Faizde ‘indirim’ günü: Beklentiler nedir?

Faizde ‘indirim’ günü: Beklentiler nedir?

Mali piyasa oyuncularının indirim beklentileri ortalama 250 baz puanda.

Faizde ‘indirim’ günü: Beklentiler nedir?
16px
24px
25.07.2019 05:07
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası, özellikle bağımsızlık açısından merakla beklenen faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak.

Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınması ve yerine Murat Uysal’ın atanması sonrasındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün yapılacak.

Politika faizini yüzde 24’te tutan bankanın 250 baz puanlık piyasa beklentisinin üzerinde, önden yüklemeli bir faiz indirimine gidebileceği endişesiyle dün TL’de değer kaybı gözlendi.

ABD Başkanı Trump’ın geçen hafta Türkiye’ye yaptırım öngörmediği şeklinde algılanan ilk açıklaması ile 5.61’e kadar gerileyen dolar/TL, dün 5.7390’a kadar yükseldi. 

Enflasyonun baz etkisiyle de olsa yüzde 15 seviyelerine gerilemesi ve Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarında gevşemeye gideceklerinin sinyalini vermesi TCMB’nin elini rahatlatıyor. 

Londra daraldı

 

Reuters’ın yaptığı ankette temmuz için beklentiler 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor. Analistler TCMB’nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar. 

Öte yandan Londra’da TL’nin ortalama günlük işlem hacmi, TL’deki sert değer kaybı ve offshore piyasada işlemlerin sınırlanmasının yatırımcıları korkutmasıyla nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 düştü.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yılda iki kez yaptığı araştırmaya göre liranın dolar karşısında ortalama günlük işlem hacimleri 33.5 milyar dolara geriledi. Nisan 2018’de hacim 56.2 milyar dolar, ekimde 35.2 milyar dolardı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde