Evliliğin haritası: 35'ten sonra çok zor

Evliliğin haritası: 35'ten sonra çok zor

Kadınlarda 20, erkeklerde 30 yaşından önce evlenenler diğerlerine göre daha mutsuz oluyor.

Evliliğin haritası: 35'ten sonra çok zor
16px
24px
06.07.2008 02:13
ABONE OLgoogle

Başbakanlığın yaptığı araştırma, 'uyumlu evliliğin' sırlarını ortaya koyuyor. Kadınlarda 20, erkeklerde 30 yaşından önce evlenenler diğerlerine göre daha mutsuz oluyor. En uyumlu dönem ilk 5 yıl, sonra uyumsuzluk baş gösteriyor. 20'inci yıla kadar evlilik çekilmez bir hal alıyor, 21'nci yıldan sonra adeta ikinci bahar yaşanıyor. Kişilik şekillendiği için 35'ten sonraki evlilikler uyumsuz.

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun Hacettepe Üniversitesi'nde görevli 413 evli personel ve eşleri üzerinde yaptırdığı, "Evlilikte Eşler Arasındaki Uyum" araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Doç. Dr. Arzu Şener ve Prof. Dr. Günsel Terzioğlu tarafından yapılan araştırmanın sonuçları şöyle:

ERKEK VURDUMDUYMAZ, KADIN BİRİKTİRİYOR
Erkekler kadınlara göre, 'daha uyumlu ilişki yaşıyorum' diyor ve ilişki kalitesini daha iyi bulduğunu belirtiyor. Bu durum, aile içi ilişkilerin yapısından, kadınların aile içindeki statüsünden, evlilikteki beklentilerinin erkeklerden farklı olmasından, ayrıca kadınların evlilikteki sorunları erkeklere göre daha fazla önemsemelerinden kaynaklanıyor.

EĞİTİMLİLER DAHA UYUMLU
Öğrenim düzeyi arttıkça eşlerin uyumu da artıyor. Eşler daha kolay ve sağlıklı iletişim kurabiliyor ve evlilik ile ilgili sorunlarının çözümüne yönelik daha çok alternatif üreterek ortak çözüme ulaşabiliyor.

İKİNCİ BAHAR
21 yıl ve daha uzun süredir evli olanlarda uyumun artması ise çocuklara ilişkin sorumlulukların azalması, düzenli ve oturmuş bir aileye kavuşmuş olma, iletişim ve paylaşım deneyimleri ile hatalara olan hoşgörülerin artması, hedef ve tutumların zamanla birbirine yaklaşmasından kaynaklanıyor. 35'ten sonra kişilikler şekillendiği için ortak bir hayat felsefesi geliştirmek zor görünüyor.

EVLİLİK AŞKI ÖLDÜRÜYOR
Evliliğin ilk 5 yılında uyum en üst safhada. Daha sonra azalmaya başlıyor. 20'nci yıla girene kadar çiftler arasındaki uyum azalıyor, ancak 21 yıldan sonra uyum tekrar artıyor. Uyumun 6-10 yıllık evli olan gruptan itibaren azalmaya başlaması; ailelerin genişleme dönemine girmesiyle ekonomik ve psiko-sosyal sorumlulukların artması veya evliliğin monotonlaşması gibi nedenlerden kaynaklanıyor.

GENÇ EVLENMEYİN
Erken evlilikler henüz kişilerin zevkleri, idealleri, standart ve amaçları şekil almadan, hayat felsefeleri, değerleri kararlılık kazanmadan kurulduğundan bu evlilikler sağlıklı olmuyor, eşlerin kaliteli ilişki ve iletişim kuramayacakları ihtimali ortaya çıkıyor. Evlilikte uyumun en düşük olduğu grup evlilik yaşı 15-19 olanlar. Kadınlar arasında evliliğini 20 ve üzeri yaşlarda gerçekleştirenler, erkeklerde 30-34 yaş grubunda yapanlar diğerlerine göre daha uyumlu çift oluyorlar.

PARASIZ AŞK OLMAZ
Gerek kadın, gerekse erkekler arasında ailenin toplam aylık geliri arttıkça evlilik uyumu da artıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde