Facianın bilirkişi ön raporu çıktı: Yangın merdiveni kapısının kolu yok, şalterler eski

Facianın bilirkişi ön raporu çıktı: Yangın merdiveni kapısının kolu yok, şalterler eski

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde Süleymancıların yurdunda çıkan yangına ilişkin bilirkişi ön raporu ortaya çıktı.

Facianın bilirkişi ön raporu çıktı: Yangın merdiveni kapısının kolu yok, şalterler eski
16px
24px
01.12.2016 04:28
ABONE OLgoogle

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılğı'nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şalterlerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı.

İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1'inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu.

Kız öğrenci yurdunda facia: 11 çocuk, 1 eğitmen hayatını kaybetti

Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şalterlerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark olmuşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. 

Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7'sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.

Adana'da 12 kişinin öldüğü kız yurdu faciasının nedeni ortaya çıktı.. Bir gün önce değiştirilmiş

BELEDİYE BAŞKANI'NIN YENİ AÇIKLAMASI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, yanan yurt binasında yangın merdivenin kilitli olduğu şeklindeki sözlerine karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın, "Hayır kilitli değildi" şeklindeki açıklaması üzerine şunları söyledi:

Kim yalan söylüyor? Kapılarda kilit var mıydı, yok muydu?

"İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebeleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir."

Ruhsat verildikten sonra belediyelerin herhangi bir denetlleme yetkisi olmadığını da belirten Sözlü, ayrıca yangın ihbarının geç yapıldığını, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının, çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü söyledi.

Sözlü bu arada Adana'da yaklaşık 100 tane benzer yurt olduğunu, bunun 80'ninin aynı cemaate ait olduğunu da söyledi.

İŞTE İHMALLER ZİNCİRİ

12 canın ölümüne götüren süreçte şu ihmaller zinciri göze çarptı:

* 2 yıl önce yıkılan devlet yurdunun yerine yenisi yapılmadı. Bu da yoksul öğrencileri tarikat yurduna itti.

* Yanan yurdun zemini tahta parke, üzerinin halı olması yangının hızla binaya yayılmasında etkili oldu. 6 ay önce yapıldığı belirtilen denetimlerde bu durumla ilgili bir tespit yapılmaması soru işareti yarattı.

* Yangın başladığında olaya müdahale edecek yeterli personel ve yangın söndürücü ekipman yoktu.

* Yangında öğrencileri tahliye edecek bir plan yapılmadı.

* Binanın üst katına kaçan öğrencilerin burada ölmesi, merdivenlerin kilitli olduğu tezini güçlendirdi.

CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in verdiği bilgiye göre söz konusu yurt binası, 1975’te inşaa edilmiş. Binanın tapusu ancak 1980’de alınmış. Türkmen, devlet yurdunun yıkılıp yerine yenisinin yapılmamasını Aladağ Kaymakamı’na iletirken, Kaymakam “ihaleye çıkıldı” yanıtını vermiş. Ancak eski CHP ilçe başkanı, yurdun hafriyatının daha yeni kaldırıldığını belirtince kaymakam, “Onu bilmiyorum” demekle yetinmiş. Türkmen, yangın çıkan özel yurdun yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtirken şunları kaydetti: “Yönetmeliğe göre ilk öğretim öğrencileri için devlet yurt açabilir. Özel yurtlarda ortaöğretim kontenjanında boşluk olursa ilköğretim öğrencileri de kalır. Oysa yanan yurtta bir tane bile ortaöğretim çocuğu yok. AKP, artık bu eğitim politikasından vazgeçmeli. Devlet, asıl kendi görevi olan eğitim hakkını hiçbir dernek ve vakfa devretmemeli.” Yaralı öğrenciler ile görüşen CHP Milletvekili İbrahim Özdiş “Çamaşırları öğrencilere yıkattırıyorlar, temizliği bunlara yaptırıyorlar” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde