Ev kadınlarına hibe: Kadın patronun kredisi hazır

Ev kadınlarına hibe: Kadın patronun kredisi hazır

Bankalar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Mart ayı boyunca kadın esnaf, patron, çiftçi ve girişimcilere avantajlı faiz oranları ve vadelerle kredi verecek. Dileyen kadınlar ücretsiz mentorluk, danışmanlık, eğitim hizmeti de alabilecek…

Ev kadınlarına hibe: Kadın patronun kredisi hazır
16px
24px
09.03.2018 15:44
ABONE OLgoogle

Esin Çetinel'in haberi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl değişik etkinliklerle kutlanıyor. Tabii bu günün bir de ticari ayağı var. Başta perakende olmak üzere ağırlıklı tüketim ayaklı tüm sektörler 8 Mart’a özel kadınları hedefleyen etkinlik, indirim, cazip ürün ve hizmetleri vitrinlerine çıkartıyor. Tabii bu rüzgar bankaları da harekete geçirmiş durumda. Ancak hemen belirtelim çoğu banka artık sadece bir haftaya sıkışmış değil tüm yıla yayılan Kadın Bankacılığı programları uyguluyor. Bunun yanı sıra Dünya Kadınlar Günü’ne özel cazip vade ve faiz oranlı kredi ürünleri, çıkararak Kadın Bankacılığı misyonlarını güçlendiriyorlar. 

Kadınların özellikle de kırsaldakilerin üretime katılması, aile bütçesine destek olması, evde üretime katılması için önünü açmak isteyen bankalar kredi desteğinin yanı sıra, eğitim, danışmanlık, mentorluk hizmetleri veriyor ve ödüllü yarışmalar düzenliyor. Bu yılın bir diğer özelliği ise Kredi Garanti Fonu’nun kadın patronları hedefleyen kredi limitleri. 

Bankalar yıl boyu süren uygulamalarının yanı sıra sadece mart ayına özel kadın patronları, kadın girişimcileri, kadın çiftçiyi ve kadın esnafı hedefleyen ürünlerini açıkladı. Bu yıl da kadına özel çok sayıda ürün ve hizmet geliştiren bankaların Kadın Bankacılığı çatısı altında sunduğu hizmet ve ürünleri sizler için derledik… 

ŞEKERBANK
KIRSALDAKİ KADINA ÖNCELİK

Şekerbank ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadın girişimcilere özel “Aile Destek Paketi’ni çıkarttı. Bu paket ile evde üretim yapan kadınların finansmana ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Şekerbank Strateji ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek, “Finansmana ulaşan kadınlarımızın bu sayede işlerini büyütmesini amaçlıyoruz. Kırsaldaki kadının ekonomiye dahil edilmesi ana hedefimiz. Özellikle evde üretim yapan kadınlarımız gelirini beyan edemiyor. Burada yetiştirdiği tavuğunun yumurtasını bile gelir olarak kaydedip buna göre kredilendirme yapabiliyoruz” diyor.

Şekerbank Aile Destek Paketi kapsamında kullandırdığı kredilerde nakit akışına göre, ödeyebileceği aylık taksite göre ve ihtiyacına göre kredilendirme yapıyor. Ancak bu kredilerde vade maksimum 24 ay ile sınırlı. Bu yılda kırsaldaki kadınlara özel “Aile Destek Kredisi”nin öncelikli olacağını söyleyen Şimşek, “Bunun dışında bir de esnaf ve çiftçilere mikro finansmanla ilgili ürünümüz var” bilgisi veriyor. Özellikle Anadolu’daki kadınların yüzde 55’inin bankacılık sistemine dahil olmadığını göz önüne alarak mikrofinansman projesinde kadınlara öncelik tanıdıklarına da vurgu yapan Şimşek, şu bilgileri veriyor:

“Yaklaşık 30 bine yakın kadın işletme ve esnafa hizmet veriyoruz. Ayrıca, kadın çiftçimize, esnafımıza eğitim imkanı ve masrafsız bankacılık ürünleri gibi birçok ayrıcalık sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’ programını üç yıldır destekliyoruz. Bugüne kadar 2 bini aşkın projenin değerlendirilmesine ve kadınlarımıza ‘Uygulamalı Girişimcilik’ eğitimi verilmesine destek olduk. Bu kapsamda işini kurmak isteyen kadınlara eğitimler için TESK ile işbirliği yaptık. Bu eğitim kapsamında katılımcı kadınlara ‘Finansal Okuryazarlık’ eğitimi de verdik.”
Banka ayrıca her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel kampanyalar yapıyor. Bu yıl Kadın Esnafa Destek ve Kadın İşletmelere Destek Kredi Kampanyası kapsamında 1-17 Mart tarihleri arasında kredi almak isteyen kadın girişimcilerden masraf alınmayacak. Ayrıca 8 Mart’ta şubelerden yapacakları EFT ve havale işlemlerini masrafsız yapacaklar. 8 Mart’a özel 3-12 ay vadede avantajlı faiz oranlarıyla bireysel kadın müşterilere 5 bin TL’ye kadar finansman imkânı da sunulacak. Söz konusu kampanya, 30 Mart 2018’e kadar devam edecek. Banka ayrıca kadın esnaf ve işletmelere Hazine garantili KGF kredilerinden faydalanma imkanı da sunacak.

DENİZBANK
KADINA ÖZEL TARİFE

KOBİ’lere sundukları desteğin yanı sıra kadın girişimcilere de önemli avantajlar sağlandığını söyleyen DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, “Kadın girişimcilerin işlerini kurma ve büyütme aşamalarında ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlıyoruz. Özel faiz oranları ile kredi ihtiyaçlarına en hızlı ve en kolay çözümleri sunuyoruz. Üstelik 80 bin TL’ye kadar krediden faydalanmak için ‘GIRISIMCI’ boşluk «TCKN» yazıp 3280’e SMS göndererek hızlıca başvuruda bulunabilirler” diyor. 
Kulaksız, kredi başvurusunun Denizbank sistemine ulaşmasının ardından en geç 5 dakika içerisinde başvuru sonucunun SMS ile bildirildiğini de söyledi. Banka kadınlara özel “Kadın Girişimci Tarifesini” de hayata geçirdi. Kadın girişimcilerin bankacılık işlemlerinden tasarruf etmesi amacıyla en çok ihtiyaç duydukları işlemlerinden oluşan tarifeyi çıkarttıklarını söyleyen Kulaksız, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Tarifemiz tüm DenizBank Şubeleri, 444 0 804 KOBİ İletişim Merkezi ya da İnternet Bankacılığı’nda yer alan ‘Başvurular–Avantaj Paketleri’ sekmesinden satın alınabiliyor. Kadın Girişimcilerin birikimlerinin TL, ABD Doları, Euro ve altın farketmeksizin çoğalması için özel faiz oranlarında vadeli mevduat sunuyoruz. Kadın girişimcilerimizin bu ürün için DenizBank şubelerine gitmeleri yeterli.”

QNB FİNANSBANK 
GERÇEK KİŞİLERE KGF KREDİSİ

QNB Finansbank geçen sene EBRD fonu ile destek verdiği kadın girişimcilere bu yıl KGF kredileriyle de desteğini sürdürüyor. Kadın girişimcilerin önemli sorunlarından biri olan finansman ihtiyacına odaklandıklarını söyleyen QNB Finansbank Bireysel ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, bu kapsamda geçen sene 250 milyon TL’lik fonu kadın girişimcilere sundukları bilgisi veriyor. 2018 yılında ise KGF kredileri ile bu kesime dokunacaklarını söyleyen Aydın, 2017 ve 2018’e ilişkin şu bilgileri veriyor:
“2017’de AB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından başlatılan Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı çerçevesinde 250 milyon TL’lik fonu kadın müşterilerimizin hizmetine sunduk. Bu sene de benzer bir desteği Kredi Garanti Fonu kapsamında kadın girişimcilere sağlamaya devam ediyoruz. Şubat 2018’de başladığımız KGF destekli kredide şu ana kadar beklediğimizin üzerinde bir talep topladık.”
Bu yıl başlattıkları KGF kredileri kapsamında kadın girişimcilere esnek vadelerle ve avantajlı fiyatlarla sermaye desteği sağlamaya başladıklarını söyleyen Aydın, kredinin şartları hakkında şu bilgiyi veriyor:
“KGF kefaletli kredilerde ciro ve çalışan sayısı kriterlerini sağlayan, KOBİ vasfına haiz gerçek veya tüzel kişiler bu avantajlı krediden yararlanabiliyorlar. Bu noktada önemli olan kadın girişimcilerin finansman talep ettikleri işletmelerin etkin ortağı olması.”

TEB 
8 MART’A ÖZEL FAİZ 

Kadınların iş hayatında bilgiye erişim, yeni pazarlara erişim, kritik konularda koçluk/mentorluk ve finansa erişim olmak üzere dört temel alanda desteğe ihtiyaçları bulunduğun tespit eden TEB, özellikle bu alanlara fokuslanma kararı aldı. Bu amaçla TEB Kadın Bankacılığı’nı hayata geçirdiklerini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Burada kadın patronların iş hayatında karşılaştıkları engelleri aşmaları için yol gösteriyor, yeni pazarlara ulaşmaları için gerekli bilgiye erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Nakit yönetiminden pazarlamaya, satıştan liderliğe kadar birçok konuda eğitimler veriyoruz. Kadın patronların bilgi ihtiyacını karşılamayı hedeflediğimiz TEB Kadın Akademisi etkinliklerimiz kapsamında şimdiye kadar 25 farklı etkinlikle yaklaşık 3 bin iş kadınına ulaştık” dedi. 
Banka ayrıca Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın patronlara ulaşmak için, @teblekadin Facebook hesabı üzerinden başlattığı TEB’le Kadın On-Air programında her hafta perşembe günü iş kurmayı planlayan veya işletme sahibi olan kadınların gelişmelerine katkı sağlamayı amaçlayan canlı yayınlar yapıyor. Ayrıca TEB KOBİ TV Kadın Patronun Ekranı Kanalı’ndan da iş dünyasında kadını destekleyecek bilgi ve haberlere yer veriliyor. 
Kadın patronlara özel mentörlük/koçluk destek programları da düzenlediklerini söyleyen Boz, bu kapsamda sunulan hizmetleri şöyle özetliyor:

“Kadın patronlara destek vermek üzere seçilen TEB Şube Müdürleri’ne ‘İşletme Koçluğu’ formasyonu kazandırıyoruz. Koçlarımız sadece finansal konularda değil, nitelikli personel seçiminden stok yönetimine, nakit yönetiminden yeni nesil satış tekniklerine kadar, kadın patronların işlerini büyütmelerinde ihtiyaç duydukları her konuda yol arkadaşlığı yapıyorlar. Ayrıca kadın patronlara grup koçluğu hizmeti veren TEB Büyüme Akademisi’ni de kurduk.” 

TEB AAB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından hayata geçirilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programında da yer aldı. Banka bu kapsamda 50 milyon euro fon aldı. Bu fonu kadın patronlara maddi teminatsız olarak 24 ay vade ve 125 bin TL’ye kadar kredi desteği olarak sundukları bilgisi veren Boz, şunları söyledi:

“Program kapsamında, bugüne kadar 6 binden fazla kadın patrona yaklaşık 250 milyon TL maddi teminatsız kredi sağladık. KGF kefaletli kredinin yanı sıra altın birikimlerini bozmadan, altının teminata alınması karşılığı 24 aya varan vade, 3 aya kadar ödemesiz dönem imkanıyla 30.000 TL’ye kadar Taksitli Ticari Nakit kredi kullanma imkanı sunduk. Ayrıca Mart ayı boyunca kadın patronlara uygun faizli, ödemesiz dönemli kredi ve ücretsiz Pratik Haberci, çek karnesi sağlayacağız.” 

TEB Boom Social Sosyal Medya Analiz Sistemi’yle kadınların ekonomiye ve iş hayatına aktif katılımının engelleri üzerinde sosyal medyada bir araştırma gerçekleştirdi. İncelenen içerikler arasında en çok paylaşılan dışavurumun ‘el alem’ söylemi üzerine olduğunu tespit eden TEB buradan hareketle TEB Dijital Ajansı TTBOOM’la #ElAlemNeDer 8 Mart Kadınlar Günü filmini hayata geçirdi.

GARANTİ BANKASI 
60 AY VADE İMKANI

Garanti Bankası kadın girişimcilere yönelik “finansman sağlama”, “cesaretlendirme”, “eğitim” ve “yeni pazarlara açılma” olarak dört temel başlıkta hizmet sunuyor. Kadın girişimcilere kredi desteği sunmanın yanında banka KAGİDER’le 33 ilde gerçekleştirdiği toplantılarda 7 bine yakın kadın girişimcinin kişisel gelişimine destek oldu. 2012’de Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’yle (BÜYEM) “Kadın Girişimci Yönetici Okulu” projesini başlatan Garanti Bankası bu proje ile 22 ilde 2 bini aşkın kadın girişimci sürdürülebilir şirket yönetimi konulu ücretsiz eğitim aldı. 
Kadın girişimcilerin işlerini geliştirmesi, yeni müşteriler bulması için yeni pazarlara açılmasını desteklediklerini ifade eden Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Mayıs 2015’te kadın girişimcilerin tedarik zincirine katılması için kurulan global oluşum WeConnect International’a üye olduk. 2017’nin başında kadın girişimcilerin yeni müşteri kazanarak işlerini büyütmesi için, KAGİDER’in düzenlediği ve bankamızın ana destekçisi olduğu ‘Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nda, 42 ülkeden 400’e yakın kadın tedarikçiyi ağırladık. 2017’de ayrıca kadınların yeni pazarlara açılmasını sağlayacak iş bağlantıları kurmaları amacıyla ‘Kadın Girişimci İş Buluşmaları’nı hayata geçirdik” dedi. 

Garanti Bankası kadın girişimcilerin finansman ihtiyacına destek olmak amacıyla Kadın Girişimci Destek Programı’nı da başlattı. Program kapsamında kadın girişimcilere 2006’dan bu yana 4 milyar TL’yi aşkın kredi desteği sağlayan banka sayesinde belirli bir yatırım projesine sahip ya da mevcut firmasını genişletmek isteyen tüm kadın girişimcilerin yararlanması sağlandı. Kredi kapsamında 60 aya varan vadeler ve özel faiz oranları içeren ihtiyaç ve yatırım kredileri bulunduğunu söyleyen Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Başarılı yurtdışı borçlanmalarımız sayesinde kadınlara özel çeşitli fonlamalar sağlıyoruz. Bu kapsamda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 55 milyon ABD Dolar fon sağladık. Fonu, Türkiye’de kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın yöneticilerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanıyoruz. Bu kapsamda işletmelere 36 aya varan vadelerle uygun koşullarda kredi sağlıyoruz. Ayrıca EBRD ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma kapsamında teminat ihtiyacı olan kadın girişimcilerimize kullandıkları kredinin yüzde 70’i kadar teminat desteği sunduk.” 

TSKB 
KREDİNİN KRİTERİ EŞİTLİK

TSKB, Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD) temin ettiği 100 milyon euro tutarındaki krediyle, kadın dostu firmaların yatırım projelerine kredi sağlıyor. Kredi kapsamında AFD ile birlikte geliştirdikleri uygulama aracı ile firmaları yedi başlık altında toplam 32 kriterde değerlendirdiklerini söyleyen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, kredinin kriterlerini ise şöyle sıralıyor:
“Bu kriterler arasında, kadın çalışan oranı ve bu oranı yüksek tutma hedefi; kadınların üst/orta yönetimdeki temsili; işe alım, performans, terfi gibi konularda cinsiyet ve fırsat eşitliği sunulması; ulaşım, kreş, süt odası gibi kolaylaştırıcı uygulamalar sunulması; cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık çalışmaları gibi pek çok önemli konu var. Bu kredimizle, fırsat eşitliği konusunda firmalara öneriler yapıyor, gelişime açık yönlerini iyileştirme konusunda katkı sağlıyoruz.”

Banka iş hayatına katılmanın ön şartının eğitim olmasından hareketle, bir burs fonu kurdu. Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile kurdukları “Eğitimden Üretime Burs Fonu” ile üniversite öğrencisi kızları desteklediklerini söyleyen Aygen, “Kızlarımızın iş hayatına atılmaları için mentörlük, eğitim, staj gibi olanaklar da sunuyoruz. Bunun dışında İKSV ile birlikte yürüttüğümüz ‘Yarının Kadın Yıldızları Destek Fonu’ aracılığıyla, klasik müzik alanında çalgı, şan ve şeflik branşlarında eğitim alan üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerimizin kariyerlerine destek oluyoruz” dedi. 

Türkiye 97 yıldır kutluyor

Dünya Kadınlar Günü sizce bir kutlama mı, yoksa protesto mu? Öncelikle bilmeyenler için hemen yazalım; Dünya Kadınlar Günü 100 yılı aşkın süredir kutlanıyor. Her yılın gündemi ise farklı. Örneğin geçen yıl 30'u aşkın ülkede kadınlar Dünya Kadınlar Günü'nde iş bırakma eylemleri düzenledi. 
8 Mart'ın tohumları ise 1908 yılında, New York'ta 15 bin kadın işçinin daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin'di. Birleşmiş Milletler 1977 yılında 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etti. Türkiye'de ise bu önemli gün ilk kez 97 yıl önce yani 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

KGF’den kadınlara özel kredi

Kredi Garanti Fonu (kgf), kadın girişimcilere özel girişimci destek kredisi çıkarttı. Kredi kadın girişimcilere işletmelerini büyütmek veya işletmelerini zor durumdan çıkarmak için destek verecek. Bakanlar Kurulu kararına göre, vade süresi asgari altı ay, azami beş yıl olan işletme kredilerinde anapara ödemesiz dönem en fazla bir yıl olacak. Asgari vadesi altı ay, azami vadesi 10 yıl olan yatırım kredilerinde ise anapara ödemesiz dönem en fazla üç yıl olarak uygulanacak. Ödemesiz döneme ilişkin faizler azami bir yıllık dönemler sonunda tahakkuk ve tahsil edilecek, ihtiyaç duyulması halinde ödemesiz döneme bir ay ilave yapılabilecek.

Kadın girişimciler için kredi imkanı sağlayan TOBB, TESK, KOSGEB ve kamu bankaları ile özel sermayeli bankalar işbirliği içerisinde olan KGF bazı şartları sağlayan kadın girişimcileri de destekleyecek. 
Öncelikle yararlanıcının KOBİ vasfını haiz gerçek veya tüzel kişi işletmesi olması gerekiyor. Kadın girişimcinin 55 yaşını aşmamış gerçek kişi, kadın şahıs işletmesi veya hisseleri toplamının en az yüzde 50’si söz konusu yaş sınırını aşmamış kadınlara ait olan tüzel kişi işletmesi olması şartı aranıyor. Yararlanıcının başvuru tarihi itibarıyla faaliyet süresinin kuruluş tarihine göre iki yılın altında olması, yararlanıcının en az ilkokul mezunu olması da diğer şartlar…

Ev kadınlarına hibe

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi), kadın girişimci desteği konusunda hem hibe, hem de faizsiz kredi sunuyor. Devlet destekli bu krediler, özellikle kadın girişimcilere faizsiz, hibe ve çok düşük faizler şeklinde sunuluyor. Örneğin, kendi işini kurmak isteyen ev kadınları için geri ödemesiz hibe kredi desteği veren tek kurum KOSGEB. Kurum 2018 yılında yeni iş yeri açmak isteyen kadın girişimcilere özel yeni girişimci destek programı kapsamında geri ödemesiz hibe desteği sağlıyor. Hibe almak isteyen kadınların KOSGEB’in istediği şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

Bu şartların ilki; KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak ve tamamen ücretsiz olarak İŞKUR ve KOSGEB tarafından düzenlenen kurstan başarılı olarak girişimcilik sertifikasına almak. Şayet daha önce bu sertifikaları aldıysanız tekrar almanıza gerek yok. Eğitim almamış kadın girişimciler yaşadıkları il ve ilçelerdeki KOSGEB hizmet birimlerine başvurarak, çalışmayan ev hanımları ise İŞKUR merkezine şahsen başvurarak kurslara katılabiliyor.

Başvuru esnasında kadın girişimciler için ön yeterlilik sınavı da yapılıyor. KOSGEB tarafından kendi işyerini açmak isteyen ev hanımlarına ve kadın girişimcilere bu şartları taşımaları halinde 50 bin TL geri ödemesiz hibe imkanı sunuluyor. Ev hanımlarının hayallerinde örneğin güzellik merkezi, kuaför, pastane, lokanta, mağazası gibi bir işyeri açmak varsa bu işyerleri için güzel ve yenilikçi iş fikri geliştirerek bu iş fikrini iş planına döküp iş projesini hazırlayarak KOSGEB’e onaylatması gerekiyor. 

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde