Gazetecilerin isimlerini tek tek yazdı

Bu listede yer alan isimler 'MHP'ye düşmanlıkla' suçlanırken ilanda "Yaptıklarını, yazdıklarını, yorumlarını hiç unutmayacağız" ifadesi yer aldı. Gazetecilerin ve meslek örgütlerinin tepkisini çeken bu ilan, içinde Hürriyet'ten bazı isimlerin de bulunmasına rağmen gazetede yayınlandı.

Bildirici de bugünkü "Parasını ödeyince serbest mi?" başlıklı yazısında konuya tepki gösterdi. Bildirici'nin yazısından bir kısım şöyle:   Bahçeli'nin ''unutmayacağız'' listesi, Çiller'in ölüm listesini hatırlattı

MHP yönetimi, “ironik bir serzeniş” olarak nitelendirse de “Teşekkür mesajı (iftira, itham, isnat)” başlıklı ilanda 59’u gazeteci olmak üzere toplam 70 kişi alaycı bir dille suçlanıyordu.

MHP’nin bu ilanına gazetecilik meslek örgütleri tepki gösterdiler ve tek tek isimleri sıralanan gazetecilerin can güvenliğinin tehlikeye atıldığını vurguladılar.

İlandaki isimler arasında Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, Ahmet Hakan, İsmail Saymaz ve Taha Akyol’un da adları yer aldığı için inceledim metni.

Hemen belirteyim, bu ilanı, MHP’yi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’yi eleştiren gazetecilere yanıt olarak değerlendirmek mümkün değil. Ünlem işaretleri ve imalarla dolu ilan metninde olsa olsa seçim sürecinde MHP hakkında görüş belirtmiş olan gazeteci, akademisyen ve araştırma şirketi yöneticilerinin tümü aynı kefeye konuluyor; “MHP husumeti” ile davranmak, MHP’ye karşı “iftira kampanyası” yürütmekle suçlanıyorlardı. Hatta bir de “Türk milletini durdurmaya” çalıştıkları gibi bir zan altında bırakılıyorlardı “Sizin gibiler olmasa hakikat, haysiyet, doğruluk, adamlık, ahlak, insanlık nasıl seçilir, ayırt edici vasfını nasıl gösterirdi!” denilerek, bu niteliklerden yoksun oldukları imasında bulunuluyor; hakaret ediliyordu.

Böylesi ağır ifadeler içeren ve haksız, dayanaksız suçlamalarda bulunulan bir gazete ilanı, demokratik bir yöntem olarak görülemez. Bunun hele de iktidarın müttefiki olan bir parti tarafından yapılması, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik açık bir tehdittir. İsmi geçen gazetecilerin hedef gösterilmesi anlamına gelir.

Konunun bir boyutu da Hürriyet ve Sabah gazetelerinin aralarında kendi mensupları da bulunan 59 gazeteciyi hedef gösteren, töhmet altında bırakan böylesi bir ilanı nasıl olup da yayımladığı. Halbuki gazeteler, gelen her ilanı yayımlamak zorunda değildir. Bir gazete, “Ben parasını alır yayımlarım, içeriği beni ilgilendirmez” diyemez; yasal ve etik sorumluluklar göz ardı edilemez.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde