Ethem Sancak, bankaları suçladı: Kapitalizm uçurumun kenarında

Ethem Sancak, bankaları suçladı: Kapitalizm uçurumun kenarında

Ethem Sancak "Küçüklerin olduğu dehlizden bir şey çıkmaz. Ölçeği yakalayamazsak inovasyon yapamayız, marka da çıkaramayız" dedi.

Ethem Sancak, bankaları suçladı: Kapitalizm uçurumun kenarında
16px
24px
23.10.2014 05:01
ABONE OLgoogle
İnovasyon Haftası'nda konuşan Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak "Küçüklerin olduğu dehlizden bir şey çıkmaz. Ölçeği yakalayamazsak inovasyon yapamayız, marka da çıkaramayız" dedi.

Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinliğindeki ‘Türk İş Dünyası’ başlıklı panelde konuştu. Buradaki konuşmasında “Küçüklerin olduğu dehlizden bir şey çıkmaz" diyen Sancak “300 yıl önce bizim kültürümüze soktular ‘küçücüksün güzelsin’ bu saçma bir paradigma. Küçük zaaftır, israftır. Büyük güzeldir” dedi.

TİM’E İNOVASYON TEŞEKKÜRÜ

TİM’in inovasyon, bilgi ve ürünlerde katma değer yaratarak Türkiye’yi ileriye götürme çabalarının meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak özverili çabalara dayandığını aktaran Ethem Sancak, “Ben de bir ülke aydını ve girişimcisi olarak kendilerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Buradan çabalarına nefer olmaya hazır olduğumu belirtmek istiyorum. TİM’i burada hep birlikte alkışlayalım” şeklinde konuştu. 

BUNUN ADI KOBİ FETİŞİZMİ

Sancak, bankacılığın iyi para kazandığını belirterek sektörün taşın altına elini daha fazla koyması gerektiğini söyledi. Bankaların yanlış şeyler yaptığını bu yanlışlarını inovasyonu destekleyerek telafi edebileceklerini ifade eden Sancak, “KOBİ fetişizmi ve KOBİ’den çok daha fazla para kazanma kampanyası bir Türk aydını olarak hoşuma gitmiyor. Küçük zararlıdır. Bizim ihtiyacımız birleşmek ve büyüğü yakalamaktır. Ölçeği yakalayamazsak Ar-Ge’de inovasyonda yapamayız markada çıkaramayız” dedi. 

KAPİTALİZM UÇURUMUN KENARINDA

Bankaların KOBİ’lerden kazandıklarının bir kısmını inovasyona dökmesi ve bir kısmıyla birleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini belirten Sancak, bankaların bu görevi yerine getirmediği için kapitalizmin uçuruma yuvarlandığını kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEKNOLOJİ İHRACI YAPILABİLİR

Hexagon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum da, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi olduğunu belirterek bu hedefe ulaşmak için ortalama yüzde 6-7 büyümesi gerektiğini söyledi. Bunu tek yapan ülkenin Çin olduğunu ve onun süratine ulaşılması gerektiğini ifade eden Nahum, “Büyümede 2023 hedefi ihracat artışı ile olur. Bunun için de küresel ihtiyaç ve fırsatlara çözüm üretmeliyiz. Tarım sektörünün yanı sıra kentsel dönüşümde de teknoloji ihracı yapılabilir. Türkiye’nin minibüs modeli ABD’de rağbet görüyor. Dev otobüsler gece geç saatlere kadar çalışıyor. Geç saatlerde otobüsler boş olunca yakıt tüketimi ön plana çıkıyor. Bu tür modellerle Türkiye olarak değişik çözümler üretebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

GELECEK ARTIK BİZDE

Sancak şöyle devam etti: “Batı bizi nasıl geçti? Çok basit. Batılıların bir büyük imparatoru vardı, uygarlığı başlatan. Büyük Frederik. Anlatırlar: Bir gün tebdili kıyafetle dışarı çıkmış. O zaman onların okulu aynı zamanda kilise. Bir sınıfa girer. Geldiğinde çocuklar ve papaz öğretmen dahil herkes ayağa kalkar. Öğretmeni yerine oturtur. Öğretmen nasıl olur siz Büyük Frederiksiniz, ben nasıl oturabilirim der. Verdiği cevap çok enteresandır. Öğretmen Büyük Frederik’ten de büyüktür. Bu felsefeyle batı bizim ürettiğimiz bilgiyi aldılar, geliştirdiler ve bizi geçtiler. Biz arkalarından nal toplar duruma geldik. Ama şimdi sıra bizde. Ekonomi Doğu’ya kaydı, kapitalizmin çarkı kırıldı. Gelecek Doğu’da ve bizde.”

İNOVASYON YAYGINLAŞMALI

İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde konuşan TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil de Türkiye'nin 2023 hedefleri için inovasyonun daha da yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. TEB olarak ilki Gaziantep’te olmak üzere 10 ilde girişim evi açacaklarını bildiren Civil, Silikon Vadisi’ne de girişim evi açacaklarını söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde