Ethem Sancak, BMC'ye 'Çaycı'yı bile ortak yapmış!

Ethem Sancak, BMC'ye 'Çaycı'yı bile ortak yapmış!

Ethem Sancak, BMC'yi aldıktan kısa bir süre sonra yüzde 50’sini sattığı Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, hisselerinin yüzde 25’ini çay tüccarı bir Türk işadamına sattı.

Ethem Sancak, BMC'ye 'Çaycı'yı bile ortak yapmış!
16px
24px
13.05.2015 05:31
ABONE OLgoogle
BMC’yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) muhammen bedelin 234 milyon lira altında, 751 milyon liraya satın alan Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak, 608 milyon liralık borcu devlete yıkarken, kendi cebini de doldurdu. BMC’nin borçları, Sancak’a verilmeden önce TMSF ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı eliyle sıfırlandı. Adeta batık şirket, sıkıntısız hale getirildikten sonra satıldı.

BMC’nin piyasaya olan 608 milyon lira borcu için acil eylem planı devreye sokuldu. 2009’da 375 milyon lira karşılığında 468 zırhlı aracın üretimi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile anlaşan BMC’nin, başta işçiler olmak üzere piyasaya borçları TMSF tarafından ödendi. Müsteşarlıktan gelen parayla borcun yarısı kapatıldı. 

Ethem Sancak, ‘paralel şirket’ kurmanın yanı sıra tek kişilik ihaleyle piyasa değerinden 234 milyon lira ucuza kapattığı BMC’yi üç kişiye sattı. Değeri 1 milyar lirayı bulan şirketi 751 milyon liraya alan Sancak, henüz işlemler devam ederken yüzde 50’sini yabancılara sattı. Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne (Qatar Armed Forces Industry Committee) yaptığı hisse satışından cebine 150 milyon lira koydu.

Rekabet Kurulu’nun da onay vermesiyle Katar fonu, Türk savunma sanayiinde önemli bir yer tutan ve Türk ordusuna zırhlı araç üreten BMC’ye resmen ortak oldu. Hükümete yakınlığıyla bilinen Akşam ve Star gazetelerinin de sahibi olan Sancak, tek ortakla yetinmedi. Katarlı fondan sonra BMC’ye üçüncü ortak olarak hisselerinin bir kısmını, İstanbul merkezli dorse üreticisi Öztreyler Demir Çelik Makine Otomotiv İnşaat AŞ’ye sattı. Sancak’ın Talip Öztürk ve Ahmet Öztürk’e yapılan satıştan ne kadar kazanç sağladığı ise belli değil. 

AKP RİZE ESKİ MİLLETVEKİLİ, ÇAYCI BAYRAMOĞLU ORTAK

Sancak yaptığı satışlarla para kazanırken, üç parçaya ayrılan BMC’nin ortaklık yapısı yeniden değişti. İddialara göre Sancak’ın, ihaleyi aldıktan kısa bir süre sonra yüzde 50’sini sattığı Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, hisselerinin yüzde 25’ini çay tüccarı bir Türk işadamına sattı. Çay tüccarının, AKP Rize eski milletvekili, Filiz Çay’ın sahibi Ali Bayramoğlu olduğu iddia edildi. BMC’de patron konumundaki Ethem Sancak’ın yanı sıra Katar Silahlı Kuvvetler Endüstri Komitesi, dorse üreticisi Öztreyler Demir Çelik AŞ ve çay tüccarı ile birlikte dört ortak oldu.

Şaban Gündüz/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde