Eti 14’e alıyorum, kasapta neden 35 lira

Eti 14’e alıyorum, kasapta neden 35 lira

Et Balık Kurumu Müdürü Ulubaş “Ben etin kilosunu 14 liraya alıyorum, zam spekülatif” dedi

Eti 14’e alıyorum, kasapta neden 35 lira
16px
24px
12.02.2010 08:03
ABONE OLgoogle

Et fiyatları son dönem altınla yarışmaya başlayınca EBK ve Tarım Bakanlığı harekete geçti. EBK Müdürü Ulubaş “Ben etin kilosunu 14 liraya alıyorum, zam spekülatif” dedi

Kırmızı etin fiyatı son aylarda yaşanan hareketlilikle 35 liraya çıkınca ette spekülasyon iddiaları zirve yaptı. Et piyasasının en önemli düzenleyicilerinden Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, yapılan zamların spekülatif olduğunu belirterek, fiyatları artıranların düşük kazançla besicilik yapanlar olduğunu ileri sürdü. Küçük üreticinin de bu furyadan yararlanarak yeni oluşan fiyatlarla kazanç elde etmeye başladığı kaydeden Ulubaş, kurumlarının ve özel sektörün ‘karkas etin’ kilosunu 14.5 liradan aldıklarını aktardı.

Ulubaş “Bu üç aşağı beş yukarı böyle oturdu. Böyle devam edecek gibi gözüküyor. Ama bunu fırsat bilen bazı spekülatörler Türkiye’de büyük et açığı varmış gibi göstererek daha fazla kazanç elde etme, kâr sağlama gibi hareket içine girdiler. Bu doğru değil. 50 lirayı geçecek diyorlar. Böyle bir şey yok. 14.5 liraya alınan hayvanın eti 50 liraya satılacak bugünden yarına böyle bir şey söz konusu olamaz” değerlendirmesinde bulundu. EBK olarak hayvan temininde sıkıntı çekmediklerini belirten Ulubaş, piyasaya ayda 2 bin ton et verip fiyatların daha hızlı yükselmesinin önüne geçtiklerinin altını çizdi. Et fiyatlarındaki artışın temelinde terör sebebiyle koyun varlığının azalmasının yattığına işaret eden Ulubaş, koyun sayısının 40 milyonlardan 20 milyonlara düştüğünü vurguladı.

Eker: Yeterince et var, ithalat yok

Et fiyatlarının artışına Tarım Bakanlığı el koydu. Tarım Bakanı Eker, et fiyatlarındaki artışa ilişkin yapacakları bir takım çalışmalar bulunduğunu, şu an için et ithalatını da düşünmediklerini söyledi. Türkiye’de yeterince besi hayvanı olduğunu, bazı kişilerin bunu piyasaya sürmeyerek suni fiyat artışına yol açma gayreti içinde bulunduklarını belirten Eker “Bundan sonraki süreçte besicinin aleyhine olabilecek gelişmelere de biz müsaade etmeyiz” dedi. Eker ayrıca “Mart başında 2.500 tarım danışmanı alacağız” dedi.

Bizde kıymanın kilosu 18.70

Türkiye’de 800 bin ton kırmızı et üretildiğine işaret eden Ulubaş, et üretiminde son yıllarda artış yaşandığını söyledi. EBK olarak diğer masraflar eklendikten sonra kıymayı 18.70 liradan sattıklarını belirten Bekir Ulubaş, fiyatta eşik olabilmek için depolardaki binlerce ton eti piyasaya sunduklarını açıkladı. Hizmet alım yöntemiyle de bütün illerde kesim yaptıklarını ve hayvan sıkıntısı çekmediklerini söyleyen Ulubaş “Bu fiyatları çok artacakmış gibi gösterip piyasayı körüklemeye çalışan gruplar var” diye konuştu.

Ette yıllık artış

Ürün        Artış (%)

Kuzu eti      45.9

Piliç eti       33.9

Dana eti      26.4

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde