Evsahiplerine kötü sürpriz

Evsahiplerine kötü sürpriz

7 Haziran seçimleri nedeniyle yaptığı vergi denetimlerini askıya alan Maliye Bakanlığı 8 Haziran’da ilk sürprizi evsahiplerine yaptı.

Evsahiplerine kötü sürpriz
16px
24px
30.06.2015 07:10
ABONE OLgoogle
7 Haziran seçimleri nedeniyle vergi denetimlerini askıya alan Maliye Bakanlığı, 8 Haziran’da yeni incelemelere başladı. Maliye’nin radarını takılan ilk kesim ise ev sahipleri oldu. Maliye Bakanlığı, 8 Haziran’dan itibaren bir yıl içinde birden fazla ev satan vatandaşlara, yaptıkları işlemi açıklamaları için tebligat gönderdi. Tebligatlarda, “bir yılda birden fazla evi niye sattınız” sorusu yöneltildi.

10 BİN MÜKELLEF TESPİT EDİLDİ

Maliye Bakanlığı’nın, 8 Haziran’da ev satışı yapan vatandaşlara gönderdiği tebligatların incelemesi geçmiş yıllarda yapılmıştı. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir ekip, 2009-2012 yılları arasında ev satışı yapan vatandaşları inceledi.

Yapılan incelemede bu dönemde 10 bin kişinin 10 ve üzerinde ev alım satımı yaptığını belirledi. Maliye Bakanlığı bu kişilerin ev alım satımını ticari amaçla yaptığını düşünüyor. Bu nedenle usulsüz olarak konut satışı yapan kişilerin devlete 1 milyar liralık vergi kaybına uğrattığı belirlendi.

VERGİLER TAHSİL EDİLECEK

Maliye’nin hesaplamalarına göre, bir yılın içinde birden fazla satışı yapılana konutlardan, 800 milyon liralık gelir ve kurumlar vergisi, 200 milyon liralık da tapu harcı kaybı oluştu.

Maliye Bakanlığı, söz konusu tebligatlarla kaybın en az yarısını tahsil etmeyi planlıyor. 8 Haziran’dan itibaren konut satışını gerçekleştiren vatandaşlara gönderilen tebligatlarda da, vatandaşlar vergi idaresine davet ediliyor. Vergi idaresinde de, alım satımların hangi amaçla yapıldığı sorgulanacak. Ticari amaçla yapıldığı tespit edilenlerle ilgili ise ayrıca vergi incelemesi yapılacak.

TURNELER DE BAŞLADI

Öte yandan Maliye Bakanlığı’nın her yıl rutin olarak gerçekleştirdiği vergi incelemeleri de başladı. Her yıl Mayıs ayı içinde başlatılan sektör incelemeleri bu yıl seçimler nedeniyle askıya alınmıştı. Seçimlerin ardından vergi müfettişleri inceleme bölgelerine hareket etti. Ancak bakanlık içinde şimdi de erken seçim endişesi ortaya çıktı. Şimdi de vergi denetimlerinin erken seçimleri olumsuz etkilemesinden korkuluyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde