Euronun ipi çekildi

Euronun ipi çekildi

Borç krizinin çözümünde somut adım atılmaması, FED'in yeni bir karar almaması ve devam eden endişeler, euroyu dolar karşısında 1.29 ile 11 ayın dibine çekti

Euronun ipi çekildi
16px
24px
15.12.2011 12:37
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği’nde geçen hafta yapılan liderler zirvesinde alınan kârların tatmin edici olmaması üzerine borç krizine ilişkin devam eden endişeler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişleme konusunda yeni bir adım atmaması euronun ipini çekti. Euro dün dolar karşısında 1.2965 ile son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa’nın kalıcı kurtarma fonu ESM’nin büyüklüğünün 500 milyar euronun üzerine çıkarılması önerilerini reddetmesi, Fransa’nın kredi notunun düşürüleceği beklentisi ve İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin faizinin tekrar yüzde 7’nin üstüne çıkması, euro üzerindeki satış baskısını arttırdı. Yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle dolar içeride de 1.88 TL’nin üstüne çıktı. İMKB de günü yüzde 2,3’lük kayıpla kapattı. Dün 1610 doların altına inen altının ons fiyatı bir haftada yüzde 7,7 düştü. Altının gramı içeride de 97 liraya kadar indi.

İtalya’da rekor faiz

İtalya dün düzenlediği 5 yıl vadeli tahvil ihracıyla 3 milyar euro borçlanırken, borçlanma maliyetleri euronun dolaşıma geçmesinden bu yana en yüksek seviye olan yüzde 6,47’ye çıktı. Piyasalarda karşılaştığı baskı nedeniyle ihalelerdeki borçlanma tutarlarını düşüren İtalya, gelecek yıl 440 milyar euroluk finansman hedefini karşılayabilmek için gelecek aylardaki ihalelerde borçlanma tutarını arttırmak zorunda kalacak.

Öte yandan Japonya, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) önceki gün düzenlediği kısa vadeli tahvil ihalesinde yaklaşık 260 milyon euro tutarında tahvil satın aldı. EFSF’nin yaklaşık 1.97 milyar euro borçlandığı 3 ay vadeli tahvil ihalesinde bu rakam, toplam tahvillerin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Japonya, yılbaşından bu yana EFSF’nin düzenlediği tahvil ihalesine katılıp 2.98 milyar euroluk alım yaptı.

Genç işsiz uyarısı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa’nın gençlere istihdam yaratmak için yatırım yapmak zorunda olduğunu aksi halde uzun vadede büyüme ve rekabette olumsuz sonuçlarla karşılaşma riski bulunduğunu açıklarken, liderler zirvesinde AB ile yollarını ayıran İngiltere’de işsiz sayısı 2.64 milyon kişi ile 1984 yılından bu yanaki en yüksek seviyeye çıktı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde