Faiz indiriminden kritik kulisler... Erdoğan ne kadar istedi nasıl ikna edildi

Faiz indiriminden kritik kulisler... Erdoğan ne kadar istedi nasıl ikna edildi

Ankara kulislerinden sızan bilgilere göre, 625 baz puanlık indirim yapılması istendi. Ancak Merkez Bankası yetkilileri şok indirim yerine önden yüklemeli kademeli indirime razı etti.

Faiz indiriminden kritik kulisler... Erdoğan ne kadar istedi nasıl ikna edildi
16px
24px
26.07.2019 12:01
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası faizi 425 baz puan indirdi. İndirim kararı alınırken perde arkasında neler oldu?

Ankara kulislerinden sızan bilgilere göre, 625 baz puanlık indirim yapılması istendi. Ancak Merkez Bankası yetkilileri şok indirim yerine önden yüklemeli kademeli indirime Saray'ı razı etti.

Piyasa daha fazlasının hangi toplantıda ve ne hızla geleceğini ise merak ediyor. Cumhurbaşkanı'nın konuya ilişkin açıklamalarına bakılırsa indirimler faizi tek haneye çekinceye kadar sürebilir. 

HAZİRANDA 300 İSTENMİŞTİ 

Kulislere yansıyanlara göre dün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısı tartışmaların ve gerilimlerin odağı oldu. Erdoğan'dan faiz yorumu: MB 425 puan indirdi, ne oldu battık mı!

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı'nın talimatı geçen yıl eylül ayında yapılan ve sonrasında "Sabrımın son safhasındayım" diyerek tepkisini ortaya koyduğu faiz artışının tamamen geri alınması yönündeydi. Yani faizde 625 baz puanlık indirim isteniyordu. Hatırlanacağı üzere eski başkan Murat Çetinkaya'nın haziranda istenen 300 baz puanlık indirimi yapmadığı için görevden alındığı bilgisi basına yansımıştı.

Şu haliyle piyasa gösterge faizi yüzde 17.25'e, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 15'e inmişken daha haziranda istenen 300 baz puanlık miktarın sadece 125 puan üstünde indirime gidilmesinin perde arkasında neler oldu? 

ŞOK İNDİRİM TEPKİ YARATIR! 

Kulislere yansıyanlara göre, hem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hem de Merkez Bankası yönetimi enflasyonun düşeceği birkaç aylık dönemde zaten indirimlerim devam edeceğini, ilk adımda piyasa tepkisi gelirse olumsuz bir hava oluşabileceğini ve haftaya yapılacak Enflasyon Raporu basın toplantısında da iletişimin zorlaşacağını temasını öne sürdüler. Piyasanın beklentisinden yüksek ama Cumhurbaşkanı'nın talimatını da zaman yayacak bir adım için müzakereler yapıldı.

CUMHURBAŞKANI'NA FAİZ SUNUMU

Kulislere yansıyan bilgilere göre 625 yerine 425 baz puan indirime Cumhurbaşkanı'nın ikna edilmesinde iki unsur öne çıktı. İlk olarak Cumhurbaşkanı'na, Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara'nın hazırladığı ve faiz indiriminin birkaç aya yayılmasının piyasa faizlerini daha olumlu etkileyeceğine ve büyümeyi de destekleyeceğine dair bir sunum yapıldı. Gelen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı bu sunuma çok olumlu yaklaşmadı. Bunun üzerine Bakan Albayrak tarafından bankaların Merkez Bankası'ndan daha fazla faizlerde indirim yapmasının sağlanacağı sözü verildi. Cumhurbaşkanı'nı bu söz ikna etmese de bu ilk toplantıda tepki vermedi.

PPK'DA 625 İSTEYENLER OLDU

Kararın perde arkasına ilişkin bir başka bilgi ise Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri arasındaki görüş ayrılığına ilişkin. Duyumlara göre bu toplantıda Cumhurbaşkanı'nın talep ettiği 625 baz puan veya ona yakın bir indirimi savunan üyeler vardı. 

Konuya yakın isimler bir sonraki toplantının eylül ayında yapılacağını ve ağustos ayında boş olan iki Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı için atama yapılmasına kesin gözüyle bakıldığını ifade ediyorlar. Başkan Yardımcıları doğrudan Para Politikası Kurulu üyesi de oldukları için eylül ayında faiz kararı veren kurul genişlemiş ve değişmiş olacak. 

EYLÜL AYINDA NE OLUR?

Konuya yakın kaynaklar, piyasalarda Başkan Yardımcılığı atamaları için bazı isimlerin konuşulduğunu ve bu isimlerin ortak noktasının Cumhurbaşkanı'nın görüşlerini tamamen paylaşmak olduğunu da söylüyorlar. 

Bu durumda eylül ayı toplantısından itibaren Merkez Bankası'ndan daha da güçlü adımlar gelebilir. Sonuçları izlemeye devam edeceğiz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde