FETÖ operasyonlarına karşı Çalık'ın bankasını vurdular

FETÖ operasyonlarına karşı Çalık'ın bankasını vurdular

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Mart ayında Kosova’da bir operasyon yapmış, 6 FETÖ'cüyü Türkiye'ye getirmişti

FETÖ operasyonlarına karşı Çalık'ın bankasını vurdular
16px
24px
07.05.2018 13:22
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde, Türkiye ile Kosova arasındaki siyasi krizin başka bir boyuta dönüştüğünü belirtirken, krizin finans alanına taşındığını ifade etti.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Mart ayında Kosova’da bir operasyon yapmış, 6 FETÖ'cüyü Türkiye'ye getirmişti. 

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde, Türkiye ile Kosova arasındaki siyasi krizin başka bir boyuta dönüştüğünü belirtirken, krizin finans alanına taşındığını ifade etti.

"YENİ BİR GERİLİM OLACAĞI AŞİKAR..."

Ülker, Kosova’nın en büyük bankalarından olan, Ahmet Çalık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Çalık Holding’e ait Banka Kombetare Tregtare (BTK)'nin, geçen hafta FETÖ ile bağlantısı olduğu için International School of Prishtina adlı okulun çalışanlarına bir e-mail gönderdiğini belirtti. Ülker, İngilizce olarak gönderilen e-mail’de, "Değerli müşterimiz, Banka Kombetare Tregtare, Hizmet Bankacılığı Sözleşmesi’nin genel şart ve koşullarına dayanarak, iç politika ve prosedürleri doğrultusunda, banka hesabınızın kapanışını talep ediyoruz. 30 gün içinde hesabınızı kapatın" ifadelerinin yer aldığını ifade etti.

Ülker, okul çalışanlarının ise, durumu Kosova Merkez Bankası'na bildirdiğini ve şikayette bulunduğunu belirtirken, "Edindiğim bilgilere göre de şikayet Kosova Merkez Bankası’na ulaştı ve BKT hakkında da bir süreç başlatıldı. Türkiye’ye tepki veren Kosova Hükümeti’nin Çalık’ın bankası konusunda ne türlü bir işlem yapacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Eğer bir yaptırım uygulanırsa Ankara-Priştina arasında yeni bir gerilim olacağı aşikar" dedi.

Ülker'in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

"Mart ayında Kosova ile Türkiye arasında MİT operasyonu ile başlayan siyasi kriz bir başka boyuta dönüşüyor. Ahmet Çalık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Çalık Holding’e ait Banka Kombetare Tregtare’nin (BKT) bazı müşterilerine gönderdiği 'hesap kapatma' çağrısı iki ülke arasındaki gerilimi finansa taşıyacak gibi görünüyor. Önce iki ülkenin yaşadığı siyasi krizi, ardından finanstaki tartışmayı anlatalım.

Hatırlanacağı üzere MİT’in başkent Priştina’da düzenlediği operasyonla terör örgütü FETÖ üyesi 6 kişi önce gözaltına alındı, ardından sınır dışı edilerek Türkiye’ye getirildi. Bu olayın ardından Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, olayın kendinden habersiz yapıldığını belirterek tepki gösterdi ve ülkenin İçişleri Bakanı ve İstihbarat Şefi’ni görevden aldı. Bu olayların ardından Ankara-Priştina arasında gerilim sözlü tartışmalara neden oldu. İşte bu olayın hemen ardından patlak veren finans krizi başladı.

Bilindiği gibi Kosova’nın en büyük bankalarından biri BKT. Arnavutluk merkezli bu bankanın Kosova’da 25 civarında şubesi var. İşte BKT, geçtiğimiz hafta FETÖ ile bağlantısı olduğu için International School of Prishtina adlı okulun çalışanlarına bir e-mail gönderdi.

KOSOVA MERKEZ BANKASI'NA ŞİKAYET ETTİLER

İngilizce olarak gönderilen e-mail’de Ahmet Çalık’ın bankası BKT, 'Değerli müşterimiz, Banka Kombetare Tregtare, Hizmet Bankacılığı Sözleşmesi’nin genel şart ve koşullarına dayanarak, iç politika ve prosedürleri doğrultusunda, banka hesabınızın kapanışını talep ediyoruz. 30 gün içinde hesabınızı kapatın' mesajı gönderildi. BKT, bu okulda çalışan müşterilerinin bankaya gelerek hesaplarını düzgün şekilde kapatmalarına dair mesajı gönderdikten sonra olay bir başka boyuta dönüştü.

Okul çalışanları Kosova Merkez Bankası’na şikayette bulundu. Edindiğim bilgilere göre de şikayet Kosova Merkez Bankası’na ulaştı ve BKT hakkında da bir süreç başlatıldı. Türkiye’ye tepki veren Kosova Hükümeti’nin Çalık’ın bankası konusunda ne türlü bir işlem yapacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Eğer bir yaptırım uygulanırsa Ankara-Priştina arasında yeni bir gerilim olacağı aşikar...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde