Evini günlük kiraya verene Maliye'den kötü haber

Evini günlük kiraya verene Maliye'den kötü haber

Bakanlık, günlük kiralık 35 bin evi kayıt altına almak için düğmeye bastı. Yıllık 168 milyon liralık vergi kaybına yol açan evlere ruhsat şartı geldi

Evini günlük kiraya verene Maliye'den kötü haber
16px
24px
16.10.2013 07:18
ABONE OLgoogle

Bakanlık, günlük kiralık 35 bin evi kayıt altına almak için düğmeye bastı. 35 bin evden oluşan dev sektör pansiyon ruhsatıyla kayıt altına alınacak. Vergi kaybı önlenirken konaklayan müşterilerin kimlik bilgileri emniyete bildirilecek.

Otel işletmecilerinin Başbakan Tayyip Erdoğan’a ilettikleri şikayetler üzerine İçişleri Bakanlığı günlük kiralık evleri kayıt altına almak için harekete geçti. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, gayriresmi otelcilik hizmeti veren günlük evlerin pansiyon statüsünde olduğu yönünde görüş verdi.

İÇİŞLERİ’NDE ZİRVE

 Fuhuş ve şantajın yanı sıra aranan suçluların gizlenmek için kullandığı saptanan günlük evlerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nda zirve gerçekleşti. Toplantıda, gecede 14 bin kişinin konakladığı ve yıllık 168 milyon lira vergi kaybına yol açan günlük evlerle ilgili yapılacak yasal düzenlemeler ele alındı.

RUHSAT ALMAYANA CEZA

 Ülke çapındaki bin 275 Polis Merkezi, sorumluluk bölgesindeki günlük kiralık evleri sıkı biçimde denetleyecek. Polis, ev sahiplerini ruhsat çıkartmak üzere belediyelere yönlendirecek. Uyarıya karşın ruhsat almadan pansiyon hizmeti vermeyi sürdüren günlük kiralık evler, mülki amirin kararı ile geçici sürelerle mühürlenecek. Ev sahiplerine Kabahatler Kanunu’nun “emre aykırı davranış” suçundan 183 TL idari para cezası kesilecek.

KİMLİK BİLDİRİMİ ŞARTI

 Bakanlar Kurulu kararı ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi (GİYKİMBİL) günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirilecek. Pansiyon hizmeti veren tüm işletmeler GİYKİMBİL sistemine dahil edilecek. Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşte- rilerinin kimlik bilgilerini bağlı bu- lunduğu Polis Merkezi’ne bildirecek.

Suçlular saklanamayacak

İşletmeler GİYKİMBİL’e girdikten sonra konaklama bilgileri internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne aktarılacak. Polis pansiyon sahiplerinden gelen müşteri bilgilerini Genel Bilgi Tarama (GBT) ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden sorgulayacak. Hakkında yakalama ya da tutuklama kararı bulunan kişi, kiraladığı evde gözaltına alınacak.

Kamil Elibol/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde