Eylül'de büyük operasyon

Eylül'de büyük operasyon

Moskova merkezli Stratejik Kültür Vakfı adlı düşünce kuruluşu Türkiye’nin kuzeyden, Rusya ve İran’ın ise güneyden İdlib’e ortak operasyon düzenleyeceğini yazdı

Eylül'de büyük operasyon
16px
24px
05.09.2017 10:47
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ulusal güvenliğininin sağlanması ve Suriye'nin kuzeyindeki istikrarsızlığın giderilmesi amacıyla başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nun ikinci safhası uluslararası düşünce kuruluşları tarafından tartışılmaya devam ediyor.

Bu bağlamda, Moskova merkezli Stratejik Kültür Vakfı adlı kuruluş tarafından yayınlanan, "Türkiye Eylül'de büyük askeri operasyon başlatacak" başlıklı raporda yer alan saptama ve öngörüler oldukça dikkat çekiyor.

Raporda, 13-15 Eylül'de yapılması planlanan 6. Tur Astana Müzakereleri'nin hemen ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) İdlib'e operasyon düzenleyeceği belirtiliyor.

'TÜRK ASKERİ İDLİB'E GİRECEK'

Raporda, operasyonun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerini İdlib'den çıkaran ve herhangi bir diyalog ihtimaline yanıt vermeyen El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam (HTS - Eski adıyla Nusra Cephesi) örgütüne yönelik olacağı ve İran ile Rusya'nın da bu operasyona destek vereceği öne sürülüyor.

Raporda, operasyona ilişkin dikkat çeken başka ayrıntılar da mevcut. Buna göre, Türk jetlerinin İdlib'in kuzeyini bombalayacağı; Türkiye'nin hava sahasını insansız hava araçlarına açacağı; bombardıman sonrası ise Türk askerinin de İdlib'e girerek burada çatışmasız bölge ilan edeceği belirtiliyor.

TÜRKİYE KUZEYDEN, RUSYA VE İRAN GÜNEYDEN

Ankara ve Moskova'nın, İdlib'de çatışmasız bölge kurma kararını haziran ayında açıkladığını hatırlatan Stratejik Kültük Vakfı, Türk askeri İdlib'in kuzeyinde ilerlerken Rusya ve İran'ın da bölgenin güneyinde operasyon düzenleyeceğini aktardı.

Rapora göre, İranlı üst düzey isimlerin Türkiye ziyaretlerinde İdlib operasyonu ve PKK'nın Suriye kolu olan YPG'nin kontrolünde olan Afrin'in durumu masaya yatırıldı.

Türkiye ile Rusya'nın S-400 hava savunma sistemi satış anlaşmasına varması ve bu iki ülkenin girişimleriyle Suriye'nin diğer bölgelerindeki çatışmaların başarıyla durulması da İdlib operasyonunun gerçekleşme ihtimalini artıran diğer gelişmeler olarak sunuldu.  Sabah.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde