Facianın yaşandığı Büyük Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası MÜSİAD şube başkanına ait çıktı

Facianın yaşandığı Büyük Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası MÜSİAD şube başkanına ait çıktı

Hendek’te havai fişek patlamasının meydana geldiği fabrika Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun ve 2 ortağına ait olduğu ortaya çıktı.

Facianın yaşandığı Büyük Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası MÜSİAD şube başkanına ait çıktı
16px
24px
03.07.2020 12:46
ABONE OLgoogle

Sakarya'da 1996 yılında kurulan Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Tic. Ltd. Şirketinin üç ortağı bulunuyor. Yaşar Coşkun, Ali Rıza Ergenç ve Nazim Zeren şirketin ortakları arasında yer alıyor. 

Patlamanın olduğu fabrika 15 bin metrekare bir alan üzerine kurulu 6 binadan oluşuyor. Şirket patlamanın meydana geldiği yeni binasına 2007 yılında taşındı. Patlama da bu binaların olduğu Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Yukarı Çalıcatepe mevkisinde oldu. Fabrikanın bulunduğu arazi ise 300 dönüm büyüklüğünde.

BU KAÇINCI FACİA

Sakarya'da yayın yapan T54 adlı internet haber sitesinin Genel Yayın Müdürü ve Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Hendek'teki Büyük Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamayı, "Bu kaçıncı facia" başlığıyla kaleme aldı.

Coşkunlar ailesine ait havai fişek fabrikasının temelinin 1966 yılında atıldığını yazan Matur "Fabrikanın sahibi başında olduğu MÜSİAD'ın da gücüyle yetkililerle çok yakın temas halindeydi.

Bu sabah 11.15'te meydana gelen patlamanın ana üretim merkezinde olduğu belirtiliyor.Çok sayıda çalışandan haber alınamıyor. Yangına müdahalede zorluklar yaşanıyor. Hiçbir araştırma yapmadan ben söyleyeyim. Bu bir denetim noksanlığının getirdiği faciadır. Sorumlular hesap vermelidir" ifadelerini kullandı. Sakarya’da havai fişek fabrikasında büyük patlama; iki kişi hayatını kaybetti, 73 yaralı

Fabrikanın bir daha üretim yapmayacak şekilde kapatılması gerektiğini savunan Matur, "Çocukken  hepimizin kullandığı mantar tabancalarına fişek üretmek üzere kurulan fabrikada daha o yıllardan bu yana defalarca patlama meydana geldi. Çok sayıda patlama sonrası kamuoyundan gelen tepkilerle fabrikanın taşınması gündeme geldi. Aile, Geyve ve Hendek'te iki fabrikada üretimi devam ettirme kararı aldı. Sözüm ona Geyve ve Hendek'te kurulan yeni ve modern(!) fabrikalarda her türlü tedbir alınmıştı. Ancak bu iki fabrikada da patlamalar hiç durmadı" diye yazdı.

İŞTE O YAZI

Coşkunlar Ailesine ait havai fişek fabrikasının temeli 1966 yılında E-5 kıyısında kurulan mantar fabrikasıydı.

Çocukken  hepimizin kullandığı mantar tabancalarına fişek üretmek üzere kurulan fabrikada daha o yıllardan bu yana defalarca patlama meydana geldi.

Mantar fabrikasından havai fişek fabrikasına dönüşen E-5'teki fabrika meydana gelen çok sayıda patlama sonrası kamuoyundan gelen tepkilerle fabrikanın taşınması gündeme geldi

Aile Geyve ve Hendek'te iki fabrikada üretimi devam ettirme kararı aldı.

Sözüm ona Geyve ve Hendek'te kurulan yeni ve modern(!) fabrikalarda her türlü tedbir alınmıştı.

Ancak bu iki fabrikada da patlamalar hiç durmadı.

Hem Hendek'te, hem Geyve'de defalarca patlamalar yaşandı, yine çok sayıda işçi hayatını kaybetti, çok sayıda işçi yaralandı.

Büyük tepkiler üzerine Geyve'deki fabrika Sakarya'dan taşındı.

Ama Hendek'teki fabrika üretime devam etti.

En son 2014 yılında bu fabrikada meydana gelen patlamada 1 işçi ölmüştü.

Her patlama sonrası yeterince denetlenmeyen bu fabrikaların kapatılması gerektiğini yazdım.

Geyve'deki fabrikanın Sakarya'da taşınmasında o dönem çalıştığım gazetede yaptığımız yayınların etkili olduğunu düşünüyorum.

Ancak Hendek'teki fabrikayı kapattırmayı başaramadık.

Ne yazık ki bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, denetim sorumluluğu olanlar göstermedi.

Fabrikanın sahibi başında olduğu MÜSİAD'ın da gücüyle yetkililerle çok yakın temas halindeydi.

Bu sabah 11.15'te meydana gelen patlamanın ana üretim merkezinde olduğu belirtiliyor.

Çok sayıda çalışandan haber alınamıyor.

Yangına müdahalede zorluklar yaşanıyor.

Bu yaşanılanların sorumlusu mutlaka araştırılacak, sorgulanacak.

Hiçbir araştırma yapmadan ben söyleyeyim...

Bu bir denetim noksanlığının getirdiği faciadır...

Sorumlular hesap vermelidir.

O fabrika bir daha üretim yapmayacak şekilde kapatılmalıdır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde