FED'den olağanüstü bir adım daha geliyor

FED'den olağanüstü bir adım daha geliyor

Corona virüsü salgını nedeniyle olağanüstü adımlarla faizleri sıfırlayıp piyasa için nakit musluklarını açan ABD Merkez Bankası (FED), şimdi de doğrudan şirket tahvilleri satın almaya hazırlanıyor. Banka, corona nedeniyle ortaya çıkabilecek iflas dalgasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

FED'den olağanüstü bir adım daha geliyor
16px
24px
18.03.2020 04:39
ABONE OLgoogle

Corona virüsü salgını küresel ekonomiyi sarsarken, ABD Merkez Bankası (Fed) olağanüstü bir adıma daha hazırlanıyor.

Bloomberg’ün aktardığına göre, Fed, daha önce 2008-2009 döneminde küresel finansal kriz sırasında kısa vadeli fonlama piyasalarındaki likiditeyi artırmak için oluşturulan bir sistem olan Ticari Kağıt Fonlama Tesisi’ni (CPFF) tekrar devreye alacağını açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, CPFF yoluyla kısa vadeli kredi sağlayarak ABD’li şirketlere bu zorlu dönemde yardımcı olacaklarını söyledi.

Fed, bu kapsamda A1/P1 notuna sahip şirket tahvillerini satın alacak ve uygulama bir yıl boyunca sürecek. Duruma göre, banka süreyi uzatma kararı verebilecek.

FAİZİ SIFIRLAMIŞTI

Fed, geçen hafta olağanüstü toplantıyla faizleri 0-0,25 aralığına çekmiş, 500 milyar dolarlık Hazine tahvili, 200 milyar dolarlık da ipotek destekli menkul kıymet satın alarak zor durumdaki piyasanın likidite ihtiyacını karşılayacağını açıklamıştı.

Fed ayrıca, küresel piyasaların nakit dolar ihtiyacını karşılamak için Kanada, İngiltere, Japonya ve Avrupa merkez bankalarıyla ortak hareket etme kararı almıştı.

Ancak merkez bankalarının olağanüstü adımları, corona virüsü salgını nedeniyle arz ve talep şoku yaşayan küresel ekonomideki paniği henüz giderebilmiş değil.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde