Euro 3 ayda yüzde 8 düştü otoda indirim sembolik kaldı

Euro 3 ayda yüzde 8 düştü otoda indirim sembolik kaldı

Euro’daki yüzde 8’lik gerileme sonrasında firmalar liste fiyatlarında değişikliğe pek sıcak bakmadı.

Euro 3 ayda yüzde 8 düştü otoda indirim sembolik kaldı
16px
24px
07.06.2010 04:28
ABONE OLgoogle

Euro’daki düşüşün fiyatlara yansıması sınırlı kaldı. Liste fiyatları genelde aynı kalırken, bazı markalar kampanya fiyatlarında indirime gitti. Euro bölgesi dışından ithal edilen bazı modellerde ise fiyat arttı

Mart ayından bu yana Euro ve dolar kurundaki değişimler, talep sorunu yaşamayan otomotiv piyasasına sınırlı  yansıdı. Beş ayda toplam satışların beklentilerin üzerine çıkarak 217 bin adede ulaştığı piyasada, Euro’daki düşüş indirim beklentisini de getirirken, son üç ayda Euro’daki yüzde 8’lik gerileme sonrasında firmalar liste fiyatlarında değişikliğe pek sıcak bakmadı.

Kampanya fiyatlarında tüm modellerin değil, bazı modellerin fiyatları indirildi. Euro Bölgesi dışından ithal edilen bazı otomobillerde ise fiyatlar çok küçük oranlı da olsa yükseldi. En yüksek oranlı indirimi Ford yaptı. Honda’nın birçok modelinde fiyat artırması dikkat çekti. Toyota, Suzuki, Peugeot gibi markalar bazı modellerinde kampanya fiyatlarını aşağı çektki. Fiat, Renault, Volkswagen fiyat değiştirmedi. Piyasanın büyük oyuncularından Hyundai ise Türkiye’de üretimine başladığı i20’de indirime gitti, Accent Era ve Getz modellerine çok küçük oranlı zam geldi.

Ford yüzde 5 indirim yaptı, Honda fiyat artışına gitti

• Ford sadece kampanya fiyatlarında değil, liste fiyatlarında da indirime gitti. Liste fiyatlarında yüzde 5’i geçen oranda indirim yapıldı. Kampanya fiyatlarında da indirim oranı yüzde 1 ile 5 arasında. Kampanyalı fiyatlar dikkate alındığında Ka 26 bin 725, Fiesta 28 bin 20, Fusion 30 bin 475, Focus 33 bin 380, Mondeo 43 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

• Suzuki Swift, SX4, Jimny ve Splash  2 bin lira indirimli. Bu modellerde fiyat yüzde 6 ile 7.5 arasında geriledi. Splash 26 bin 554, SX4 33 bin 807, Jimny 31 bin, Swiftt 28 bin 557 liradan başlıyor.

• Toyota yerli üretim Auris ve Verso’nun kampanya fiyatlarını yüzde 1 ile 4.5 arasında indirdi. Söz konusu modellerde 2 bin lira     indirim uygulanıyor.

•  Peugeot’nun geçen aydan devam eden kampanyasında indirim 7 bin 250 liraya kadar ulaşıyor.  206 sedan dizel, 5008, 3008’in bazı versiyonlarında bin 500 lirayı bulan indirim var.

• Hyundai, yerli üretim modeli Accent Era’nın fiyatını yüzde 1  artırdı. Türkiye’de seri üretimine geçilen i20 ise yüzde 2-3 civarında geriledi. Getz de yüzde 0.5 gibi küçük bir oranda, yani 100 lira zamlandı. Accent Era 23 in 850, yeni i20 modeli 27 bin 900, Getz ise 22 bin liradan başlıyor. Diğer modellerin fiyatları ise geçen ay ile aynı kaldı.

• Honda bazı modellerinin bazı versiyonlarında fiyat artımına gitti. Yerli üretim Civic Sedan’da fiyat aynı kalırken, Civic HB’in bazı versiyonları yüzde 2,     Jazz ve CR-V yüzde 1.5, City  yüzde 1 civarında zamlandı.  

Otomotiv sektörü kur salınımlarını pek sevmez

Euro kurundaki düşüşle birlikte fiyat indirimi beklentilerini değerlendiren Doğuş Otomotiv Mali ve İdari İşler Genel Müdürü Berk Çağdaş, otomotiv sektörünün istikrarsızlıkları, kur, parite ve maliyet salınımlarını çok sevmeyen bir sektör olduğunu söyledi. Çağdaş “Araç fiyatlarımızın, kur ve parite salınımlarına bağlı olarak çok sık aralıklarla değişmesi düşünülemez. Belirli bir kâr marjı ve maliyet projeksiyonuyla fiyatlarımızı hedge etmekteteyiz” dedi.

Belma Toprak/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde