Et ihalesinin 2. bölümünde teklifler düştü

Et ihalesinin 2. bölümünde teklifler düştü

İhalenin ikinci bölümünde teklifini 1 milyon 720 bin dolar düşürerek, 29 milyon 730 bin dolara çekti.

Et ihalesinin 2. bölümünde teklifler düştü
16px
24px
20.05.2010 23:39
ABONE OLgoogle

Et ve Balık Kurumu'nun gerçekleştirdiği 8 bin ton canlı kasaplık sığır eti alımı ihalesinin ilk bölümünde 31 milyon 450 bin dolar teklif veren Khaled Hijazi & Ghosheh Ltd. Co firması ihalenin ikinci bölümünde teklifini 1 milyon 720 bin dolar düşürerek, 29 milyon 730 bin dolara çekti.

EBK 8 bin ton canlı kasaplık sığır eti alımı ihalesini gerçekleştirdi. İhaleye 14 firma davet verirken ihaleye 7 firma katıldı. İhaleye katılan Atlantic Halal Meat LLC firması ihalenen ilk bölümünde teklif vermeyerek çekildi. ihalenin ikinci bölümünde ise Danimarka merkezli MB Food A/S firması belgelerinde kaynaklanan bir eksiklik nedeniyle ihale dışı kaldı. İhalenin ikinci bölümünde firmaların tekliflerinde bir düşüş gözlemlendi.

Kreata-Dermata Konotinis E.P.E firması ihalede belirtilen 500 tonluk kısmı içeren 3 kısımdaki Sakarya bölgesi için toplam teklifini 100 bin düşürerek 1 milyon 390 bin euro'ya çekti. Altıntern handels Gmbh firması ise Sakarya bölgesindeki bin tonluk içeren 5 kısım için teklifini 40 bin euro aşağı düşürerek 2 milyon 740 bin euro teklif sundu. Khaled Hijazi & Ghosheh Ltd. Co firması ihalenin ilk bölümünde verdiği teklifini 1 milyon 720 bin dolar aşağı çekerek 29 milyon 730 bin dolar teklif verdi. Khaled Hijazi & Ghosheh Ltd. Co firması 1'inci ve 2'inci kısımlar için ayrı ayrı 3 milyon 750 bin dolar, 3'üncü kısım için 1 milyon 750 bin dolar, 4'üncü kısım için 3 milyon 750 bin dolar, 5'inci kısım için 3 milyon 430 bin dolar, 6'ıncı, 7'inci ve 9'uncu kısımlar için ayrı ayrı 1 milyon 900 bin dolar, 8'inci ve 10'uncu kısımlar için ayrı ayrı için 3 milyon 800 bin dolar teklif sundu.

Dituria-S s.r.o firması ise 3 kısım için toplam teklifini 153 bin euro düşürerek 1 milyon 272 bin euro teklif verdi. Hacılar Helal Et Kombinası ise ihalenin ilk bölümünde 5 ve 10 kısım için 5 milyon 400 bin euro'luk teklif vermişti. Firma ihalenin ikinci bölümünde 5 kısım için 5 milyon 100 bin dolar, 10'uncu kısım için ise 2 milyon 700 bin euro teklif verdi.

İhale böylece teknik olarak sonuçlandı. Fiyat değerlendirmesi yapmak ve bir karar vermek üzere ihale komisyonu toplanarak bir karar verecek ve kararı açıklayacak.

FİRMALARIN VERDİĞİ FİYATLARI TÜRK KÖYLÜSÜ DE VERİYOR

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ihale sonunda gazetecilere ihale sürecini değerlendirdi. Köse, et ithalatına karşı olduklarını bir kez daha vurgulayarak, hükümetin 8 yıldır uyguladığı politikanın iflas ettiğini söyledi. Firmaların verdiği fiyata Türk köylüsünden de et alınacağını ifade etti.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Ozkan ise, “Bu konu 31 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu kararyıla tespit edilmiş et alımı. Bu söz AB ülkelerine ve diğer ülkelere bu söz verilmiş Bakanlar Kurulu Kararıyla. Bu sadece et değil, bunun arkasından, elma, ayva, mantar, çilek geliyor ithalat anlamında. O çizelge içerisinde Türkiye'de yaş meyve sebzesi canlı hayvan et ithalatı AB'ye verilmiş. 12'inci paket görüşülmeden, şu anda 12'inci paket görüşülüyor AB toplantılarında. Türkiye bu taahhüdü vermiş. Ama biz bu ithalatların karşısındayız. Ancak desteklemeler gününde yeterli miktarda verildiği zaman bu üretimi yapma kararındadır. Bundan dövizde alacaktır. Hükümet bu kararından bir önce vazgeçmeli yönünü Türk köylüsüne çevirmelidir” şeklinde konuştu.

HİÇBİR ŞEKİLDE ET İTHAL ETMENİN MANTIĞI YOK

Öte yandan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanları ihale öncesinde EBK'nın önüne gelerek bir açıklama yaptılar. İbrahim Yetkin, et ithalatını istemediklerini, et ithalatı yapılsa dahi şu andaki fiyatların daha aşağısında bir fiyatın olmayacağını kaydetti. “Et ithalatının bize göre bir meşruluğu kalmamıştır. Hiçbir şekilde et ithal etmenin mantığı yoktur” diyen Yetkin, bu duruma devam edildiği taktirde üreticilerin panik havasının daha da artacağına dikkat çekti. Yetkin, üreticinin oluşturulan bu panik havası nedeniyle elindeki hayvanı satacağını, hayvan sayısında ciddi bir azalış olacağını bildirdi. Yetkin, elinde hayvanı olmayan üreticinin işsizler ordusuna katılacağını, bu durumun yem sanayicisini de etkileyeceğine işaret etti. Yetkin, ayrıca oluşabilecek bu durumun kredi kullanan besiciler nedeniyle bankacılık sektörünü de olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi. Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nafiz Karabulut ise kilosu 13 TL'den et vermeye hazır olduklarını, et ithalatına karşı olduklarını ifade etti.

4 BİN TON ET İÇİN 1.3 MİLYON EURO TEKLİF GELMİŞTİ

EBK'nın 4 Mayıs'ta düzenlediği 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlediği ihalede en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Turkische Fleischgosshandels'den gelmişti. 6 Mayıs'ta düzenlenen ihaleye ise tek teklifi Ürdün kökenli Khaled Hijazi firması verdi. Şirketin 5 bin tonluk canlı kasaplık sığır alımı için verdiği toplam teklif 21 milyon 307 bin 500 dolar olmuştu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde